Zelenski dal ‘putinistu’ Luli košarico

Lula je ostal brez srečanja z Zelenskim. (Foto: epa)

Marksistični brazilski predsednik Lula je v nedeljo doživel hladen tuš, ker Zelenskega ni bilo na dogovorjeno dvostransko srečanje. 

Brazilski predsednik Lula da Silva in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta se oba udeležila vrha G7 v Hirošimi na Japonskem. Nobena od strani sicer ni članica prestižne skupine, vendar pa njeni člani vselej povabijo predstavnike drugih vplivnih držav, da bi se z njimi sestali in prediskutirali teme globalnega pomena. Zelenskega je povabil japonski premier Kishida Fumio predvsem zato, da bi prediskutirala potek ruske invazije in podporo skupine pri premagovanju okupatorja, poroča Breitbart.

Lula je prvih pet mesecev tretjega predsedniškega mandata glasno zahteval vlogo posrednika pri ruski invaziji na Ukrajino med leti 2003 in 2010, ko je bil že predsednik. Tedaj je spletel tesne vezi z ruskim voditeljem Vladimirjem Putinom in pomagal pri vzpostavitvi koalicije BRICS, katere del sta Brazilija in Rusija (poleg Indije, Kitajske in Južne Afrike). Lani je Lula kot predsedniški kandidat javno zavrnil Zelenskega kot “prijaznega komika”. Pred njegovo izvolitvijo na predsedniški položaj leta 2019 pa je namignil, da Zelenski poslabšuje varnostne razmere v državi, da bi s tem dobil več pozornosti v tujih medijih.

Državnika bi se morala dvostransko sestati konec tedna v Hirošimi. Brazilska delegacija pa je med čakanjem prejela informacijo, da ukrajinska stran zamuja. Brazilski predsednik se je nato srečal z vietnamskim predsednikom, a tudi po srečanju s slednjim Zelenskega še ni bilo na spregled. Ko so nato Zelenskega povprašali o razlogih za odsotnost, je navedel prenatrpan predsedniški urnik. Zelenski se je sicer srečal s skoraj vsemi voditelji.

Lula je bil ogorčen
Pristavil je še, da imajo vsi voditelji svoje urnike in je verjetno to razlog, da se z brazilskim predsednikom ni mogel srečati. Zelenski je bil na novinarski konferenci povprašan, ali je razočaran, ker se z brazilskim predsednikom ni uspel srečati, na kar je odvrnil, da je verjetno sam razočaral Lulo. Da ni bil “razočaran”, ampak “vznemirjen”, pa je odvrnil Lula. Za Zelenskega je dejal, da je “odrasel”, in da “ve, kaj dela”. Nekateri viri poročajo, da je bil Lula ogorčen.

Rekel je še, da se Rusija in Ukrajina ne želita pogovarjati o miru. Spomnimo, da je Lula javno pozival k miru v Ukrajini, hkrati pa zavrnil vojaško pomoč Ukrajini. Slednji je tudi pripisal del krivde za rusko invazijo, Evropi in ZDA pa očital, da spodbujata vojskovanje. Prepričan je, da je Zelenski za vojno kriv ravno toliko kot Putin.

Domen Mezeg