Zelenski o obisku treh premierjev: “Za nas so postali veliko večji voditelji kot takrat, ko sem jih srečal v oblekah in s kravatami”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Foto: Printscreen YouTube)

“Niso se bali, prišli so, podprli so nas. Za nas so postali veliko večji voditelji svojih držav kot takrat, ko sem jih srečal v oblekah in s kravatami,” je o obisku treh predsednikov vlad v Kijevu povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

Češka televizija ČT24 je predvajala intervju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Novinar javne češke televizije ga je vodil skupaj s televizijskimi novinarji iz Ukrajine in Francije. Zelenski je spregovoril o mirovnih pogajanjih, svoji odločnosti, pogumu Ukrajincev in pogledu na trpljenje svoje države, ki jo bombardirajo ruski izstrelki.

Pred tednom dni, v torek, 15. marca, se je slovenski premier Janez Janša srečal z ukrajinskim predsednikom. V vojno prestolnico je prispel z vlakom skupaj s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim in češkim premierjem Petrom Fialo. Zelenski je v intervjuju znova pohvalil pogumen obisk streh premierjev v Ukrajini. “Predsednik ukrajinske vlade Denis Šmihal mi je povedal, da so predsedniki vlad poklicali in rekli, da vsi trije želijo priti. Rekel sem, da to podpiram in da zveni pogumno,” je dejal in dodal, da obisk predstavlja odraz prijateljstva in partnerstva.

Ukrajinski predsednik je pozval k neustrašnosti proti ruskemu agresorju. “Danes govorimo o tem, kaj morajo ljudje storiti. Mislim, da je del odgovora na to vprašanje: ne bojte se Rusije. Toda njihov obisk simbolizira vse to. Niso se bali, prišli so, podprli so nas. Za nas so postali veliko večji voditelji svojih držav kot takrat, ko sem jih srečal v oblekah in s kravatami,” je v intervjuju retrospektivno dejal Zelenski.

Češki novinar Michal Kubal v pogovoru z ukrajinskim predsednikom (Foto: TW)

Zelenski pravi, da je pripravljen na mirovna pogajanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Morebitni kompromisni sporazum z Rusijo za konec vojne bi ukrajinski državljani potrdili na referendumu, je dejal v intervjuju. “Sprašujete, kaj sem pripravljen storiti? Karkoli, če je v skladu z željami mojih ljudi!” je dodal ukrajinski predsednik. “Mi smo za mir, kakršen koli že je. Ampak glede kompromisa morate vedeti, kaj lahko dosežete za to ceno. In ne moremo se odpovedati niti svoji zemlji. Storiti moramo vse, da zagotovimo, da sta Donbas in Krim del Ukrajine,” je dejal v intervjuju. Obe ozemlji sicer zahteva Rusija in ju nadzorujejo proruski separatisti.

Ukrajinci za Zelenskega največji zaklad in najboljši ščit
Zelenski je v intervjuju večkrat pohvalil tudi pogum Ukrajincev. “Vidimo, da ljudje branijo našo državo. Vidimo, da je to naš največji zaklad in najboljši ščit, največja obramba,” je dejal. Dodal je, da želi, da ljudem posreduje predvsem pozitivna sporočila in jih spodbuja.

Kljub nenehnim napadom Rusov ukrajinski predsednik z družino in sodelavci ostaja v Kijevu. “Vsi so mi govorili, da moram čim prej oditi,” je povedal. Po enem mesecu se je menda navadil na življenje v vojni. Pravi, da je na srečo zdrav in da spi normalno. “Sicer pa nikoli nisem veliko spal,” je zaupal v intervju. Zelenski o dogajanju svoje državljane in svet obvešča preko videoposnetkov, posnetih neposredno na ulicah velemesta. “Moramo iti ven in pokazati, kje smo. Če smo samo v pisarni, nam nihče ne bo verjel. Zato smo šli ven in sporočili: Vsi smo tukaj,” je dodal.

Foto: Printscreen

Ukrajinskega predsednika so vprašali tudi, kako nanj in njegove kolege vplivajo posnetki Ukrajine, ki trpi zaradi ruske invazije – bombardiranja ukrajinskih mest in civilnih ciljev. Ali v njih vzbuja željo po nadaljnjem boju ali bolje rečeno povečuje pripravljenost na kompromis z rusko stranjo. V odgovoru na to vprašanje je dejal, da je vse skupaj zelo težko. “Da bi razpravljali o morebitnih kompromisih, bi rad bil na mestu ljudi, ki zdaj trpijo. Tisti, ki so v Mariupolju ali kje v zaklonišču. Zato si želim, da bi vedel vse do potankosti. Nikoli ne bom čutil toliko bolečine, kot jo oni, ker če ne streljajo nate, ne moreš razumeti,” je odgovoril Zelenski.

Ukrajina Rusijo obtožuje vojnih zločinov. Želi si, da bi ljudje poskušali razumeti, kako je ko izgubiš vse. “Ni potrebe po trpljenju, ampak sočustvovanju. Bilo bi dobro, če bi to storili vsi Evropejci,” je prepričan.

Sara Kovač