fbpx

[Video] Zelenski ob obletnici konca 2. svetovne vojne potegnil vzporednico z rusko invazijo

Foto: posnetek zaslona

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes objavil čustven video nagovor iz močno poškodovanega kijevskega predmestja Borodjanka in ob tem povlekel vzporednice med nemško zasedbo med drugo svetovno vojno in trenutno rusko invazijo. “V Ukrajini je bila organizirana krvava obnova nacizma,” je dejal.

“Fanatična ponovitev tega režima, njegovih idej, dejanj, besed in simbolov. Noro podrobna izvedba njegovih grozodejstev in alibijev, ki naj bi temu zlu dali sveti namen,” je na črno-belem posnetku še dejal Zelenski.

Rusko vodstvo je obtožil, da je z napadom na Ukrajino 24. februarja umaknilo iz protivojnih sloganov besedi “nikoli več” in ju nadomestilo z “lahko ponovimo”.

Ob obletnici konca druge svetovne vojne je Zelenski še spomnil na prispevek Ukrajincev k zmagi koalicije proti nemškemu nacističnemu voditelju Adolfu Hitlerju. Država je trpela zaradi bombardiranj, streljanj in zasedbe, izgubila ljudi v koncentracijskih taboriščih in plinskih celicah, a je na koncu zmagala, je dejal.

V predhodnem prispevku je opozoril na rusko uničevanje kulturne dediščine v Ukrajini. Od začetka konca februarja so ruske sile napadle 200 krajev kulturne dediščine, je povedal v videu v soboto zvečer. “Na žalost se zlo vrača, ko ljudje ne spoštujejo pravic drugih ljudi, ne spoštujejo zakonov in uničujejo kulturo … Rusko početje kaže, da zla ni mogoče enkrat za vekomaj premagati,” je dejal.

Sara Kovač