Plenković nenapovedano odpotoval v Kijev in Zelenskemu zagotovil nadaljnjo pomoč

Datum:

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je danes pripotoval v Kijev, kjer se je med drugim sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. V Kijev je danes pripotovala tudi predsednica nemškega parlamenta Bärbel Bas in se srečala z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom. Obiska iz varnostnih razlogov niso napovedali.

S Šmihalom se bo pogovarjal tudi Plenković. Na obisku ga spremlja minister za zunanje in evropske zadeve Gordan Grlić Radman, so po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina sporočili iz hrvaške vlade.

“Hrvaška ve, kako je biti pod vojno agresijo, in še naprej nudi politično, diplomatsko, finančno, humanitarno, tehnično in drugo možno pomoč Ukrajini, tudi pomoč ukrajinskim beguncem,” piše v vladnem sporočilu.

Na srečanjih v Ukrajini bodo po napovedih govorili o posledicah ruskega napada na Ukrajino, nadaljnji pomoči in “nadaljevanju evropske poti” Ukrajine. Do obiska Plenkovića v Kijevu prihaja pred dnevom Evrope in je po navedbah Hine izraz solidarnosti in podpore ukrajinskim oblastem in prijateljskemu ukrajinskemu narodu, ki je žrtev brutalne ruske agresije.

V Ukrajino je danes pripotovala tudi predsednica nemškega parlamenta Bärbel Bas in se srečala z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom. Slednji je po srečanju zapisal na Twitterju, da Ukrajina plačuje visoko ceno za obrambo civiliziranega sveta. Bärbel Bas je z vlakom dopoldne prispela v Kijev, kjer bo sodelovala na slovesnostih v spomin na konec druge svetovne vojne v Evropi pred 77 leti. Predstavnica socialdemokratov (SPD) je po predsedniku države druga najvišja predstavnica Nemčije in s tem najpomembnejša nemška političarka na obisku v Ukrajini po ruskem napadu na to državo konec februarja. V načrtu ima med drugim tudi srečanje s predsednikom Zelenskim.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...