fbpx

Želi Putin uporabiti lažne novice kot izgovor za uporabo kemičnega orožja?

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

Kremeljska propagandna mašinerija trdi, da so bile ruske enote “zastrupljene v kemičnem napadu v Ukrajini”, kar je spodbudilo strahove, da bo Moskva skušala upravičiti uporabo kemičnega orožja v državi.

Rusko obrambno ministrstvo po poročanju Russia Today poroča, da so v vzorcih vojakov našli sledove botulinskega toksina vrste B, ki velja za “organski strup umetnega izvora”. Kijev se je odzval na obtožbe in namignil, da je mogoče, da so vojaki preprosto samo jedli kontaminirano meso. Dejstvo namreč je, da do okužbe z botulinom pride največkrat zaradi zastrupitve z neustrezno konzervirano hrano.

Kijev je bil obtožen izvajanja “domačega terorizma”, ruske enote pa so bile po navedbah Rusije “hospitalizirane z znaki hude zastrupitve”, potem ko so bile 31. julija nameščene blizu vasi Vasiljevka v regiji Zaporožje. “Režim Zelenskega je odobril teroristične napade z uporabo strupenih snovi proti ruskemu osebju in civilistom,” so namreč zapisali.

Foto: posnetek zaslona Russia Today

V odgovoru na obtožbe je svetovalec ukrajinskega notranjega ministrstva dejal, da bi domnevno zastrupitev lahko povzročile ruske sile, ki so jedle meso iz pločevink s pretečenim rokom uporabe. V poročilu ruskega ministrstva sicer ni navedeno, koliko vojakov je utrpelo poškodbe ali v kakšnem stanju so trenutno. Niso tudi omenjali kakršnih koli dokazov za omenjene trditve.

Kijev trdi, da je Moskva jedrsko elektrarno – največjo v Evropi – spremenila v vojaško oporišče, v reaktorjih in okoli njih shranila eksploziv ter da pripravlja lažni napad, ki ga želijo podtakniti drugi strani. Ukrajinski jedrski regulator pravi, da je ruski poveljnik, odgovoren za elektrarno, svojim enotam povedal, da morajo biti pripravljene na razstrelitev, namesto da pustijo, da jo Ukrajina ponovno zavzame, poroča britanski Daily Mail.

Sara Kovač