[Video] Želijo se vrniti v “normalnost”, vzletela prva letala

Foto: EPA

Bruseljsko letališče Zaventem, zadnja žrtev terorističnih napadov v Evropi, je zopet odprlo svoja vrata. Z vzletnih stez so vzleteli prvi trije “simbolični leti”, potniki pa so morali pred vkrcanjem na letala prestati stroge varnostne preglede, kar nakazuje obdobje poostrenih ukrepov na belgijskih letališčih. 

Letališče je bilo po terorističnem napadu, v katerem je izgubilo življenje 34 ljudi, zaprto. Prvi let je poletel proti portugalskemu pristaniškemu mestu Faro. Let so pospremili številni zaposleni, ki so vzletanje letala spremljali z solzami v očeh. “Vračamo se,” je vzlet letala komentiral direktor letališča Arnaud Feist.

“Tukaj je umrlo veliko ljudi, vendar mislim, da bomo to lahko premagali,” je prepričan grški študent informatike Loukas Bassoukos, ki se je vkrcal na drugi let, ki je bil namenjen v Atene. Vodstvo letališča je potnike prosilo, naj pridejo na letališče tri ure pred letom, da bodo lahko prestali strožje varnostne preglede, poroča ABC.

“Vrnitev v normalnost”
Tretje letalo je odletelo v Torino, vsa tri letala pa so se nato vrnila nazaj na Zaventem. Ponovno odprtje letališča je bilo označeno kot “vrnitev v normalnost”, čeprav nad letališčem še vedno visi senca katastrofe, ki se je zgodila na usodni dan terorističnega napada. Nad poslopjem, kjer se opravljajo varnosti pregledi, je bil razpet velik šotor, ki je prekrival hudo poškodovano infrastrukturo. Strokovnjaki napovedujejo, da bo, preden bodo na letališču izbrisane vse sledi terorističnega napada, preteklo kar nekaj mesecev.

Ž. K.