[Foto] Želite nazaj v Jugoslavijo? Potem poglejte, kaj vas čaka! Dolge vrste za hlebec kruha, varčevanje z elektriko in meso na krožniku le še luksuz

Foto: twitter

Čeprav nam na vsak način želijo pričarati nazaj pravljično deželo Jugoslavijo in lepe čase iz socializma, ko se je dobro živelo in vse imelo, ko ni bilo brezposelnosti in so mladi takoj dobili delo, je vse to daleč od resnice. Videti je, da miti in pravljice ne živijo le v knjigah, ampak tudi v družbi in miselnosti pristašev preteklega režima. Zanimivo bi bilo videti tiste, ki tako žalujejo za našo nekdanjo državo, stati na mrazu za hlebec kruha (če ga bodo sploh dobili) ali kanto goriva, kako si ne bi mogli privoščiti skodelice kave, ker je enostavno ni v trgovini, ali pa da bi si zvečer morali prižgati svečo, ker bi oblasti izključile elektriko, ker se mora varčevati. Tako se je takrat godilo in verjetno bi se vsi naši jugonostalgiki hitro vrnili nazaj. 

Dejstvo je, da smo bili v Jugoslaviji revnejši kot zdaj. Spodnje fotografije prikazujejo dejansko stanje, kako so ljudje takrat živeli in prav nič ni bilo rožnato. Vendar pa je od takrat minilo že dovolj časa, da so mnogi slabi spomini nekaterim zbledeli. Poglejte si slike iz tistih časov.

Če se nam zdi jutranja kava nekaj čisto samoumevnega – v času Jugoslavije ni bilo tako. “Ni kave. Ko pa dobimo manjšo pošiljko, je slika takšna,” so zapisali v časopisu.  Zaloge kave so hitro pošle, ljudje pa so se gnetli v vrstah v upanju, da bi jo lahko dobili, čeprav se je cena znatno zvišala.

foto: twitter

Foto: Twitter

Niti osnovnih živil ni bilo vedno na voljo
Naslednji članek iz časopisa govori o tem, da vrste za najcenejši kruh pričajo, v kakšni revščini so živeli v Jugoslaviji. “Revščina je potrkala tudi na naša vrata, o tem ni dvoma.” “Pogoste so pritožbe prebivalcev, saj je v Vinkovcih zmanjkalo moke in kruha. Pritožujejo se, da je zaloga osnovnih živil izjemno slaba.”  

Zavajanju ni bilo konca – naravno pasterizirano mleko?
Čeprav nam sedaj ni jasno, kako je pasterizirano mleko naravno, je očitno takrat bilo. Ali pa so ob neznanju navadnih ljudi radi zavajali in po možnosti še zvišali ceno, saj je seveda “naravno” tudi dražje.

Foto: Twitter

Vrste ne le za kavo in kruh, ampak tudi na bencinskih črpalkah. Očitno so ljudje veliko časa stali v vrstah za osnovne potrebe. Takrat v trgovino nisi le “skočil”.

Ali je torej sploh kaj od tega, kar nam “prodajajo” kot sveto resnico, da je bilo v Jugoslaviji vse tako lepo, res?

A. G.