fbpx

Ženske članice ISIS-a in njihove zgodbe: Biti muslimanka je zadosten razlog, da pripadaš Islamski državi

Foto: iStock

Še en dokaz za tiste, ki vztrajajo, da Islamska država nima nič skupnega z islamom ali šeriatom in da so tisti, ki so se jim pridružili, o islamu vedeli zelo malo. Zgodb žensk, ki so se prostovoljno pridružile Islamski državi, je veliko. Spet druge so bile v to prisiljene. Mnoge želijo iz organizacije izstopiti, mnoge se želijo celo vrniti. Priznavajo celo, da ISIS ženske v svoje kroge vabi z govorjenjem o tem, da se jim morajo pridružiti že zato, ker so muslimanke.

V majhni in izolirani betonski zgradbi, ki je sestavljena iz petih povezanih sob, so v črno oblečene ženske ločene od drugih prebivalcev v taborišču. Navzven je zgradba videti skoraj veselo, večina majhnih oken pa je zatesnjena s kvadratnimi kovinskimi rešetkami. Tukaj živijo ženske, ki prihajajo iz Nemčije, Maroka, Tunizije, Rusije in Sirije. Nekatere čakajo na izpustitev svojih mož, ki jih sirske demokratične sile zadržujejo v zaporih zunaj taborišča. Druge so vdove, ki čakajo na odobritev, da se pridružijo sirskim demokratičnim silam. Mnoge izmed njih so v začetku konflikta sirskih demokratskih sil in Islamske države pobegnile v Rako. V taboru so pristale, ker so jih ujele kurdske sile ali pa so jih aretirali, poroča News Deeply. Večina ujetih žensk zatrjuje, da se ne bodo več vrnile v ISIS, saj ne želijo več takšnega življenja, ter upajo, da se bodo nekega dne lahko vrnile domov.

Ker si muslimanka, moraš pripadati Islamski državi
Aisha Abdul Gani
je 30-letna sirska žena maroškega moškega, ki se je borila za Islamsko državo v mestu Raka. Zdaj je pridržana s 15 drugimi ženskami, ki so poročene z borci ISIS-a, v posebnem delu taborišča Ain al-Issa, ki se nahaja severno od mesta Raka. Pravi, da je v taborišču pristala, ker je želela pobegniti pred vojno. Njenega moža so med zgodnjimi protesti v provinci Homs leta 2011 ustrelili predstavniki vladnih sil. Nato je štiri leta živela v Damasku in poučevala angleščino. Leta 2015 je želela pobegniti v Turčijo, a jo je, preden ji je uspelo prečkati mejo, prestregla Islamska država. Odhod v Turčijo so ji prepovedali in ji dejali, da pripada Islamski državi, ker je muslimanka. Ko je spoznala svojega drugega moža, se je ta priključil ISIS-u, ker ga je v to prepričal njegov bratranec. Slednji je že živel v Raki in ga spodbujal, naj se pridruži borcem, ter mu pošiljal videoposnetke mučenja civilistov. “Moj mož je Sirijo želel osvoboditi kriminala, a ko je prišel v Rako, je videl popolnoma drugo plat: kruta mučenja in barbarsko ubijanje,” je dejala. Razmišljala sta o pobegu in o najemu tihotapca, a nista imela dovolj denarja.

Tako vdove kot neporočene ženske naseljujejo v t. i. taborišča, kjer bivajo, dokler si jih za ženo ne izberejo borci Islamske države. Umazano taborišče se nahaja na severu Sirije, ženske pa morajo nositi dolg črn čador. Same ne verjamejo v džihad. Tako kot Aisha jih je večina v taborišču pristala zaradi poroke.

Foto. iStock

Nekatere v Rako pridejo po lastni izbiri
Khadija al-Humri je v Rako prišla po lastni izbiri. “Prišla sem zaradi džihada, šeriata in Islamske države,” je dejala 29-letna Tunizijka približno štiri leta po tem, ko je zapustila svoj rodni kraj in se skupaj s svojim ljubljenim možem odselila. “Vedela sem, da obstaja država, v kateri lahko živim in delujem kot prerokinja,” je nekdanja članica ISIS-a. Raka pa še zdaleč ni vse, kar jo je v novem življenju pričakalo. Njen mož je umrl v bitki s sirsko vojsko, vdovo pa so premestili v dom, kamor naseljujejo neporočene ženske, ki čakajo, da si jih borci ISIS-a izberejo. “Bilo je grozno. Če sem želela zapustiti tisti kraj, sem se morala poročiti,” je dejala. Ko se je ponovno poročila, se ji je življenje obrnilo na glavo. Opisovala je, kako so ljudi ubijali brez razloga in tako je zdaj tudi tu, kjer se nahaja. Kako se, predvsem ženske, drogirajo, moški pa si jih med seboj prodajajo. “Moj drugi mož, ki je bil borec ISIS-a, mi je odprl oči,” je dejala. “Rekel je, da Islamska država nikoli ni obstajala. Storila sem veliko napako.”

A. L.