Izjemne fotografije: Kako so ženske v islamu mini krilo ‘svobodno’ zamenjale za burko

Ženske v Iranu, 70. leta. Foto: Wikimedia Commons

“Muslimanske ženske nosijo hidžab, ker jim je tako zaukazal Alah.” Je to način osvobajanja ali zatiranja muslimanskih žensk? Še manj kot 50 let nazaj so se ženske po Iranu sprehajale v krilih in svobodno kazale svoj obraz, danes pa je zgodba povsem drugačna.

Med muslimanskimi pokrivali žensk so številne različice – od naglavnih rut za prekrivanje las in vratu pa vse do burke, ki prekriva celotno žensko telo in za oči pušča le kos mrežice, skozi katero ženska vidi v svet, nje pa se ne da prepoznati.

“Moški so nadrejeni ženskam, ker je Bog odlikoval ene bolj kot druge …”, “Vaše žene so vaše njive, pojdite k vašim njivam, kadar hočete!” (odlomki iz slovenskega prevoda Korana)

Še pred manj kot petdesetimi leti v mini krilih, danes pa …
Spremembe v islamski kulturi oblačenja so bile posledica srečanj zahodnega in islamskega sveta v devetnajstem stoletju. Pred tem je bila islamska oblačilna kultura stroga in jasna, tako za moške kot za ženske. Počasno mehčanje strogih pravil se je stopnjevalo šele v prvi polovici dvajsetega stoletja, ko se je v tradicionalne muslimanske obleke počasi začela vrivati zahodna moda, ki je dopuščala več odprtosti in svobode.

Okoli leta 1930 so bili nekaterim ženskim oblačilom dodani žepi in drugi dodatki, vse manj so se oblačile v zaprte črne plašče. Šele okrog leta 1970 so se pri ženskih oblekah začeli pojavljati tudi vzorci, različne barve in prijaznejši materiali. Postopno rahljanje pravil oblačenja je prišlo do te mere, da so bile ženske v Iranu in drugih perzijskih državah pred islamsko revolucijo na pogled že podobne ženskam na Zahodu.

Podobno zgodbo srečamo v Afganistanu, preden so državo prevzeli talibani, ki so zatiranje žensk povsem zaostrili. Pred tem so se ženske lahko izobraževale, nosile krila, se svobodno sprehajale po ulicah in družile z moškimi. Zdaj je tudi pri njih zgodba drugačna.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: Twitter

“Pokrivajo se, ker jim je tako zaukazal Alah”
Na spletni strani veraislam.si ponujajo številne odgovore na dileme in vprašanja glede verskih običajev, tradicij in navad. Na vprašanje, zakaj morajo muslimanke pokrivati svoje glave, odgovarjajo: “Odgovor na to vprašanje je zelo preprost – muslimanske ženske nosijo hidžab (pokrivajo glave in telo), ker jim je tako zaukazal Alah.”

“In reci vernicam, naj povesijo pogled in zakrijejo sram, naj ne razkazujejo okrasja, razen tistega, ki je »običajno« na očeh, naj oprsje zagrnejo s šalom in naj ne razkazujejo okrasja nikomur, razen svojim soprogom ali sinovom svojih soprogov, /…/ služabnikom, ki nimajo več moških potreb, ali otrokom, ki ne vedo nič o ženski goloti. Naj ne udarjajo s stopali, da ne bi pritegnile pozornost na nakit pod obleko.” (v Koranu o oblačilnem kodu)

Islam je znan po močni patriarhalni ureditvi, ki omogoča določitev očetovstva in dedičev, ob tem pa skrbi za nadzor ženske spolnosti oziroma čistosti v družini. Nič ni bolj prekletega kot obtožba prešuštva domače žene. Zvestoba svojemu možu naj bi bilo najpomembnejše vodilo muslimanske ženske. Velja namreč pravilo, da so ženske v osnovi skušnjavke in da moški ni nikoli pobudnik za prešuštvo.

Če nadaljujemo z branjem Korana, zasledimo: “Pravice in dolžnosti žensk so enakovredne tistim, ki jih imajo moški, ni pa nujno, da so enake. Razlikovanje med njimi je nekaj povsem jasnega, saj sta tudi moški in ženska med seboj različna …” Neenakost je torej povsem normalna, takšen obraz pa kaže tudi praksa.

Najbolj opevana med pokrivali: hidžab in burka
Hidžab (arab. Hagab) pomeni zastreti, prikriti, zakriti, ločiti, osamiti. V osnovi pokriva glavo in vrat, obraz pa načeloma ostaja odprt. Kljub temu da lahko pušča del obraza odkritega, pa ima nošenje hidžaba tudi svoje pogoje:

Prvi pogoj so deli telesa, ki morajo biti pokriti, drugi pogoj je ohlapnost oblačil. Obleke morajo biti tako ohlapne, da ne odslikavajo oblike ženskega telesa. Eden izmed zaželenih načinov pokrivanja oblike telesa je nošenje plašča po vrhu navadnih oblačil. Toda če so obleke dovolj ohlapne, nošenje plašča ni potrebno.

Nošenje hidžaba v Sloveniji interpretiramo kot izraz verske svobode. To pomeni, da slovenska zakonodaja dovoljuje, da so ženske na fotografijah za osebne dokumente pokrite.

Tretji pogoj je debelina. Obleka mora biti tako debela, da ne razkriva barve kože in ne oblike telesa, na splošno mora biti spodobnega videza in ne sme privlačiti moške pozornosti. Ne sme biti svetleča in bleščeča tako, da vsakdo opazi obleko in žensko.

Ženske se ne smejo oblačiti v podobna oblačila kot neverniki. Oblačila morajo biti skromna, ne pretirano razkošna in prav tako ne pretirano oguljena z namenom, da bi drugim zbujala občutek občudovanja ali sočustvovanja.

Foto: Twitter

Hidžab (levo) in burka (desno) Foto: Twitter

Burka (tudi burqa) sega do tal in popolnoma zakriva žensko telo, narejena je iz goste tkanine, ki ima mrežasto odprtino le v predelu oči. Prevladuje predvsem pri ženskah iz Afganistana, kjer je običajno modre barve. V perzijskem jeziku pomeni “zavesa”.

Pokrivanje kot osvoboditev ali zatiranje?
V iskanju vzroka za pokrivanje žensk naletimo na morje odgovorov. Od tega, da tako želijo same, da si življenja brez burke ne znajo več predstavljati, da je to dobro za njih, saj tako ni možnosti posilstva – vse do povsem analitičnih odgovorov tipa “to je njihova kultura” ter odgovorov mnogih muslimanskih žensk, ki pravijo, da se pod burko ali hidžabom čutijo svobodne.

“Spremljamo institucijo zastiranja, /…/ ki služi nadzoru nad ženskami, s tem pa se posledično utrjuje patriarhalna družina, saj je s tem ženskam odvzeta samostojnost razpolaganja s spolnostjo in hkrati z reprodukcijo.” (Simona Rajšp v Časopisu za kritiko znanosti)

Anja Dangubič

 • rubec

  “Vaše žene so vaše njive, pojdite k vašim njivam, kadar hočete!”

  Ah, pri meni me moja žena čisto vsak božji dan mori naj pridem na to široko in posušeno njivo. Če me pa takrat ko se krompir pobira slučajno ni, rata pa prav histerična.

 • Bosta Bostic

  Tam kjer so dobili dozo Ameriške demokracije so dobili tudi radikalizacijo… Ali pa gre za naključja.

  • Igor Karlić

   Še prej so pa dobili zvrhano mero bratskega komunizma, ki je začel rušiti mošeje in sežigati Korane ter pobijati vse povprek, kar je rodilo odgovor v radikalizaciji.

   • Bosta Bostic

    Še dobro, da ni kriva nič Amerika in njihov Imperializem, ampak vsi ostali.. Bravo..
    61 njihovih vojn v 50 letih so najbrž spet zakrivili drugi…

    • Peter

     Kdo pravi, da ni nič kriva? Je kriva, marsičesa.
     Ampak ne vsega, kot bi rad ti prikazal.

     • Bosta Bostic

      Vse vojne so začeli na podlagi laži, zgolj za svoje politične, finančne interese..
      Menjave režimov z njihovimi kiki riki demokracijami, kar je pahnilo te države vsaj 300 let nazaj. Bistvo težave je kriminalen Petrodollar in neomejeno tiskanje le tega. Amerika je oropala svet že x krat. Vendar sedaj teče zadnji krog, center moči ni več v Wašingtonu, Tel avivu, Londonu…
      Imeli so možnost a so zavozili prav vse. Naj imperij propade na svoji krvi, ker narod jim bo pokazal kako in kaj…

     • Peter

      Oh, torej Imperij vrača udarec?
      Glej, meni se vse te tvoje teorije zarote zdijo smešne. Vsaka, čisto vsaka država na svetu skrbi za svoje ozke interesi in politiki, čisto vsi politiki čisto vsake države, skrbijo za svoje še ožje interese.
      In če bi ti mene rad prepričal, da bi veliko bolje živel, če bi živel pod Rusi, kakor da sem živel kolikor toliko pod Ameri, ti ne bo uspelo.
      Še vedno je nekaj Land of the Free, drugo pa, eh, karkoli že je, no.
      Moje mnenje pač.

     • Bosta Bostic

      Tvojega mnenja žal ne bi delilo kakšnih 100 milijonov civilistov, ki so umrli in stotine civilistov, ki živijo veliko slabše, da lahko v Ameriki živijo svoje sanje na tujih žuljih.. Pa ne bi sedaj našteval vseh Ameriških vojn, saj imaš Gugla. Seveda, nekaj kar ne znaš razložit je najbolje, da postane zarota in je končano…
      Kje vidiš zaroto in ti pomagam ???

     • Peter

      Ne znam razložit? Si spet malo pokroviteljski? Vidim, da se ti to rado dogaja.
      In kaj, če ti bom razlagal dva dni? Te bom prepričal v kaj? Dvomim. Zato pač mislim svoje in ne prepričujem drugih.
      Priporočam tudi tebi.

     • Bosta Bostic

      Ker ne vem v kaj dvomiš… Mogoče v Petrodollar in Bretton woods dogovor, mogoče v lažne vojne.. Mogoče v njihovih 30 trilionov pufa…. ne vem v kaj, ker le če oba mislima enako, je lahko debata..

     • Peter

      Glej, jaz ne pišem sem zato, da bom spremenil svet. Če bi ga ti rad spremenil, začni pri sebi.
      Bodi karakter, reci, da nočeš bencina po euro in ne vem koliko je, ker izkoriščaš reveže po svetu in razliko nakaži nekam tem revežem. Ne kupuj avtomobila za 30,000, ker je z izkoriščanjem Afričanov skupaj vreden 50,000 in nakaži razliko kam v Afriko.
      Daj, polni ste neke pravičnosti, vsi bi pa živeli še tako kot zdaj.
      Naredi kaj. Bodi vzor.
      Zdaj grem pa ven, me ne bo nekaj časa, da ne boš spet mislil, da se umikam ;-)))
      Pravzaprav pa se, saj si nimava več kaj povedati.

     • Bosta Bostic

      Zato je bencin v Ameriki za polovičko cene…
      Res je pravilno si ugotovil, nimaš globine za odprto debato, kot velika večina, ki samo joka po forumih…
      LP..

     • Peter

      Ne, jaz ne jokam. Jaz se zabavam.
      Cviliš pa ti.

     • Bosta Bostic

      zabava se nas več…
      Ni lepšega, kot 24 ur gledat te novice v službi njihove resnice…

     • Peter

      Pa glej, ko si tečnaru o globini, sem sedel na sončku s pivom v roki in v ušesa se mi je spuščal Keith Jarret, Koln Concert.
      Globina? Zame ja, zate je pa očitno globina razpravljati o tem, kdo je kriv za svetovno sranje.
      Čigava je globlja? Globina?

     • Bosta Bostic

      Če bi v Murglah pil čaj in užival v domačem Štefkinem pecivu, to bi bila globina…..

     • Peter

      Tvoja. Jaz imam svojo. Zato, ima smisel?

     • Bosta Bostic

      Ok, resen smisel je pogledati sebe in biti srečen… Če gledaš kako drugi kradejo, pogledaš v drugo stran, saj ne boš plačal vsake lumparije…
      Smisel je Big Bruder, Bar, Talenti, Xyz faktor…..Ljudje so ja veseli, imajo svoje idole….
      Ljudje so izjemno zabiti in popolno vodeni..

     • Peter

      Ja, glej, več kot ponosen sem na to, da nikoli v življenju nisem, niti moja družina, niti minute gledal niti ene od teh bedarij, ki jih omenjaš.
      Ja, pogledam v sebe in v moje in sem zadovoljen. Sreča je … no ja zmuzljiva.
      Si pa moral spustiti eno petardico. Edino, kar me moti je to, da nekateri tako nekaznovano kradejo iz vreče, iz katere bi lahko imeli korist vsi. In ne maram gledat stran, narediti pa kaj dosti ne morem.

      Zato pa se tukaj jajcam. Saj ne, da bo kaj pomagalo. Vest pa se vsaj malo čisti.

     • Bosta Bostic

      Predvidevam, da poznaš kdo je izjavil, da niso krivi tisti, ki delajo slabo ampak tisti ki jih brez čutno pri tem opazujejo..

      Zamisli si, kako bi živeli če ne bi bili dolžni ca 50 milijard, večina firm propadla ali v tuji lasti…. Smo samo še sužnji tujemu sovražnemu kapitalu..

      Suverenost je enaka 0, v EU parlamentu naši poslanci glasujejo proti našim interesom…. Zgodbe o levici in desnici so največja pravljica, saj vsi delajo za enakega lastnika. Stanje, kot najbrž opažaš tudi sam postaja vedno slabše, saj dolga matematično ne moremo vrnit…
      In kaj sedaj….

     • Peter

      Ja, lahko sediš in piješ pivo in se posvetiš sebi, al se pa sekiraš in obenem težiš še drugim.
      Razlike pa strašne ne bo, kaj?
      In ja, kmalu pride račun. Za vse, kar se je in pije, namesto da bi se investriralo v razvoj. Pa mene ne skrbi, zaupam v 571 družbenopolitičnih delavcev, ki bodo ljudem jasno in glasno povedali, kdo je kriv. saj vsi vemo, kdo bo spet kriv, de?

     • Bosta Bostic

      Poglej si kako so to rešili Islandci…

      Seveda bo račun, padanje socialnih pravic, povečanje javnih cen…..
      Po eni strani je bilo enostavneje v preteklem sistemu, ker se je vedelo, kaj se sme in kaj ne…
      V tej demokraciji je pa vse premešano, lahko se vse in spet nič…

     • Peter

      Oni so se dobro rešili. Zakaj se ne moremo mi?
      Glej, a je kaj bolj perverznega od tega, da ti na Rožniku za 1 maj, drži govor Janković?
      Kot bi Čičolina imela mašo v stolnici, no.
      Mogoče pa zato, ker voli(m)jo take.
      Zaradi medijev. Vem, sem že dolgočasen, ampak nihče me ne bo prepričal, da niso mediji najbolj krivi za stanje v Dolini.

     • Bosta Bostic

      No končno postaja zanimivo hehe..
      Seveda so krivi mediji. Poglej si svetovne medije 90% medijev je v Židovski lasti. Reuters, AP vse last Rothschildov… Multinacionalke obvladujejo medije, ki ne pišejo o njim negativnih zadevah….
      Pri nas je pa seveda posebno stanje, tu res odpove vsaka logika.
      Zoki in njegove zabite ovce lublančani, to je za knjige rekordov, vse stane 10 krat preveč, mutni posli, oba mulca……… On pa ima vedno večjo podporo, folk se pa veseli, da Zoki na veliko betonira, pa kako nebi saj je njegova betonarna iz katere bruha ves beton, Furlan je samo krinka od lastnika…

      najbolj je pa kriv seveda narod sam, ki je neumen.
      Kot sem ti že rekel, poglej kako so se lotili vsega na ISLANDIJI in kje so danes ????

     • Peter

      No ja, še vedno so na Islandiji ;-)))

      Glej, kaj naj naredi človek? Doma se pogovarjaš s svojimi sorodniki, pa ti rečejo, d Zoki res krade ampak je pa velik za Lublano naredu.
      Kaj češ pol?

     • Bosta Bostic

      Poglej, kradlo se je vedno in povsod… Samo sedaj naj tvoji sorodniki razložijo kako lahko stane enak štadion v razviti evropi, kjer imajo gradbinci 3 krat večje plače ca 40- 50% majn… Kilometer avtoceste v Švici, Nemčijo več kot 1 krat majn….
      Problem nastane, ko se krade več kot dela in je gonilo kraja ne pa delo, projekt….
      TEŠ 6 so iz 600 m na ključ (siemens) raje malo dvignili razpisno moč za 60 kw tako, da je izpadel siemens in ostal Alstom, ki je to sežigalnico z Hildino pomočjo zgradil za reci in piši 1,5 MRD….. Če bi pokradli 50-100 milijonov se ne bi poznalo, ker so pa vkradli 120% je pa stanje bizarno, saj so primerljivi projekti po svetu in noben ne doseže take sanjske cene, upam ti tvoji znajo vse to razložit, ker tudi mene zanima… TEŠ bo z vsakim KWH delal izgubo, ki jo bova enako plačevala mi2 in tvoji sorodniki, ki sicer krajo podpirajo…
      Stanje ni tako enostavno, če bi imeli pravni red in Cmerarjeve standarde tudi zares….. To bi se lopovi bali policije….

     • Peter

      Ze deset let zagovarjam idejo, da bi morali imeti financno policijo. Pa ne kakega brezzobega tigra za preganjanje politicnih nasprotnikov ala KPK. Pa ni volje.
      Nad sorodniki sem pa ze zdavnaj obupal in se o politiki sploh ne pogovarjamo.

     • Bosta Bostic

      No sedaj razumeš, zakaj so Zoki, Zemljarič……… proti finančni policiji…
      In da je ni z razlogom in ne zaradi naključja…
      Vse kar se zgodi se zgodi z namenom, čeprav množicam izgleda kot naključje, v politiki ni ne slučajnosti ne naključij, ker so vložki preveliki..
      živimo v diktaturni demokraciji…. Rahko razgališ vsako lopofčino, vendar se ne bo nič premaknilo…

   • macon

    Komunizem jim je zgradil ceste, mostove, šole in bolnice in ženske niso hodile v burkah in nikabih. Potem so po odhodu Rusov v državljanski vojni večino porušili. Američani niso zgradili nič oziroma danes gradijo njihovi contractorji in vse je še pa še preplačano. Častijo davkoplačevalci iz zahodnega sveta.

  • xtc

   Če bi pisal malo manj neumnosti in poznal zgodovino nebi pisal traparij.

   • Bosta Bostic

    Daj nam pojasni to. Razloži nam ta del zgodovine.

 • Brutus

  Pograšam komentar Svetlane, Mance,Violete, Majde, Spomenke…, Mirovnega inštituta, Amnety International in ostalih parazitov prisesanih na Slovenske davkoplačevalce…

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + + + + +

  • macon

   Njih malenkosti ne zanimajo, ker podpirajo multikulturnost in različnost, ki nas bogati.

   V resnici pa kažejo, da jih ne zanimajo človekove pravice, temveč koristi, ki jih cuzajo iz levičarskega sistema , če pa so še višje pa ohranjanje tega sistema.

  • Peter

   Boš pogrešal še naprej. Ampak so smešni, sploh se ne zavedajo, kako so se ujeli v lasten Catch 22. Za to, da zagovarjajo svobodo izražanja vere, zagovarjajo zatiranje žensk.
   Pa so to ljudje, ki s do drugače pametni, doktorji, direktorji itd. Ampak tukaj se jim pa malo zaplete.

 • Govekar

  Afganistan so zgradili Američani, jezove, namakalni sistem, hidroelektrarne, že v 50ih. So igrali na karto neuvrščenih, do komunistične revolucije.

  • Igor Karlić

   Afganistan je bil prav lepa država, vse dokler niso začeli izvajati komunistične revolucije. Potem je šlo samo še dol.

 • Igor Karlić

  Pa tako joga hlače pridobivajo na popularnosti po svetu med nežnejšim spolom.

 • cploger

  Pod še tako grdo burko je ženska gola, topla, mehka… Prebavite to, musliji.

  • epson mlacni

   A misliš, da bi tudi Svetlana bila pod burko taka?

   • Peter

    Mehka že, ostalo bolj težko.

   • cploger

    Eh, ona bi bila še pod tako lepo burko ista, kot brez.

   • Rožle

    Ona rab najprej žakel čez glavo pol pa še burko…

  • viktorh

   Pod še tako grdo burko je ženska gola, topla, mehka…
   ….in pohotna..

   • PIA PlA

    Zelo se motiš. Ženska ni pohotna. Pohoto spodbudi le pravi moški.

    • Pero Skavt

     Kolikor so mene učili o tem, sem prepričan, da je gola ženska v moški družbi pohotna – v spolnem smislu. Pa tudi rosno mlad nisem .
     pohôtnost -i ž (ó) lastnost pohotnega človeka: njegova pohotnost in lahkoživost / dejanje, storjeno iz pohotnosti ♪

     • PIA PlA

      Narobe. Če je ženska gola, so pohotni moški.

   • indijanka

    Seveda. Saj je po koranu odgovorna za skušnjavo. Kako le bi bila drugačna?

 • Orbit_NG

  Matr ko je to grdo. Saj tak al tak so neslovenke… kdo bi jih vzell od “naših”, heh… saj tisti, ki bi jih hotel, se bo moral odselt.

 • PIA PlA

  Kaj je tu izjemnege, razen tega, da moški želi in zahteva svojo nadvlado?

  • Pero Skavt

   …ki si jo ženska želi…

   • indijanka

    ..hmm..ja…vedno se mi je zdelo nenavadno kako moški to zaznajo v ženskih očeh..kaj bolj pomembnega pa spregledajo…

  • indijanka

   No..to je povsem običajna želja in zahteva..le, da pri nas ni uzakonjena.

   • PIA PlA

    Če je zate to običajna zahteva, je še dobro, da moška nadvlada pri nas ni uzakonjena.
    Nihče nima pravice uveljavljati svoje nadvlade, ne nad žensko ne nad otrokom!!!

    • indijanka

     Ko sem obiskovala šolo je bila moč izrazito na ženski strani. Življenje moč obrne. Kljub temu, da mi je v življenju uspelo v poslu zgodbo obrniti in moški poslušajo mene, verjamem, da je Bibliji kar ustrezno zapisano, da je moški ženski glava in ženska njegovo srce. Vsak ima svojo naravno funkcijo in to da smo moškim odvzele moč je največja ženska napaka, ker sedaj to pogrešamo. Moški, ki si samozavestni in močni so popolnoma nenasilni in niso razvajeni fantki.

     • PIA PlA

      Jaz se ne grem tako; nočem, da me kdo posluša in uboga. Želim, da se sam odloči.

      Moška in ženska energija se prepletata. Ženska energija je navadno bolj srčna, moška bolj stvarna. Vendar je v obeh tako moška kot ženska energija. Moškim nismo energije odvzele, poklonili so nam jo. Tisti močnejši, pametnejši in odločnejši, ki jih ni sram priznati, da je tudi njim kdaj pa kdaj hudo.

     • indijanka

      Lepo si prepletla energiji. Tudi to obdobje pričakovanj, da se ljudje odločajo sami v smeri mojih želja je že za menoj. Verjamem v moško energijo. Tako, ki se ji lahko sledi. Ob kateri se ženska lahko razplamti v sijaju. Lepo se je ob moškemu počutiti ženska.

     • PIA PlA

      Nisem bila dovolj jasna. Nočem, da se ljudje odločajo tako, kot bi si jaz želela. Odločajo naj se po svojih željah in potrebah. Če so te podobne ali enake mojim, toliko bolje. Če niso, to ni moj problem.

      Na Zemlji mora biti dan in mora biti noč. Tako tudi morata biti v Človeku prisotni obe energiji; moška in ženska. Ženska energija je energija matere, čista kreativna energija, iz katere se vse rojeva. Moška energija je koncept. Ženska energija pa je tista, ki ta koncept spremeni v materialno resničnost. Zato je otrok združek obeh energij, a vendar je lahko fizični naslednik le enega spola.

      Bistvo ženske je ljubezen, intuicija, skrb in nega. A tudi bistvo moške energije je ljubezen, ideja, skrb in akcija. Ti dve energiji se prepletata kot vzdih in izdih. V nekem trenutku pa se najdeta in združita, da bi se v naslednjem trenutku zopet ločila. In tako vedno znova do zadnjega izdiha. Lahko poveš, kaj je v življenju bolj pomembno; vdih ali izdih?

     • indijanka

      Prvič se pogovarjam z žensko. Lepo je. Bližje kot enakovredno prepletanje energij mi je zgodba o volkulji. Sledi s primerne razdalje. Tako lažje sledi izbranemu in zvezdam s tem uravnava svoje sanje jih prilagaja času in prostoru in ne spusti iz vida. Prepušča se, čeprav zmore vse sama. Kamor želi pride sama. Ni mi blizu ideja modernih boginj. Ženske smo potrebovale stoletja, da smo se zavedle, da zmoremo vse same predvsem pa, da smo ugotovile, da se svet ne skriva v ukvarjanu samih s seboj. Vdih in izdih? Dokler te ne doleti izdih nekoga, ki ti je blizu, si pozornejši na vdih in na življenje. Še se bom oglasila :) ob priložnosti.

     • ney

      V drugem odstavku si lepo napisala bistvo, da življenje izvira iz življenja in ne iz materije, kot pritrjujejo znanstveniki. L.p.

     • PIA PlA

      Me veseli, draga Ney, da si to zaznala.

      Ljudje večinoma hodimo po svetu preveč zaprtih oči in duha.

     • indijanka

      Kaj pa če smo samo prestrašeni, ker so stvari enostavnejše kot so zapisane v Egu, ki za svoj obstoj potrebuje empirična dokazovanja? Da materija ni bistvo odnosa dveh ljudi, zaznaš šele, ko nekoga fizično izgubiš in se zaveš, da sploh ni odšel.

     • PIA PlA

      Lepa.

     • indijanka

      Hvala, draga Pia. Lepo se je pogovarjati s teboj in Ney.

     • ney

      Nisem glih zaznala ampak sem tudi prebrala to knjigo z naslovom “Življenje izvira iz življenja”…Pa tudi od Raymonda Moody Življenje po življenju ti dve knjigi bi priporočila vsem, da bi jih preštudirali… Tudi oddaje Ancient Aliens so zelo zanimive in logične, najbolj pa cenim indijansko duhovnost oziroma njihovo znanost o življenju. Ena redkih resničnih zgodb napisana po dnevnikih je posneta z naslovom Into the west (Na zahod) V tej zgodbi je prikazana resnična indijanska kultura (Izvršni producent je Spielberg) , njihova duhovnost in zgodovina Amerike. L.p.

     • indijanka

      Ney..hvala za nasvet za branje.

     • ney

      Ni zakaj pa še Novejša knjiga od kirurga (specialist za možgane) naslov njegove knjige je Pogled v večnost……za njega so bili možgani stroj, ki ko ugasne ,tako ugasne človek, ni verjel v duhovnost…dokler ni sam doživel smrtonosnega miningitisa a je preživel in med tem časom doživljal kot on pravi tamu” ultra resničnost”. Veliko uživanja v branju želim in odprtosti,kot bi rekli indijci ” tretjega očesa”.;)

     • indijanka

      Sama sem še bolj na začetku in šele odkrivam nov svet. Odkar sem preštudirala knjigo ženska, ki teče z volkovi bolj prisluhnim sama sebi in mi postaja jasnejše zakaj potrebujem pogovore sama s seboj, svobodo in širino. Ob prebiranju zdravilca Ogorevca pa me mika znanje o energijah. No, ja tretje oko. Sicer pa od majhnega vsak večer opazujem zvezde :). Mir in sanje mi prinašajo. No, hvala. Oglasi se s kakšnim nasvetom še kdaj :)

     • ney

      Tudi jaz rada opazujem zvezde….

      Če imaš čas si vzemi 3 minute in poglej tale video upam, da razumeš angleško.

      https://www.youtube.com/watch?v=SwSt2-3q5tM

     • indijanka

      Polepšala si mi dan. Pred 20 leti sem v dar dobila na roko narejeno indijanko..moje najljubše darilo je :). Občudujem jih. Prijetne sanje ti želim Ney.

     • ney

      Hvala enako in srečno naprej indijanka. :)

     • PIA PlA

      Hvala za naslov. Knjige “Življenje izvira iz življenja” ne poznam, jo bom pa prebrala. Saj je avtor Swamija Prabhupade. Od Indijcev sem brala le Osha.

 • andreas82

  Arabske ženske so precej lepe. Tisto da se jim vidijo samo oči, jih morda naredi še bolj privlačne. Kaj je lepšega kot pokrito vitko telo, pa lepe črne oči. Dokler je pokritost v mejah normale seveda.

  • Novi Dan

   Yes, yes

  • xtc

   In kaj je meja normale?
   Burka,hiđab?

  • dr Janez Sveti

   Kako veš, da so lepe, če je zavita v rjuho? Fantaziraš.
   Dr Janz Sveti poznavalec

 • markec

  Ni problem koran, ampak ponavadi njegova interpretacija. Tudi v prevodu se marsikaj izgubi. Enako velja tudi za sveto pismo in evangelije. Žal danes marsikateri ne razume prispodob, prilik oziroma arhaizmov teh knjig. Če pa se malo bolje poglobimo, imajo zelo globoko vsebino, predvsem pa življenjske nauke, kaj je prav in kaj ne, kako je potrebno živeti in česa ne smemo početi. Na drugi strani pa je potrebno človeku (verniku) dati vedenje, da je nad njimi Bog, ki vse vidi, kaznuje in nagrajuje. Le na ta način se v družbi lahko zagotavlja red.
  Glede oblačenja: gledano praktično je ženska na ta način zaščitena, da ne zbuja poželenja moških in posledično nadlegovanja in posilstva. Sicer za marsikaterega izgleda burka dramatično, vendar za kontrast poglejte slike žensk v miničih – (da ne bo pomote, nisem puritanec) kar kličejo po f..k me.
  O enakosti: ja, sta enakopravna, ampak hkrati različna s svojimi pravicami in dolžnostmi.
  Da ne bo pomote: nisem musliman, ampak katoličan. Kot se muslimani še vedno zavedajo svoje tradicije, vere, reda v družbi, kaj je prav in kaj ne po božjih zakonih,se jih žal katoliki vedno manj in vedno bolj tonemo v apatijo in pod vpliv raznih levakov in t.i. liberalcev, ki jim je liberalen odnos samo do določenih tem (homoseksualnost, splav, emancipacija, svoboda govora po levičarsko,..).
  Mogoče pa ravno đihad pomeni rešitev pred temi levaki in njihovo sprevrženo miselnostjo.

 • noname

  NAREDIMO EKSPERIMENT: NAJ NAŠE “ESTRADNICE=PORNESE” OZ. UMETNICE SELFIJEV 1 LETO NOSIJO BURKO! VESTE KAKO SE JIM BO PO ENEM LETU POVEČAL IQ????

  • xtc

   Narobe razmišljaš.
   Burko je treba zapovedati vsem levim aktivistkam,lezbijkam,poslankam levice in
   tistim ,ki pravijo ,da burka in hiđab osvobajata žensko.

   • noname

    BILO JE MIŠLJENO KOT JOKE; SICER SEM ŽE NAPISALA, DA SE BODO POSLANCI USTRAŠILI BURKE V PARLAMENTU IN ZATO GLASOVALI KOT SO.TO SO KRETENI BREZ MOŽGANOV! SEM ZA TO, DA JE V SLOVENIJI NOŠENJE PREPOVEDANO. 1.VARNOSTNI UKREP BI BIL TO!

 • xtc

  Če ste pogledali Iran za časa Šaha,Libanon v 70 in še nekatere države so bile praktično identične Zahodu-Teheran je bil za časa Šaha (zaveznika ZDA) imenovan tudi Pariz bližnjega vzhoda in libanon -Bejrut(švica-Geneva ,Bližnjega vzhoda) z prihodom islamske revolucije,ki je bila v bistvo močno podprta s sszrani Rusije in Yuge in Sirije Plo,amas,Druzi,Hesbolah ibd teroristične skupine ,ki jih je zalagal z orožjem vzhod z ugo načelu pa so prinesle povratek in izrazit vzpon islamistov,ki so bolj ali manj uničili tako Iran,kot Libanon.S Arabija takrat ni bila pomembnejša sila.
  Z nijmi pa je prišlo tudi širjenje in zatiranje žensk.
  Seveda so razni malodane bebavi razlogi zakaj se morajo ženske zakrivati tza lase privlečeni,zakaj ni bilo za časa Šaha posilstev v ogromnih količinah,ženske pa po interpretaciji iz korana gole.
  Zakaj?
  Zato ,ker je šel posiljevalec demokratično pred zid ali doživljenski zapor in je vsakdo vsaj 2x premislil če se je zadeve lotil.
  Seveda kaže to na hodo pomanjkanje svobode in nepravno državo,ki tolerira anomalije.
  Ženske v burki ali hiđabu so osvobojene?
  Česa?
  Poizkusite se zabiti v lesen zaboj in hodite po ulici in ljudem razlagajte ,da odkar ste zabiti v zaboj ste osvobojeni in svobodni-verjetno je psihiater še najmanj kar vam bodo priporočili.
  Burke in hiđabi v EU javnosti nimajo kaj početi,tudi generalno pa pomenijo zatiranje in degradacijo ženske.
  Muslimanka,ki se želi čisto zmerno in “ne nemoralno” oblači lahko to stori popolnoma na EU način in brez kakih posebnih izgovorov zato bi mirala EU burko in hiđab prepovedati z zakonom.

 • xtc

  Visim ,da so rusofilčki in komunist loverji zpet v pogonu in trolajo.
  Začetek radikalicacije muslij in terorizma je bil izrazito podpiran s strani bivše CCCP in uge,večina teroristov in vodij se je urilo ali šolalo v komunističnih državah(neuvrščene),ki so tudi podpirale islamske radikale in teroriste v boju proti zahodnim imperialistom in osvoboditve iz pod njih.
  Najbolj znane podpornice terorizma pa so bile Rusija,jugoslavija,Romunija,DDR,Irak,Sirija ter Libija,najbolj znane teroristične skupine pa PLO,Hamas,Hezbolah,Druzi,Fatah in še nekatere.Skratka islamski terorizem je sfinanciral in izurill ravno komunizem.

  • dr Janez Sveti

   To, da si miselno ostal v letih 1960 je samo dokaz, kako si zaostal.
   Dr Janez Sveti svet 2016

   • xtc

    Jep!
    res si zaostal si še ka sveti očitno ti hudo SVETI.

    • dr Janez Sveti

     Nerazumljivo.Poskusi znova.
     Dr Janez Sveti potrpežljivi

     • xtc

      Kar bodi potrpežljiv tako je prav.

  • pokvarjeniSvet

   Povej ti meni kaj ima današnja Rusija veze z komunizmom ? opiši in argumentiraj kjer ti v danšanji Rusiji vidiš komunizem ?

   V resnici je v Sloveniji in v ZDA več komunizma kot v današnji Rusiji. Predvsem Slovenija je lepi primer komunistične države.

   Povej kdaj in kje so vsi Slovenski politiki od 1991 leta dalje sodelovali z Rusijo ?? nikjer vsi politiki neglede ali se deklarirajo za levico ali desnico sodelujejo samo izključno z ZDA in kredite jemlejo od svetovne banke oz od ZDA.

   Kolko biznisov na politični ravni imamo z Rusijo ?? nič. Vsi ki resnično hočejo delat in imet biznise so se z Rusijo in Ruskim gospodarstvom povezali mimo naše politične struje ne glede ali so levi ali desni, vse na lastno pest so se posamezni gospodarstveniki in privatniki povezali z njimi.

   Današnja Ruska Federacijo plačuje ceno samo zato ker je v zaostanku ker jo je komunizem oz boljševizem drago koštal. Raje se vprašaj kdo je financiral Lenina in poskrbel, da se je Revolucija v nekoč Carski Rusiji (Monarhiji) izvedla.

   Putin je bivši KGB-jevec in od tam je dobil veliko znanja kako se boriti proti zunanjemu sovražniku in notranjemu (notrjanjim izdajalcem – vazalov zionistov – Nemtszov, Gasparij – so zelo podprti iz Zahoda).

   Jasno se vidi da je Putin domoljub – Patriot !! Saj je tam ne dovoljuje širjenja gej, trans, agender ideologije, ne dovoli migrantom vstop, ne dovoljujejo kemikalij ki jih so vse Evropske države prepovedale se pravi nasprotuje TTIPu in GSO. Putin noče biti lutka zionistov on niče da bi bila Rusija hlapec zahoda. Zato je Putin nonstop na udaru, tako medijskem, gospodarski – trgovski embargo in konstantna vojaška grožnja Rusiji s Strani Nato pakta in ZDA.

   Da je Putin največji Patriot zraven Orbana je jasno to potrjujejo nasledni argumenti

   – Putin se je trudil in uspel da je našel alternativno pot za plinovod do Nemčije in ostalih ZahodnoEvropskih držav….zionisti so v Ukrajini naredili nemire, da bi tam ovirali dostavo plina po plinovodu kateri vodi dalje v Srednjo Zahodni Evropo. Hotel je zgraditi južni tok spet so mu sabotirali Južni tok….ampak on se ni udal in je vstrajal ter mu je sedaj uspelo napeljati Severni Baltski tok ki gre skozi stabilni Baltik direkt v Nemčijo – Bravo Putin skrbi da se biznisi v Rusiji razvijajo ker ve da od kreditov ki bi mi dajal zahod ne moreš dolgoročno in perspektivno živeti. Rusija za razliko od Slovenije ne živi svojo JS od kreditov katere pol plčaujemo vse državljani Slovenije. Rusija sploh ne rabi kreditov od Zahoda da preživi…kaj pa Slovenija ?? pri nas pa vlada skozi politična struja ki podpira takšno stanje v Sloveniji ker imajo podporo Gospodarjev preko Atlantika ker jim je v interesu da jim mi slovenci plačujemo obresti od kreditov in se ne razvijemo saj moremo naprej ostati njihovi hlapci – treba je priznati zelo hudičevo dobro jim uspeva !!

   – Putin je v Ukrajinski krizi (to so ustvarili ZDA s financiranjem opozicije da izvede državni udar) zaščitil svoje sonarodnjake v Vzhodni Ukrajini – Rusko manjšino in samo nemo gledal ampak jih je oboroževal in opremljal in mogoče tudi svoje vojake tja pošilja. Putin je celo izkiristil priliko in lepo po istem načino kot se je to naredilo na Kosovu izvedel referendum ker je vedel da na Krimu je večina Rusov in simpatizerjev Rusije da bodo glasovali za priključitev isto kot je na Kosovem Albanska večina, je na Krimu Ruska večina.

   – Putin se je gospodarsko povezal z Kitajsko in indijo (dve državi z rastočim gospodarstvom) obe državi bosta v prihodnosti nujno rabili veliko energentov, če se hočeta še naprej razvijati. Spet Patriot Putin skrbi za svojo državo da ima veliko poslov- ker od poslov živi pošteni svet, ne pa s krajami, izkoriščanjem in krediti !!

   Putin je za svoj narod in državo Rusijo naredil več dobrega kot katerikoli ZahodnoEvropski ali Ameriški voditelj politik za svojo državo !!

   Če Putin ni Patriot kdo pol sploh na tem Svetu je ? Razen Orbana Seveda – kateri je Tudi veliki Patriot, vsa čast mu kapo dol :))))

   Seveda je pot do samostojni avtonomije in svobode zelo težka – nihče ni rekel da je lahka. Zato Rusija rabi še kar nekaj časa da se bo samostojno razvila s pomočjo enakovrednih partnerjev Kitajcev in Indijcev in ostalega sveta se bo bo prej kot na žalost večji del Evrope (primer Slovenije, Balkana in večji del Vzhodne Evrope ) kateri živijo od kreditov ki jim ZDA namenjajo v zameno pa elita dobro živi država se ne razvija in stagnira.

   Razlika med teboj @xtc in med menoj je…..da ti si 100% Amerofil in podpornik zionizma in njihovega Svetovnega reda, medtem ko Jaz sem pa 100% Evropofil (NE Rusofil), Saj želim da bi Evropa bila svobodna in samostojna brez hlapčevanja zionizmu in ZDA. Hočem Evropo ki bo živela od poštenih poslov ne pa od vojn, kraj, izkoriščanja goljufije in kreditov.

   • xtc

    A s ti prbit ali kaj je s tabo?
    današnji Rusiji vladajo KGB jevci tajkuni “with no past” in oficirji iz vojske ter mafija.
    Skratka komunisti in pjutika se gre isto državni kapitalizem kot mi.
    Sem ti že povedal ,da je Oktobrsko revolucij8i sfinanciral in Lenina v zapečatenem vlaku z zlatom in denarjem v rusijo spravil Nikolajev bratranec nemški cesar Wilhem ,ki je mislil ,da bo tako dobil vojno ,zakuhal pa stoleten komunistični d… in posledice.

    • pokvarjeniSvet

     čisto možno da je denar prispeval Whilhem….samo glede nato da je Nemško Cesarstvo bilo v vojni ga ni mogel toliko financirat tako kot ne za financami. opremo in ljudi kot so ga to lahko bankirji iz ZDA ki so imeli polno zlata, in FED je že obstajal od leta 1913 se pravi da so ga lahko neskončne vsote naprintali. Je pa možno da je zraven sodeloval kar pa ne izključujem, samo čist sam brez bankirjev pa ni variante da izplješ tako sofistificirano in zahtevno revolucijo z eno donacijo države ki je imela odprte dve fronti.

    • pokvarjeniSvet

     še vedno ne rabijo kreditov kot naši hlapci zionistov, Putin gradi na trajnostnem gospodarstvu in vlaga v Rusko gopodarstvo, kaj pa naši kekci ?? Ali se na območju Sloveniji kjerkoli v kajkoli vlaga ?
     V Sloveniji imamo vedno višje davke nikjer pa ni kaj za pokazat.

     Rusi so zgradili plinovode preko Baltika v Nemčijo, na Kitajsko…ipd. Kaj so pa ANTI patrioti in izdajalci Slovenije v Sloveniji naredili do zdaj razen denar kradli za sebe in za svoje ??

     Putina ti zdaleč ne moreš primerjat za našimi izdajalci. Putin je dvignil penzije iz 100 dolarjev na 400 dolarjev….koliko so pa naši izdajalci dvignili Slovencem in slovenkam penzije ?? Razen režimskih lopovov kot je Makarovička in Stanovnik imajo vsi ostali vsako leto nižje penzije in večje davke.

     Putin je že dvignil standard in penzije in še ga tudi bo. Medtem ko v Sloveniji če boš šel malo med ljudi ven boš videl da vsako leto ko greš kasneje v penzijo dobiš nižjo penzijo in višje davke.

     Putin še ima veliko lufta pri davkih medtem ko smo mi že 500% presegli meje normalne obdavčitve….Slovenija je država davkov kateri romajo direkt lopovom v žep.

     Kje je drugi tir od Kopra do Šentilja ?
     zakaj UKC ljubljana in vse ostale bolnice propadajo
     koliko opreme se je kupilo v UKC LJ in UKC MB ? aprature so dotrajane kje je nova oprema, če pa vsako leto plačamo več za zdravstveno zavarovanje ?

     kje so višje penzije za tiste ki imajo 40 let delovne dobe ?

     zakaj pri dražji vinjeti od Avstrijske imamo slabše AC kot Avstrijci
     Zakaj je gorivo dražje preko trošarin pri nas kot pa v Avstriji ??
     ….itd našteval bi lahko ure in ure dneve in dneve kaj vse je pri nas narobe….

     in pol ti trdiš da je Putin isti kot mi ? Putin ima več za pokazat kot naši izdajalci od 91 leta naprej

     že Moskva in Sankt Petersburg sta po infrstrukturi in gospodarstvu 10000000000000000% močnejša, naprednejša in boljša kot Ljubljana in Maribor.

     poglej kolko Rusi dajo v vojsko pa še jim vedno toliko denarja ostane za druge stvari v državi…..kaj pa Slovenija ?? davki, prispevki, trošarine..ipd. krepko manjši izdatki za vojsko pa vseeno ni nikoli denarja ni ga nikjer ne v zdravstvu, ne za ceste in ne za ostalo infrastrukturo in storitve.

     Rusi imajo svoja letala, veolsjki program ampak imajo vseeno več za pokazat in manjše davke pa še Putin jim je dvignil standard za več kot 300% povečal penzije….pol ti trdiš da Putin ni patriot ??

     Iz komunistične Sovjetske zveze je Rusijo razvil do tolikšne mere da so jo celo bili pripravljeni sprejeti celo v G8. Ljudje sedaj pod Putinom boljše živijo kot v Sovjetski zvezi.

     • xtc

      Ptin je psihič,podoben onim ki ga častijo in hvalijo je le druga verzija muslij.
      Če ne razumeš kaj je težava poišči pomoč,nisem kvalificiran za te vrste norosti.

     • pokvarjeniSvet

      O kdaj je pa patriotizem in poslušanje svojega naroda kaj narod želi psihična motnja ?

      Mar ni Putin lepo dokazal da je delal to kar Ruski narod želi

      prepovedal propagando gej, trans, ageder, pedofiljo..ipd.

      prepovedal GSO

      Rusiji zrihtal biznise z celom svetom kateri pač želijo sodelovati se pravi je državo iz komunizma zavihtel v tržno gospodarstvo

      zvišal penzije

      oprosti kaj so pa naredili tvoji Zahodni politiki ki imajo podporo bankirjev/zionistov ??
      naštej mi eno dobro stvar ki so jo v zadnjih letih naredili zahodnih politiki ?? seveda nimaš kaj drugega našteti kot kršenje demokracije in neupoštevanje volje naroda, vojne, smrt, destabilizacija, ruševine, trplenje…ipd.

      Tvoji gospodarji so psihopati. Jaz niam gospodarja jaz sem sam sebi gospodar. Meni ni Gospodar NE ti NE Putin in NE psihopati preko Atlantika.

      Bi pa bilo dobro da bi Evropa imela več domoljubnih predsednikov kot sta Orban in Putin. Ker je treba svoj narod psolušat ne pa za zaprtimi vrati sprejetam neke razno razne TTIP in podobne zakone in sporazume brez javne razprave in volje ljudstva – to ni demokracija kjer volja ljudstva nič ne velja in se politiki mimo volje ljudstva zmenijo.

     • xtc

      Putin ni patriot je psihič a razumeš?.

     • pokvarjeniSvet

      če je on psihič, kaj so šele pol tvoji Gospodarji sam Satan in demoni iz Pekla ?

     • Simonmarini

      Samo psihič lahko človeku podobnim opicam drži nogo na vratu. To sta počela že Sadam in Gadafi, pa je bil mir, pa so ju ”demokratično” deinštalirali.

    • Simonmarini

     Najbrž nimaš neposredne izkušnje iz današnje Rusije. Niti jim ne gre tako slabo, čeprav je instaliranih ogromno ex KGBja vsepovsod. Bogataši ogromno zapravljajo, od tega pa tudi ljudje kaj imajo. Če se izključno ne greš aktivista in izrecno ne greš proti oblasti, nimaš nobenih problemov. Putin je garancija, da Rusije ne bodo več kradli, kot se je to dogajalo pred revolucijo in po SSSR do Putina. Mafijo ima pod kontrolo.

   • macon

    V Rusiji je 1+1=2. Ima ogromna mesta in elitne inštitucije. Slovenija nima nič.

  • macon

   Radikalne islamiste je CCCP brcal v rit, da so bili vsi marogasti. Podpiral jih je Nato in USA v boju proti Rusom. Vse si pobrkljal.

   Kakšne interese pa naj bi imeli Rusi v podpori islamistov, ko so jim vedno srali v srednji Aziji in na Kavkazu od srede 19. stoletja dalje? Čigav zaveznik je skrajna Saudska Arabija, kdo jo je naredil? Rusija?

  • Bosta Bostic

   Malo obišči wikipedijo kjer boš ugotovil, da je CCCP zgodovina, tudi komunizem.
   Največje podpornice terorizma so vedno bile Amerika, Izrael…. Malo poguglaj in poglej koliko zadetkov je pod katerim pojmom, ne na suho nekaj nabijat…

   Ha ha komunizem je financiral terorizem, haha s čim že, če niso imeli za kruh, a ti sploh več kaj pišeš ???
   Sem skoraj počil od smeha…

   Hammas se bori za osvoboditev Palestine, ki je okupirana nelegalno iz strani Izraela, s tem se boš menda strinjal ???

 • Aton

  Ko so v centru Teherana bila mini krila (turistke in par domačink) je bilo 10km stran vse drugače. Tako, kot nekoč, včeraj in danes.

  • macon

   Jasno. Islamska vas je potem priletela v mesto in ga podredila.

 • Vrhovnisodnik

  Saj to je pa ja napredek, to mislijo lewaki še k nam prinest, ni kaj napredovali bomo za 6789 let, za pozim bo dober, jih nav zebel in še za frizerja ne bo treba dat, lewaki so pa res ubrisani.

 • montyamp

  Kaj se ukvarjate toliko s temi kamenjari ??? Kaj je pijano se strezni , noro pa noro ostane , nobena filozofija ne pomaga , tele je tele , ga voziš ali nosiš . Drugo je , če sanjaška duša izgubi stik s stvarnostjo in bi rada iz magarca naredila dirkalnega konja . No , smo že malo bliže resnici . Kdo je bolj nor , norec ali tisti , ki bi iz norca rad naredil pametnega ??????? Se ve ZDRUŽENA LEVICA .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!