fbpx

Zgodovinski dan za Norveško, ki je po več kot 30 letih dobila večinsko konservativno vlado!

Norveška premierka Erna Solberg. (Foto: epa)

Norveška premierka Erna Solberg je v četrtek zvečer sklenila dogovor z manjšo krščanskodemokratsko stranko, s čimer je njena doslej manjšinska konservativna vlada dobila večino v parlamentu. “To je zgodovinski dan,” je Solbergova komentirala dogovor in poudarila, da je Norveška s tem prvič po letu 1985 dobila večinsko vlado, ki je ne vodi levica. Konservativna premierka je ob predstavitvi nove vlade napovedala, da se bo ta osredotočila na “trajnostno družbo blaginje”, boj proti podnebnim spremembam, nižanje davkov za majhna in srednje velika podjetja, krepitev pravic družin in otrok ter zagotovitev večje varnosti za vse. 

Vlado Solbergove so doslej sestavljali njeni konservativci, desna populistična Napredna stranka in liberalci, z vstopom krščanskih demokratov pa je pridobila podporo osmih poslancev in ima sedaj z 88 poslanskimi sedeži večino v 169-članskem parlamentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S tem korakom naj bi Solbergova okrepila svoj položaj, ki ga zaseda od leta 2013; vnovič je bila izvoljena leta 2017. Pri tem naj bi računala na večjo stabilnost vlade in s tem lažji vnovični naskok na premierski stolček na volitvah leta 2021.

Omejili so splave otrok
Solbergova je med drugim popustila zahtevam krščanskodemokratske stranke po dopolnitvah zakonodaje o splavu. Nova vladna koalicija je tako pristala na odpravo pravice do t. i. selektivnega splava. Norvežanke so imele doslej v primeru večplodne nosečnosti pravico splaviti zarodek in s tem omejiti število rojenih otrok. Ni pa Solbergova izpolnila zahteve po ukinitvi pravice do splava v pozni nosečnosti, ki je sedaj mogoča v primerih, ko pri zarodku ugotovijo Downov sindrom ali druge genetske napake, navaja portal Deutsche Welle.

Nižanje davkov za majhna in srednje velika podjetja
Konservativna premierka je ob predstavitvi nove vlade napovedala, da se bo ta osredotočila na “trajnostno družbo blaginje”, boj proti podnebnim spremembam, nižanje davkov za majhna in srednje velika podjetja, krepitev pravic družin in otrok ter zagotovitev večje varnosti za vse. Pod novo vlado bo Norveška, ki je največja proizvajalka nafte in zemeljskega plina v zahodni Evropi, do leta 2021 nadaljevala vrtanje okoli slikovitih otokov Lofoten na Arktiki, ohranila bo tudi davčne olajšave za iskanje nafte. Naftna industrija zato novo vlado pozdravlja.

C. Š.

Komentarji so onemogočeni.