Zgodovinski uspeh: Zločinec Tito se umika iz zagrebškega osrednjega trga!

Tito

V Zagrebu ne bo več Trga maršala Tita. Novo ime osrednjega trga v Zagrebu bo tako Trg Republike Hrvaške, o predlogu pa bo odločal zagrebški mestni svet. Najbolj zaslužen za preimenovanje – nekdanji član stranke HDZ Zlatko Hasanbegović – je pojasnil, da gre za nujen civilizacijski ukrep, da osrednji trg ne nosi imena po simbolu komunistične diktature.

Če v Sloveniji naredimo zelo malo premikov pri preimenovanju komunističnih trgov in ulic, pa tega ne moremo reči za našo južno sosedo Hrvaško, kjer so v prestolnici po daljšem pregovarjanju prišli do zaključka, da je treba ime Trg maršala Tita preprosto umakniti in ga preimenovati v Trg Republike Hrvaške. Novico o preimenovanju je sporočil zagrebški župan Milan Bandić, ki je dejal, da si trg zasluži najlepše in najpomembnejše ime na Hrvaškem.

Trg, ki se bo po novem imenoval Trg Republike Hrvaške.

Da je v Zagrebu prišlo do tako pomembne odločitve, gredo zahvale nekdanjemu članu stranke HDZ Zlatku Hasanbegoviću in Bruni Esih, ki sta na lokalnih volitvah kandidirala na skupni neodvisni listi, skupaj z županom Bandićem pa so sestavili koalicijo v mestnem svetu.

Zamenjava kontroverznega imena je nujna
Preimenovanje osrednjega trga v Zagrebu je bil osnovni pogoj, da v koalicijo z Bandićem vstopijo Hasanbegović in Eishova ter njunih pet svetnikov, pridružilo pa se mu bo tudi 14 svetnikov z liste HDZ, s čimer bo dosegel želeno večino 26 mestnih svetnikov, ki bi mu zagotovila vladanje do konca mandata ter odsotnost bojazni pred novimi volitvami. Hasanbegović je za Večernji list pojasnil, da je zamenjava kontroverznega imena osrednjega zagrebškega trga nujen pogoj za vstop v Bandičevo koalicijo, hkrati pa je to nujen civilizacijski ukrep, da osrednji trg ne nosi imena po simbolu komunistične diktature. Spomnimo, da je Tito odgovoren za poboje skoraj 600 tisoč ljudi in spada med deset največjih komunističnih klavcev v zgodovini, med vsemi svetovnimi okrutneži pa je zasedel 13. mesto.

Zlatko Hasanbegović – človek, ki je najbolj zaslužen za dogovor o umiku zločinskega imena Josipa Broza Tita in osrednjega trga v Zagrebu. (foto: STA)

V stranki HDZ, kjer so že dlje časa opozarjali na pomembnost odstranitve Titovega trga, so bili dolgo časa mnenja, da je treba o preimenovanju odločiti v mestnem svetu in ne na referendumu, kar so končno tudi dosegli.

C. Š.