fbpx

Zgodovinsko srečanje treh domoljubov v Budimpešti: Salvini, Orban in Morawiecki so odločeni ubraniti krščanstvo, narod in družino!

Vodja italijanske Lige Matteo Salvini, poljski premier Mateusz Morawiecki in madžarski premier Viktor Orban. (Foto: epa)

V Budimpešti se je pričela veličastna gradnja suverene evropske desnice. V madžarski prestolnici je namreč potekalo srečanje madžarskega premierja Viktorja Orbana, poljskega predsednika vlade Mateusza Morawieckega in vodje italijanske Lige Mattea Salvinija. 

Znano je, da si italijanski državnik Matteo Salvini prizadeva, da bi nastalo nekaj “novega in dolgotrajnega”. Predvsem pa si želi, da bi prišlo do združitve sil skupaj skupaj s poljsko in madžarsko stranjo, ki jo zastopata poljski premier Mateusz Morawiecki in madžarski predsednik vlade Viktor Orban, poroča Polska Agencja Prasowa.

Združevanje političnih moči že omenjenih držav, je posledica zaskrbljujočega stanja v Evropskem parlamentu, kjer sta Salvinijeva stranka Liga in poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), v različnih parlamentarnih skupinah, madžarski Fidesz pa ni član nobene politične skupine, potem ko je zapustil Evropsko ljudsko stranko.

https://twitter.com/matteosalvinimi/status/1377740444164096003?s=20

Salvini ni nikdar skrival želje po ustanovitvi velikega, enotnega političnega bloka, in sicer ravno skupaj s Fideszom in stranko PiS. Srečanje z Orbanom in Morawieckim je del tega velikega projekta, kar predstavlja vsaj del realizacije njegovih dolgoletnih sanj. Trije politiki pa naj bi po četrtkovih pogovorih vztrajali, da bo prišlo do “resnične evropske renesanse”.

Svojih poslancev za ustanovitev skupine imajo dovolj, a so potrebni še iz štirih držav 

Po prepričanju Salvinija, naj bi se po pogovorih v madžarski prestolnici, odprla nova pot “drugačne vizije Evropske unije”. Za ustanovitev nove politične skupine znotraj Evropskega parlamenta, je sicer potrebnih 25 poslancev, izvoljenih v četrtini držav članic EU. Poljsko-madžarsko-italijanska zveza ima sicer že danes zadostno število poslancev, vendar pa jih potrebuje še nekaj iz štirih drugih držav.

Ob tem ni jasno ali bo projekt mogoče izpeljati že v tekočem mandatu Evropskega parlamenta, a zagotovo se s tem odpira novo poglavje v zgodovini evropske politike. Orban in Morawiecki naj bi v italijanskem kolegu prepoznala junaka ter z njim poskušala realizirati novo idejo Evrope. Madžarski premier pa je ob tej priložnosti dejal, da se njihovi pogledi v nekaterih segmentih tudi razlikujejo, vendar pa so pomembne probleme zmožni rešiti skupaj.

“Bog, narod, dom” je geslo, na katerem bo utemeljen njihov skupni politični boj 

Obenem se madžarska in italijanska stran strinjata z dejstvom, da Baltske države in Poljska potrebujejo resnično zagotovilo za varnost, na primer v primeru ruske grožnje in ilegalnih migracij, kar jim je potrebno tudi dati. Po mnenju Orbana Italijani prav tako tudi razumejo, da razdeljevanje migrantov med članicami EU ni smiselno, ampak jih je potrebno vrniti domov in jim pomagati, da bi se lahko tja vrnili.

Poljski premier Mateusz Morawiecki, vodja italijanske Lige Matteo Salvini in madžarski premier Viktor Orban so se sestali v Budimpešti z namenom oblikovanja skupne evropske politične alternative levici in “vladavini tapravih”. (Foto: Twitter)

Glede tega perečega področja vse tri strani soglašajo, kar so na skupnem sestanku tudi potrdile, v prihodnjem polletju pa si nameravajo prizadevati za gradnjo nove krščanske demokracije. Ob tem so posebej izpostavili pomen domovine, naroda in družine ter še dodali, da so krščanstvo, svoboda in človeško dostojanstvo pomembni. Prav zato si bodo prizadevali, da bi tako misleči dobili svoje predstavnike. Obenem so jasno poudarili, da evropska stvarnost ne more biti diktirana s strani močnejših, kar vodi le v teptanje pravice narodov do samoodločbe.

Gre za zgodovinsko srečanje, podobno posvetu treh kraljev v Višegradu v 14. stoletju

Ob srečanju premierjev treh držav obstaja ne spregledljiva podobnost z zgodovinskim srečanjem v 14. stoletju, ko so se v madžarskem Višegradu sestali kralji Češke, Ogrske in Poljske ter se dogovorili za tesnejše skupno sodelovanje. Ta ključna poteza monarhov treh držav odmeva vse do današnjih dni v podobi sodobne Višegrajske skupine, ki že predstavlja močno, spoštovanja vredno opozicijo “vladavini pravih” in njihovemu hegemonizmu.

Poljski premier Mateusz Morawiecki, madžarski premier Viktor Orban in vodja italijanske Lige Matteo Salvini na skupnem sestanku v Budimpešti. (Foto: Twitter)

Poljski premier Mateusz Morawiecki, vodja italijanske Lige Matteo Salvini in madžarski premier Viktor Orban. V ozadju sta Donava in madžarski parlament. (Foto: Twitter)

Madžarski premier Viktor Orban in vodja italijanske Lige Matteo Salvini. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg