fbpx

Zloglasni džihadist v Italiji obsojen na 12 let zapora

Mullah Krekar (Foto: epa)

Italijansko sodišče v Bolzanu je islamskega skrajneža Mullo Krekarja zaradi različnih terorističnih dejanj obsodilo na 12-letno zaporno kazen. Omenjeni džihadist, ki naj bi stal za za evropsko mrežo Rawti Shax, ki se zavzema za nasilno rušenje vlade v iraški kurdistanski regiji, je bil v preteklosti že obsojen zaradi groženj norveški premierki Erni Solberg.

Iraškega kurdskega islamskega radikalnega duhovnika Najmuddina Faraja Ahmada, znanega tudi pod imenom Mulla Krekar, je italijansko sodišče v četrtek obsodilo na 12 let zapora zaradi različnih terorističnih dejanj v Italiji, poroča spletni portal Voice of Europe. Krekar je bil obtožen, da je vodil mrežo skrajnežev s povezavami vse do teroristične skupine ISIS.

Krekar naj bi stal za evropsko mrežo Rawti Shax
Na prošnjo Italije je bil Krekar aretiran novembra 2015 na Norveškem. Stal naj bi namreč za evropsko mrežo Rawti Shax, ki se zavzema za nasilno rušenje vlade v iraški kurdistanski regiji z namenom uvedbe radikalnega kalifata. Rawti Shax naj bi po njihovih besedah vzpostavil mrežo operativnih celic za izvajanje nasilnih akcij na evropskih tleh, ki so usmerjene proti interesom Zahoda z namenom ustrahovanja populacije in ustvarjanja pritiska na vlade in mednarodne organizacije. Tožilec je zahteval, da se ga obsodi na deset let zapora, sodišče v italijanskem mestu Bolzano pa mu je dodelilo še višjo kazen. Obsodilo ga je namreč na 12 let zapora. Krekar sicer vse obtožbe zanika.

Mulla Krekar (Foto: Wikipedia)

V preteklosti že obsojen zaradi groženj norveški premierki
Krekar, ki je od leta 2003 na seznamu teroristov Združenih narodov, je na Norveško prispel iz Iraka kot migrant leta 1991. V preteklosti je bil že obsojen zaradi groženj norveški premierki Erni Solberg pa tudi zaradi drugih smrtnih groženj in slavljenja ob pokolu na francoskem satiričnem časopisu Charlie Hebdo leta 2015.

Erna Solberg (Foto: epa)

Rajko Golob