fbpx

Zmaga v žep Trumpu, ob tem spregovorila tudi ponosna Melanija

Foto: epa

Upravičila sta vlogo favorita in zmagala. Južna Karolina oziroma Nevada sta srečen kraj za republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa in predsedniško kandidatko demokratov Hillary Clinton.

Na republikanski strani trenutno kaže, da slovenskega zeta Donalda Trumpa, ki je zmagal v Južni Karolini, praktično ne bo mogoče ustaviti na poti do nominacije. Vodi namreč tudi v anketah Nevade, kjer bodo imeli republikanci strankarska zborovanja v torek, vodi pa tudi v večini držav, ki bodo na vrsti 1. marca. Teksaški senator Ted Cruz je v prednosti le v domači državi.

Trump je v Južni Karolini osvojil 33 odstotkov glasov in 44 delegatov za konvencijo. Skupaj jih ima 61, za zmago pa jih je potrebnih 1237. Iz Južne Karoline bo dobil še nekaj delegatov, ki gredo zmagovalcem posameznih kongresnih okrožij. Na drugo mesto se je s 23 odstotkov glasov uvrstil kandidat vodstva stranke in tradicionalnih republikancev, floridski senator Marco Rubio, ki je doslej zbral deset delegatov.

Šele tretji je bil predstavnik konservativnega krila stranke Cruz, ki je osvojil 22 odstotkov glasov pred nekdanjim guvernerjem Floride Jebom Bushem, ki se je odločil, da izstopi iz tekme.

Trump je ob rezultatih dejal, da je zmagovati čudovito, tokrat pa je spregovorila tudi njegova soproga, Slovenka Melanija Trump, ki jo je prosil, naj nekaj pove. “On vas ima rad,” je navdušenim Trumpovim privržencem v Columbii dejala Melanija in dodala, da bo njen mož najboljši predsednik ZDA.

Dobro izhodišče za Clintonovo pred super torkom
Clintonova je na demokratski strani v Nevadi, vsaj začasno, zaustavila pohod senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa po njegovi veliki zmagi na strankarskih volitvah v New Hampshiru, ankete pa ji napovedujejo tudi gladko zmago čez teden dni v Južni Karolini, kjer ima veliko prednost pri temnopoltih demokratskih volivcih.

V Nevadi je osvojila 53 odstotkov glasov, Sanders pa 47 odstotkov. Osvojila je tudi 19 delegatov iz države za nacionalno konvencijo stranke. Vendar pa Sanders ostaja, saj je osvojil 15 delegatov. Za končno zmago jih je potrebno zbrati skupno 2383.

Clintonova ima tudi dobro izhodišče pred tako imenovanim super torkom, tj. 1. marca, ko bo na vrsti kar 11 tekem naenkrat. Njena prednost je velika na jugu ZDA, kjer je več temnopoltih in manjšin, Sanders pa se ji je v anketah približal v državah severovzhoda in tam, kjer je večina volivcev belih.

B.O., STA