Zmagovalka Miss Zimbabveja na udaru rasističnih kritik, ker je “bela”

Vir: X.

Zmagovalka tekmovanja za miss Zimbabveja leta 2023 se sooča z negativnimi odzivi afriških latentnih rasistov, ker je belka.

Država bo prvič po 22 letih sodelovala na tekmovanju Miss Universe. Naslov Miss Universe Zimbabveja je osvojila Brooke Bruk-Jackson, 21-letna belka iz Harareja. Njena zmaga je v Afriki sprožila različne razprave, še posebej v rodni državi, kjer so zaradi polti nove miss začeli negodovati raznovrstni aktivisti.

Naenkrat se je znašla na udaru številnih kritik samo zato, ker je zmagala in ker je bela. Družbeni mediji, zlasti Twitter, so 16. septembra, na dan njene zmage, eksplodirali. Tviteraši iz Zimbabveja so njeno zmago opisovali kot “tragično”, nekdo je zapisal, “da je toliko lepih melaninskih žensk, oni pa izberejo Evropejko, da bo predstavljala Afričane.”

“Tako razočaranje je videti te kolonizatorje, ki predstavljajo afriško državo,” je zapisala druga oseba. “Moji predniki se valjajo po grobovih!!!!” je napisal uporabnik omrežja X, tretji pa je komentiral: “To je žalostno in nagnusno, da moraš dobesedno biti obraz vsega?”

Vir: Atlanta Black Star (ameriški medij)

Dovoljen rasizem
Neodobravanje manekenkine zmage jo je spodbudilo, da je onemogočila komentarje o svoji zmagovalni objavi. Vendar komentarji ostajajo aktivni drugje na njenem Instagramu. Tam so kritiki v celoti izrazili svoj prezir do zmagovalke izbora. V svojem naslovu je zapisala: “Barva naše kože ne bi smela definirati osebe ali koga se vsaka oseba odloči družiti. Skupaj smo usklajeni, čudovita vrsta, ki jo je ustvaril Bog.”

I. K.