fbpx

Znan je požigalec katedrale v Nantesu: Gre za migranta iz Ruande, ki je imel kot prostovoljec ključ od katedrale

Takole je pred dnevi zagorela katedrala v francoskem mestu Nantes. Ker je požar izbruhnil na več delih hkrati, je bilo preiskovalcem hitro jasno, da ne gre za nesrečo. Foto: AFP.

Francosko tožilstvo je teden dni po požaru v katedrali sv. Petra in Pavla v mestu Nantes na zahodu Francije uvedlo preiskavo zoper osumljenca za dejanje. Po poročanju francoskih medijev gre za 39-letnega migranta iz Ruande, ki je prostovoljno delal v katedrali. Moški je priznal, da je podtaknil požar, in izrazil obžalovanje za svoje dejanje.

Moškega so tožilci ponovno zaslišali v soboto zvečer in je trenutno v priporu, poroča francoski časnik Le Monde. Med zaslišanjem je priznal, da je v katedrali podtaknil požar, je sporočil tožilec Pierre Sennès. Odvetnik osumljenega Quentin Chabert je dejal, da njegov klient močno obžaluje svoje dejanje in da sodeluje s tožilci. Motiv za njegovo dejanje za zdaj ostaja neznan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Minulo soboto zjutraj so v katedrali izbruhnili trije požari, ki so uničili orgle iz 17. stoletja in vitraže. Osumljeni naj bi bil odgovoren za zaklepanje katedrale večer pred tem. Tožilstvo je požar obravnavalo kot kaznivo dejanje, saj so sumili na požig. Moškega, čigar ime niso sporočili, so že minuli konec tedna, neposredno po požaru, pridržali, nato pa ponovno izpustili.

Francoski finančni minister Burno Le Maire je po požaru dejal, da bo država prevzela obnovo poškodovane katedrale iz 15. stoletja.

Demokracija.si