Zrušenje jezu v Laosu zahtevalo 19 življenj, pogrešanih več sto

(Foto: epa)

V zrušenju jezu hidroelektrarne v gradnji na jugovzhodu Laosa je po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti umrlo 19 ljudi, dva dni po nesreči pa jih še vedno pogrešajo več sto, poročajo laoški mediji, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Jez hidroelektrarne Xepian-Xe Nam Noy v provinci Attapeu blizu meje z Vietnamom in Kambodžo je popustil v ponedeljek zvečer. Pri tem se je razlilo pet milijard kubičnih metrov vode, ki je poplavila sedem vasi s skupno okoli 7.000 prebivalci.

(Foto: epa)

Da je jez poškodovan, so strokovnjaki ugotovili v nedeljo zvečer. O tem so obvestili oblasti, ki so začele evakuacijo prebivalcev blizu elektrarne. Strokovnjaki so se lotili popravila jezu, a jim zaradi obilnega monsunskega deževja ni uspelo. Popustili so tudi pomožni jezovi, ki so varovali gradbišče hidroelektrarne, in voda je zalila več vasi.

Na posnetkih iz zraka, ki krožijo po družbenih omrežjih, je videti velika območja, ki so popolnoma pod vodo. Nekateri ljudje so se rešili tako, da so splezali na strehe hiš, drugi so se zatekli na lesene čolne.

Več kot 6.660 ljudi je zaradi poplave ostalo brez strehe nad glavo. Številne so evakuirali z območja, a več tisoč jih še čaka na pomoč. Na prizadetih območjih so vojaki, ki žrtvam poplav delijo hrano. Pridružili so se jim tudi tajski reševalci.

(Foto: epa)

Hidroelektrarna s proizvodno močjo 410 megavatov, ki jo od leta 2013 gradijo laoška, tajska in južnokorejska podjetja, bi morala začeti delovati prihodnje leto. Predvideno je bilo, da bi 90 odstotkov proizvedene energije izvozili na Tajsko, preostanek pa ponudili lokalnemu električnemu omrežju.

Laos želi postati “vodna baterija Azije”, zato gradi velike hidroelektrarne, elektriko pa nato izvaža v sosednje države, predvsem na Tajsko. Električna energija iz hidroelektrarn predstavlja 30 odstotkov vsega izvoza ene najrevnejših držav v Aziji.

Po podatkih tiskovne agencije Lao je Laos lani imel 46 hidroelektrarn, še 54 pa jih gradijo ali njihovo gradnjo načrtujejo. Do leta 2020 naj bi v državi imeli sto delujočih hidroelektrarn s skupno proizvodno močjo 28.000 megavatov.

D. Č.