fbpx

Zunanji minister Anže Logar s poljskim kolegom Jackom Czaputowiczem o sodelovanju v EU in regionalnih pobudah

Slovenski zunanji minister Anže Logar in poljski zunanji minister Jacek Czaputowicz. (Foto: Vladar RS)

Slovenski zunanji minister Anže Logar se je danes v Varšavi sestal s poljskim ministrom za zunanje zadeve Jackom Czaputowiczem, nato pa še s poljskim ministrom za evropske zadeve Konradom Szymańskim. Z delovnim obiskom na Poljskem so bili potrjeni odlični odnosi med srednjeevropskima državama, ki sta partnerki tako v EU kot tudi v NATU ter izvrstno sodelujeta tudi v regionalnih pobudah, ki zadevajo Srednjo Evropo ter na drugih mednarodnih forumih. 

V Varšavi sta se 23. julija 2020 srečala poljski zunanji minister Jacek Czaputowicz in slovenski zunanji minister Anže Logar. Logar se je zahvalil za pomoč pri repatriaciji državljanov Slovenije v obdobju pandemije novega koronavirusa. “Te geste, ki dokazuje solidarnost in prijateljstvo med državama, se bomo v Sloveniji vedno spominjali s hvaležnostjo,” je dejal ob tej priložnosti, poroča Vlada RS.

Oba ministra sta se strinjala, da državi na gospodarskem področju izvrstno sodelujeta, kar potrjuje tudi nenehno naraščanje blagovne menjave med državama, ki znaša že skoraj 2 milijardi evrov. Ob tem sta se strinjala, da je velik potencial sodelovanje pri izgradnji srednjeevropske prometne infrastrukture.

Ta je tudi ena poglavitnih tem Pobude treh morij, katere pobudnica je sicer ravno Poljska, naša država pa prav tako v njej sodeluje že vse od začetka. Logar je ob tej priložnosti izpostavil nujnost vključitve pristanišča v Kopru v prihodnji  Baltsko-jadranski železniški koridor, ki bo del vseevropskega transportnega omrežja.

Ta bo tudi predstavljal moderno železniško povezavo med Poljsko in Slovenijo. Minister Logar pa ni mogel skrivati zadovoljstva nad izvrstnim sodelovanjem Slovenije z Višegrajsko skupino držav, ki traja že mnogo let. Ob tem je izrazil upanje, da se bo tovrstno sodelovanje v prihodnosti še okrepilo.

https://twitter.com/PolandMFA/status/1286312376892100612?s=20

Slovenski minister pa je sogovorniku tudi predstavil prioritete predsedovanja naše države Svetu EU, in sicer v drugi polovici leta 2021. Dve ključni prioriteti, ki ju je navedel sta: priprava načrtov EU za izredne razmere, na primer za pandemije in večja kibernetska odpornost EU.

Slovenski minister pa je izpostavil še Konferenco o prihodnosti Evrope, saj bo imela Slovenija na njej pomembno vlogo. Ta bo namreč potekala v času slovenskega predsedovanja. V okviru obiska pa se je Logar srečal še s poljskim ministrom za evropske zadeve Konradom Szymańskim. Svojemu kolegu je Logar ob tem predstavil prioritete predsedovanja Slovenije Svetu EU, med drugim je omenil tudi evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana.

Oba ministra podpirata širitev EU, pri čemer je treba Zahodnemu Balkanu dejavno pomagati na poti napredka. Dotaknila pa sta se tudi področja vprašanja množičnih migracij ter o rešitvah tega perečega evropskega problema. Ob tem sta bila soglasna, da so načini solidarnosti lahko različni, ključ do reševanja težave pa so tudi države izvora migrantov.

V Budimpešti pa je nedavno znova potekalo pomembno srečanje zunanjih ministrov Srednjeevropskih držav (Central 5), ki se ga je prav tako udeležil tudi slovenski zunanji minister Logar. Nedavno pa je že potekalo podobno srečanje na Dunaju. Zunanji ministri Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije so ga neuradno, na predlog slovenske strani, poimenovale Central 5. Slovenski zunanji minister pa je svoje politične kolege povabil tudi na srečanje v Slovenijo, ki naj bi se po načrtih odvijalo 15. septembra 2020.

Domen Mezeg