Svetniki Svobodnjakov, SD in DeSUS v Radencih ovirajo projekte in priprave otrok

Datum:

V Občinskem svetu Občine Radenci že v drugo niso zbrali večine, da bi v prvi obravnavi potrdili županov predlog proračuna. Na podlagi pravilnika je po ponedeljkovi seji župan Roman Leljak predlog proračuna dal v javno obravnavo v upanju, da ga na naslednji seji 10. aprila svetniki večinsko podprejo.

V Občinskem svetu župana podpira osem od skupno šestnajstih svetnikov, osem svetnikov iz vrst Gibanja Svoboda, Socialni demokrati in Desus pa predlogu proračuna nasprotuje kljub temu, da so bili pri oblikovanju proračuna upoštevani vsi njihovi predlogi.

Zaradi nagajanja polovice občinskega sveta je po besedah župana sedaj ogrožena realizacija več projektov, za katere bi na podlagi sprejetega proračuna lahko kandidirali na razpisih in za izvedbo pridobili sofinancerska sredstva. Rok prijave na razpis gospodarskega ministrstva s področja turizma se izteče drugega aprila, ogrožena je tudi prijava na razpis Interreg SLO-AUT.

Ogroženi številni projekti in otroci
Tako je župan napovedal odstop od energetske prenove Osnovne šole in Vrtca na Kapeli, za kar z Ministrstvom za infrastrukturo že imajo podpisano pogodbo o sofinanciranju, zaradi nesprejetja proračuna pa ne morejo zagotoviti lastnega deleža. Blokado občinskega sveta pa že čutijo občani v svojih denarnicah. Leljak pogodbe s Savo Turizem ni mogel podpisati zaradi nesprejema proračuna, tako od 01.03.2023 občani nimajo več popusta pri nakupu kopalnih kart za Terme Radenci. Ogrožena je bila tudi izvedba športnih priprave otrok v Umagu, a se je na pobudo podžupana in svetnika Mirana Jelena sprožila donatorska akcija. Jelen je kot prvi Športnemu društvu Slatina Sparta doniral 100 evrov, temu naj bi sledil tudi Leljak, ki je na socialnem omrežju zapisal, da ima občina za ta namen pripravljenih 5.000 evrov, ki pa jih zaradi svetnikov Gibanje Svoboda ne more nakazati. “Tudi sam bom sledil mojega svetnika in pomagal. Pomagajte. Naj otroci ne čutijo bedarije starejših” je še zapisal Leljak.

Pobudi Jelena sledijo tudi nekateri ostali svetniki, ki podpirajo Leljaka. Med športniki, ki odhajajo na priprave v Umag, naj bi bili tudi otroci nekaterih svetnikov, ki nasprotujejo sprejetju proračuna.

Vse kaže, da se je v Občino Radenci naselil sindrom, ki ga na državnem nivoju že poznamo. “Samo, da ni Janša” se v Radencih bere “Samo, da ni Leljak”. Pa tudi za ceno tega, da je neposredno oškodovan sleherni občan Občine Radenci.

Pomurske novice

Sorodno

Zadnji prispevki

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...