[VIDEO] Svetniki Triglavskega narodnega parka imajo dovolj: Cerarjeva vlada z agresivnim kadrovanjem na čelu našega edinega nacionalnega parka uničuje slovensko naravno dediščino

Datum:

Svetniki javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) so se v torek popoldne na Bledu sestali na izredni seji, na kateri so razpravljali o načinu in postopkih imenovanja svojega direktorja, pa tudi o smiselnosti obstoja in delovanja samega sveta zavoda, saj vlada Mira Cerarja že več let ravna samovoljno in na čelo edinega slovenskega nacionalnega parka nastavlja svoje odslužene kadre, ob tem pa ne upošteva strokovnega mnenja svetnikov. Zaradi takšne agresivne kadrovske politike, ki jo Cerarjevi zadnja tri leta izvajajo tudi v zavodu TNP, je upravljanje parka zadnjih nekaj let močno ohromljeno, kar škoduje prav parku samemu. Vlada je nazadnje letos julija na čelo zavoda imenovala kandidata, ki ni dobil nobene podpore svetnikov.

Naj spomnimo. Svet zavoda je na seji 14. junija letos prisluhnil Nataši Šalaja in Janezu Rakarju, ki ju je ministrstvo za okolje in prostor izbralo za najprimernejša kandidata za direktorja, ter praktično soglasno za funkcijo direktorice podprl Šalajevo, ki je svetnike prepričala s svojimi izkušnjami in programom. Vendar pa je nato vlada Mira Cerarja vseeno ravnala po svoje in 27. julija za v. d. direktorja kljub temu imenovala Rakarja, kar priča o tem, da je bil kandidat že vnaprej izbran. Janez Rakar namreč prihaja iz vrst upokojenske stranke Desus in je torej strankarski kolega ministrice Irene Majcen.

Izredno sejo je sicer zahteval svetnik Miro Eržen, ki je v svetu TNP predstavnik Planinske zveze Slovenije. Kot je izpostavil, je odnos, ki ga ustanovitelj oziroma resorno ministrstvo izvaja pri imenovanju direktorja zavoda v zadnjih treh letih, resno načel delovanje edinega slovenskega nacionalnega parka, kaže pa tudi na načrtno erozijo te institucije in vloge pri izvajanju nalog, za katere je bil ustanovljen.

Foto: Nova24TV.

Svet zavoda TNP ne more obstajati samo kot “okras demokracije”
Ker Cerarjeva vlada zavestno ignorira mnenje sveta zavoda pri izboru kandidatov za direktorja, se po mnenju Eržena pojavlja vprašanje, ali je obstoj tega organa sploh smiseln, saj je funkcija direktorja postala izrazito politična in stvar koalicijskih kupčkanj. S stališča vodstvenih in strokovnih kompetenc je postala popolnoma nepomembna. Podobno je vlada ravnala tudi že spomladi 2015, ko je za v. d. direktorja TNP kljub nasprotovanju sveta zavoda imenovala Bogomila Breznika. Nato pa kljub več izvedenim razpisom ni imenovala novega direktorja s polnim mandatom, temveč je le podaljševala mandat vršilca dolžnosti vse do 21. julija letos.

Čeprav je bil predlagatelj seje Miro Eržen med vsemi prisotnimi najbolj oster, pa so se svetniki praktično v en glas strinjali, da svet javnega zavoda ne more obstajati samo zaradi “okrasa demokracije”. Svetniki so sicer na skoraj štiri ure trajajoči seji podali več predlogov glede prihodnjega delovanja TNP, od vlade pa zahtevajo, naj v najkrajšem času oz. do januarja imenuje direktorja, ki ne bo “zgolj” vršilec dolžnosti direktorja.

Zakonodaja spisana tako, da ohranja “pat položaj”
Svet je sicer obravnaval tudi spremembe aktov TNP, pri čemer je trenutno – sicer zaradi drugih zadev – že v postopku spreminjanja zakon o TNP. Za takšne spremembe, ki bodo onemogočale “pat položaj”, so se zavzeli zaradi stanja, v kakršnem se je v zadnjih dveh letih že znašel zavod, ko je bil krajši čas brez osebe, ki bi vodila posle. Kot je namreč dejal predsednik sveta TNP Bojan Dejak, ki je v svetu predstavnik ministrstva za okolje in prostor, bodo predloge, ki gredo v smeri večje moči sveta zavoda pri odločanju o direktorju, posredovali državnemu zboru in državnemu svetu. A Eržen se boji, da vlada ne bo imela posluha.

Foto: Nova24TV.

“Vsekakor upam, da vemo, kaj smo sprejeli, obetam si, da bodo šla prizadevanja v to smer, da bi imel svet zavoda večjo vlogo pri imenovanju direktorja in da bo naš predlog na vladi naletel na pozitiven odziv. Tu ne gre za povečevanje vloge sveta, temveč za dejstvo, da so trenutno posledice na delovanje parka takšne, da ne morejo trajati v nedogled, saj imajo škodljive posledice za upravljanje prostora, ki ga pokriva TNP,” je za Nova24TV po seji povedal Eržen, ki razkriva, da je v zraku še nekaj statutarnih sprememb, s katerimi bi zagotovili učinkovitejše upravljanje parka, če zavod ne bi imel aktualnega direktorja.

“Letošnja sezona kar sama po sebi kliče k temu, da je treba načrt upravljanja nekoliko prevetriti. Postaviti moramo nove prioritete in zagotoviti učinkovite ukrepe, ne samo na dolgi rok, ki jih ta načrt upravljanja predvideva, temveč tudi na krajši rok,” je obrazložil naš sogovornik, ki si želi, da bi bil naslednji direktor s polnimi pooblastili oseba, ki bi imela svojo vizijo o vodenju zavoda TNP in jo tudi poskušala uveljaviti.

“Zato upam, da bomo dobili človeka, ki bo imel ustrezne strokovne kompetence, ki bo imel vodstvene sposobnosti in ki bo imel tudi lastno hrbtenico, da ne bo samo slepo sledil navodilom uradnikov iz Ljubljane, saj to ne bo zagnalo delovanja javnega zavoda v smeri, ki si jo vsi želimo,” je še povedal predlagatelj izredne serje.

Poteza je zdaj na Cerarjevih, a poznavalci se bojijo, da bo treba na spremembe na bolje še malce počakati. Vsaj do naslednjih volitev, ko bodo na oblast morda prišli ljudje, ki jim je bolj mar za prihodnost edinega slovenskega nacionalnega parka in slovenske naravne dediščine.

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...