Tajni dokument ameriške vojske razkriva, da je Ukrajina šele začetek Putinove vojne proti Evropi

Datum:

Angleški spletni medij Byline Times je objavil članek raziskovalnega novinarja Nafeeza Ahmeda, ki razkriva tajni dokument ameriške vojske o Putinovih političnih načrtih. Invazija na Ukrajino je le začetek Putinovega načrta za rusko prevlado v Evraziji kot maščevanje proti širitvi Nata. Tajni osnutek ameriškega vojaškega dokumenta razkriva, da so analitiki ameriške vojske pred desetletjem pričakovali, da bo Vladimir Putin vodil pospeševanje ruske agresije v vzhodni Evropi in širše v okviru 15-letnega načrta za utrjevanje nadzora nad nekdanjimi sovjetskimi državami.

Putin ni samo čakal na čas, ampak je aktivno pripravljal teren za ponovno osvojitev Ukrajine kot del širše strategije za ponovno uveljavitev ruske moči v Evraziji. Glede na osnutek vojaškega dokumenta, ki ga je Byline Times pridobil prek arhiva Wikileaksa, so se ameriški vojaški analitiki že septembra 2011 dobro zavedali Putinovih dolgoletnih načrtov za vrsto strateških ofenziv v Evropi, na Kavkazu in Baltiku, da bi razširil ruski vpliv in se tako maščeval nad širitvijo Nata.

Dokument je osnutek notranjega obveščevalnega oddelka ameriške mornarice (USMC), ki so ga izdelali visoki uradniki in analitiki zasebne obveščevalne družbe Stratfor, nadziral pa jih je takratni podpolkovnik Drew E. Cukor. V dokumentu piše, da se je Putin pred nekaj več kot 15 leti lotil dolgoročne strategije za zmanjšanje zahodnega vpliva, ki je sredi 2000-ih »pomaknil črto svojega vpliva do ruske meje«. »To bo vodilo do stopnjevanja sovražnosti med ZDA in Rusijo, ki se bo odvijala v baltski regiji, srednji Evropi in na Kavkazu.

“Moskva – evrazijska sila”
Glede na analizo obveščevalne službe ameriške mornarice se je Putinova dolga vojna že od leta 2005 odvijala v štirih ključnih prizoriščih: skupini držav v vzhodni in srednji Evropi, skupini obrobnih nekdanjih sovjetskih držav v Srednji Aziji, skupini baltskih držav in nazadnje skupini držav v osrčju Evrope. Glede na napovedni dokument obveščevalnih služb USMC so prva skupina držav, ki jih je nameraval nadzorovati Putin, »Belorusija, Kazahstan, Ukrajina in Gruzija«. Te države so postale »glavno središče« ruskih prizadevanj, ker so »najbolj kritične do celotnega načrta Moskve, da se vrne kot evroazijska sila«. Rusija je tedaj utrdila svoj vpliv v treh od štirih držav: Belorusija, Kazahstan in Ukrajina so imele proruske voditelje.

Ruska velika strategija pa je bila leta 2014 prekinjena, ko so protivladni protestniki v Ukrajini strmoglavili režim, ki ga je podpirala Rusija. To je vodilo do nastanka zahodu prijazne vlade in spodbudilo Putina, da je začel invazijo na vzhodno Ukrajino. Rusija seveda še vedno obvladuje Sevastopol, kjer upravlja pomorsko bazo kot del svoje priključitve Krima leta 2014.

Padec vpliva
Bistveno je, da analitiki USMC leta 2011 niso imeli pojma, da bo Rusija izgubila nadzor nad Ukrajino. Ameriški vojaški analitiki so tako pričakovali, da bo Putin svoj nadzor nad Ukrajino uporabil kot odskočno desko za razširitev ruskega vpliva v srednji Evropi. P
adec Ukrajine na Zahod leta 2014 je Putin razumel kot velik korak nazaj pri strategiji regionalnega ruskega vojaškega vzpona – dolgi vojni, v kateri je ponovno zavzetje Ukrajine danes le en korak. Dokument opisuje drugo skupino nekdanjih sovjetskih držav, kjer je Rusija uspešno utrdila nadzor in si bo prizadevala za zmanjšanje zahodnega vpliva: Moldavija, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Armenija. Putin pa želi nadzirati tudi Azerbajdžan in Uzbekistan.

Naslednje naj bi bile Estonija, Latvija in Litva
Tretja skupina, kjer namerava Rusija utrditi nadzor, so Estonija, Latvija in Litva. Te države imajo strateško geografsko lokacijo in dragoceno premoženje. V dokumentu piše, da so Baltiki »najbolj kritični za ruski načrt, saj ležijo na severnoevropski nižini, najlažji evropski poti za pohod v Rusijo«. Baltske države so se pridružile EU in Natu leta 2004, s čimer so zahodna zavezništva postavila prav pred prag Rusije. Odziv Rusije na to bo povečanje svoje vojaške prisotnosti na mejah. Putinova naslednja poteza bo »ustvariti vpliv med baltskim prebivalstvom s propagandnimi programi. V dokumentu je tudi zapisano, da so ruske vojaške vaje v Belorusiji »temeljile na scenarijih za invazijo Baltika«.

Operacije vpliva Rusije se ne bodo ustavile v regijah okoli njenih meja, ampak se bodo razširile tudi v srce Evrope, je opozoril dokument. »Rusija aktivno poskuša preprečiti, da bi se Nato konsolidirala«. Z drugimi besedami, Kremelj bo sejal kaos v Evropi. Putin bo zlasti vzpostavil »tesne odnose« z Nemčijo, Francijo in Turčijo, da bi izkoristil njihov geopolitični vpliv kot članic Nata v prid svojih prizadevanj za razširitev nadzora nad nekdanjimi sovjetskimi državami. Cilj Rusije je uporabiti te evropske sile »za pomoč pri oblikovanju evrazijske pokrajine«, je zapisano v dokumentu, predvsem z uporabo izvoza energije in finančnih naložb.

Obveščevalna ocena je nato opozorila, da sta »ponovni vzpon in prevlada Rusije v njenih nekdanjih sovjetskih državah srednjo Evropo pustili kot šahovnico, za katero se bodo ZDA in Rusija borile v prihodnjih letih«. Države, ki so po Ukrajini na vidnem mestu Rusije, po tej analizi vključujejo »baltske države, Poljsko, Češko, Slovaško, Madžarsko, Romunijo in Bolgarijo.«

Največja vojaška akcija v Evropi po drugi svetovni vojni
Če je analiza, ki jo vsebuje dokument obveščevalnih služb USMC, točna, kaže, da v izbruhu največje vojaške akcije v Evropi po drugi svetovni vojni ne gre zgolj za interese Rusije v Ukrajini. Gre za dolgoletni Putinov načrt, ki je bil sprožen pred nekaj več kot 15 leti, da bi po potrebi z denarjem, energijo ali vojaško silo znova zavzel celotno območje nekdanjega sovjetskega vpliva Rusije. Putinova invazija na Ukrajino je torej le naslednja faza v njegovi dolgi vojni proti Evropi.

Jože Jan

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...