Tako hladno ni bilo že dolgo

Datum:

Po tem, ko se kljub sončnemu vremenu v soboto večinoma niso dvignile nad ledišče, smo se tudi v nedeljo zbudili v arktično jutro. Najnižje jutranje temperature so bile od -16 do -8, na Primorskem od -6 do -1 stopinje Celzija, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso). Po poročanju ARSO so na Babnem polju izmerili -20 stopinj, prav tam so zabeležili tudi rekordno nizke temperature.

Danes bo v večjem delu Slovenije prevladovalo pretežno jasno vreme, a v nekaterih nižinah kljub temu lahko pričakujejo meglo. Popoldan se bo pojavilo nekaj oblačnosti, vendar večjih padavin ni pričakovati. Najvišje dnevne temperature bodo dosegale od -2 do 4 stopinje Celzija, medtem ko na Primorskem pričakujemo najvišje temperature do 10 °C.

Slovenija je v zimo prišla malo kasneje kot pričakovano. Tako sneg, kot mraz sta presenetila marsikoga. Marsikje je živo srebro do večera že padlo pod –10 stopinje Celzija, do jutra pa se bodo temperature ponekod približale –20 stopinjam Celzija, je napovedal Meteoinfo Slovenija. V nekaterih mraziščih bodo temperature padle celo globoko pod –20 stopinj Celzija.

Po poročanju Arso je bilo najhladneje v Novi vasi – Bloke, kjer so izmerili -23, na Babnem polju z -20 in Marinči vasi -18 stopinj celzija.

Leta 1956 najnižja izmerjena temperatura
Babno Polje ali Dežela mraza, kot vas opisujejo domačini je sicer znano malodane slehernemu Slovencu kot najhladnejši naseljeni kraj v Sloveniji, z najnižjo uradno zmerjeno temperaturo -34,5 stopinj Celzija (feb.1956).

Foto: družbena omrežja

Neuradno izmerjena najnižja temperatura pa sega v leto 1929, ko so izmerili -39,6 stopinj Celzija. Tudi v teh dneh, ko se je živo srebro na termometru spustilo že krepko pod -20 stopinj Celzija, je v Babnem Polju “pasje mraz,  tako, da kar škriplje pod zobmi”, so zapisali na spletni strani Stare slike Cerknica.

Kako bo jutri?
Jutri se bo dan začel precej jasno, vendar bo v mnogih nižinah zjutraj še vedno megleno. Sredi dneva in popoldne se bo postopno pooblačilo, pri čemer lahko ponekod pričakujemo tudi jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature se bodo gibale od -14 do -7 °C, v mraziščih pa lahko padejo celo do -18 °C, ob obali pa bodo okoli -3 °C. Na nekaterih višjih legah bo nekoliko topleje. Najvišje dnevne temperature bodo dosegle od 0 do 6 °C, ob morju pa se lahko dvignejo do 10 °C.

V noči na torek lahko pričakujemo rahle padavine, vendar se bo že v torek precej razjasnilo in temperature bodo nekoliko višje.  V sredo nas čaka zmerno do pretežno oblačno vreme, spremljal pa nas bo jugozahodnik, poroča Arso.

Bo topleje v naslednjih dneh?
Od srede do ponedeljka bodo v višinah nad Alpami prevladovali severozahodni vetrovi, nekaj vremenskih motenj bo zato oslabljenih prešlo naše kraje. Vreme bo suho, morda bodo ob prehodu kakšne od vremenskih motenj prehodno kje rahle padavine. Topleje bo. Zjutraj bo temperatura povečini okoli 0, popoldne pa med 5 in 10 stopinj Celzija.

A.H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...