Tako je Janša razkrinkal poročanje 24ur in velenjsko sodišče, ki ne pusti, da bi se o judovski vili Moskovič govorila resnica

Datum:

Jasno je, da svoboda govora in izražanja ni intimna opcija slovenske leve oblasti in predvsem njene tretje veje – se pravi sodne. Ironično je, da je bil prvak opozicije in nekdanji premier Janez Janša v svobodni Sloveniji večkrat obsojen na zaporno kazen kot v diktaturi SFRJ, od tega enkrat zato, ker je na tviterju objavil šaljivo-kritično misel, potem ko sta dve novinarki sistematično lagali v zvezi z njim in njegovo stranko. Zadnji korak nazaj v čas, ko smo poznali uzakonjen verbalni delikt, je bila sodba sodišča v Velenju, ki je Janši naložila 12.000 evrov kazni, ker je govoril o “ukradeni” Moskovičevi vili, kjer imajo sedež Socialni demokrati. Seveda mimo dejstev, da lastništvo SD nad to nepremičnino niti približno ni pravno obrazloženo in da se je celo Svetovni židovski kongres zavzel, da potomci komunistov vilo vrnejo. Včeraj so na portalu 24ur, znanemu po tem, da je bolj kot ne zvest vladajoči levici, o sodbi in plačilu kazni napisali članek, poln netočnosti, z jasnim namenom, da bivšega premiera užalijo in ponižajo. 

Zapisali so, da je Janša “po poročanju časnika stranki nakazal 12.476 evrov odškodnine z obrestmi.” Kot jih je opozoril prvak opozicije – in bi jim gotovo tudi povedal, če bi ga poklicali – ni nič nakazal, saj se s sodbo seveda ne strinja in se bo na sodbo pritožil. Kot je poudaril, je bil denar iz računa vzet prisilno.

A s tem “poročanju” portala 24ur še ni konec. Tako so nadaljevali: Kot so nam potrdili pri Socialnih demokratih, je prvak SDS Janez Janša izpolnil drugi del sodbe velenjskega okrajnega sodišča, v skladu s katero je moral stranki SD odplačati odškodnino v vrednosti 10.000 evrov in plačilo stroškov sodnega postopka. Na račun SD je nakazal 12.476,5 evra za odškodnino in sodne stroške, “ki jih je Janša poravnal po dani izvršbi”.

Janša seveda ni nič “izpolnil”, saj to namiguje na priznanje krivde. Komaj na koncu govorijo o poravnavi po dani izvršbi. Na podlagi rubeža seveda stranka v postopku nič ne izpolni, ampak je to s pomočjo represivnega aparata prisiljena.

 

Incestno razmerje sodne oblasti s SD
Prvak opozicije je poudaril tudi, da je bila sodba izdana brez obravnave (!), izdalo pa jo je sodišče, ki domuje v isti stavbi kot velenjska frakcija Socialnih demokratov. Večkrat smo že opozorili na incestno razmerje med dvema vejama oblasti, ki bi morali biti hermetično izolirani – spomnimo: sodnik okrožnega sodišča v Mariboru Matjaž Štok je s sodniškim kolegom Slavkom Gazvodo na prvomajski zabavi stranke SD “žural” na Urbanu in poziral za predvolilne objave strankinih evropskih kandidatov Tanje Fajon, Aleksandra Jevška, Neve Grašič in Milana Brgleza (slednji z majico komunističnega klavca Che Guevare). Ne le to! Štok naj bi bil celo organizator SD-jevih piknikov!

Kako naj sodna veja oblasti deluje apolitično in nepristransko, če je prestreljena s kandidati ene stranke (ki je celo dedinja komunistične diktature), je seveda vprašanje za milijon dolarjev. Odgovor nanjo pa lahko ponudijo sodbe Ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice, ki redno ruši sodbe nižjih instanc.

Mariborska sodnika Slavko Gazvoda in Matjaž Štok na shodu stranke SD. (Foto: Twitter)

Zgodba o Moskovićevi vili polna skrivnosti, pravnih dilem in fundamentalnih nepravičnosti
Janša je prav tako izpostavil, da Socialni demokrati ŠE VEDNO niso pokazali računa za Moskovićevo vilo. Spomnimo: vila je po čudnih poslih po vojni iz rok Moskovićevega potomca prešla na skrivnostno Dano Kos, ki je nepremičnino kupila za bagatelo in jo nato prodala komunistični oblasti (in pri tem zelo dobro zaslužila). Kdo je Dana Kos in odkod ji sredstva za nakup vile (v povojni obubožani Jugoslaviji), ne ve nihče. Dejstvo pa je, da je bila od prodaje Kosove državi, komunistična partija v zemljiški knjigi uradno zapisana kot lastnik.

Drugo vprašanje pa je podpis menjalne in darilne pogodbe med vlado in SDP (Stranko Demokratične Prenove, ki se je nato spremenila v ZLSD in končno SD). Še pred podpisom  pogodbe med SDP in vlado so ustavni sodniki zapisali, da nepremičnine, s katerimi je upravljala Zveza komunistov, ne morejo postati lastnina ZKS-SDP. Nekdanja ustavna sodnika dr. Tone Jerovšek in Matevž Krivic sta v svojem ločenem mnenju k sklepu iz leta 1992 o tem, da si SDP ne more prisvojiti družbene lastnine nekdanje Zveze komunistov celo namignila, da so ureditev lastninjenja namenoma preložili.

“Ustavno sodišče bi moralo /../ v postopku oceniti, ali sta ZKS-SDP in Zveza sindikatov res že prešli iz statusa nekdanjih družbenopravnih oseb v status civilnopravnih oseb, kdaj se je to eventualno zgodilo in kakšne so v tem primeru pravne posledice takega prehoda (če te posledice zakonsko niso bile urejene in je bilo ob sprejemanju zakona o političnem združevanju to vprašanje namenoma prepuščeno kasnejši zakonski ureditvi, delovanje in status sindikatov pa ne takrat ne danes nista bila zakonsko urejena),” je bilo mogoče prebrati. Kakorkoli, delitev družbenega premoženja je bilo urejeno šele leta 1994 s pomočjo Zakona o političnih strankah. Seveda pa je bila tedaj SDP že vpisana kot lastnik v zemljiški knjigi. Torej je šlo za neke vrste pravno luknjo, s katero so Socialni demokrati defacto vilo “priposestvovali”.

Kaj se lahko zgodi, če zadeva pride pred evropske sodne instance? Kot je za naš portal povedal bivši ustavni sodnik dr. Tone Jerovšek. “Težko rečem, kaj bi bilo. Tudi, če bi enega od sodnikov evropskega sodišča vprašali, vam ne bi vedel povedati. Odvisno je namreč tudi od poročevalca, ki bo tam poročal, in službe, ki jo imamo na evropskem sodišču iz Slovenije. Tukaj je tako še ta subjektivni faktor.”

Je pa poudaril, da je zadeva vsaj problematična: “Seveda, najmanj, kar pa je, da je problematično, da se je neka politična stranka okoristila s premoženjem. Nekateri namreč niso dobili nič. Fond na voljo političnim strankam bi moral biti enotno opredeljen.”

Vila Moskovič (Foto: Twitter SD)

Judovska skupnost se zavzema za restitucijo premoženja
Podobnega mnenja so v Judovski skupnosti Slovenije, kjer so poudarili, da problem Moskovičeve vile ni toliko v formalnopravnih dilemah, koliko je v pomanjkanju pravičnosti. “In če se pravo oddaljuje od pravičnosti, imamo sodbo velenjskega sodišča. O pravni korektnosti bo presodilo višje sodišče, vendar je premier Janez Janša zadel bistvo in v ničemer ni zgrešil.

Povedal je za SD bolečo resnico,” je pojasnil podpredsednik JSS Igor Vojtic. Judovska skupnost Slovenije pričakuje restitucijo zaplenjenega premoženja v holokavstu umrlih članov, ki niso imeli dedičev. Po koncu tega procesa so pripravljeni zamenjati druge nepremičnine za Moskovičevo vilo, kajti ta ima za judovsko skupnost velik simbolni pomen. “Za SD predstavlja stavba očitno moralno breme ter jim nenehno obuja slabo vest,” je še ocenil Vojtic.

Sodba kot opozorilo
Jasno je torej, da je želelo sodišče ne le disciplinirati vodjo opozicije, ampak vse druge, ki bi si želeli o tem govoriti. Razprave o upravičenosti lastninske pravice na nepremičninah, ki so jih od komunistov podedovali njihovi nasledniki, mora biti v Sloveniji tako prepovedana tema kot zanikanje holokavsta v Nemčiji.

O tem se ne sme nihče pogovarjati, ker če se pogovarjamo, bomo začeli postavljati neprijetna vprašanja, ne le slovenskim sodiščem, ampak tudi evropskim sodnim instancam in mednarodni židovski skupnosti. Gre za sodbo, ki na nek način legitimizira status quo ante bellum izpred leta 1991, hkrati pa legitimizira vse premoženjske posle, ki jih je po vojni opravila diktatorska oblast. Žaljiv in nedosleden članek v 24ur je le del iste zgodbe. Ne govorite o tem, drugače boste ob 12.000 evrov!

Andrej Žitnik

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...