Tako menijo Slovenke in Slovenci: Socialni demokrati nimajo nobene pravice do nepremičnin, ki so bile v lasti komunistov

Datum:

Agencija Parsifal je naredila anketo javnega mnenja in eno od vprašanj se je glasilo “Ali menite, da je prav, da je stranka SD – Socialni demokrati brezplačno dobila nepremičnine, ki so bile v lasti Zveze komunistov Slovenije?”. Več kot tri četrtine (77,1 odstotka) anketirancev  je bilo mnenja, da ni prav, da je SD brezplačno dobila nepremičnine, ki so bile v lasti Zveze komunistov Slovenije, da jim nepremičnine pripadajo, pa meni le 13,3 odstotka anketirancev.

Agencija Parsifal je naredila anketo javnega mnenja na vzorcu 701 anketiranega, v kateri so med drugim spraševali, ali so pri SD bili upravičeni da so brezplačno pridobili nepremičnine v lasti ZKS. Večina anketiranih je menila, da ne.

Problem način, na katerega je SD prišel do nepremičnin
Pri tem, da so pri SD brezplačno dobili nepremičnine, ki so bile v lasti Zveze Komunistov Slovenije, gre za večplastni problem. Najprej gre za to, kako je Zveza Komunistov Slovenije pridobila svoje nepremičnine. Naslednja plast je, kako je pravno utemeljeno, da SD lahko nepremičnine od Zveze komunistov Slovenije deduje. Zadnja plast je, kako so lahko nepremičnine, ki jih je v nasprotju z vladavino prava (bodisi z ad hoc spreminjanjem zakonov bodisi z obhajanjem zakonov) pridobila ZKS, sploh predmet dedovanja, da lahko stranka kot je SD do njih pride, četudi po zakoniti poti.

Ali so SD upravičeni do nepremičnin ZKS? (Foto: Nova24TV)

Spomnimo, kako je o njih in njihovi, zloglasni Moškovičevi vili, pisal beograjski levičarski medij B92:“Luksuzno nepremičnino na Levstikovi ulici 15 v Ljubljani je Feliks Moskovič, lastnik enega od največjih trgovinskih podjetjih v tedanji Dravski banovini, zgradil za svojo družino; soprogo Klaro, hčerko Vesno in sina Julija. Nikoli niso mogli v njej tudi uživati, saj so jih nacisti odpeljali v koncentracijsko aborišče v Auschwitzu.

Zdaj pa je tam sedež stranke slovenskih socialdemokratov, katere predsednica je Tanja Fajon. Čeprav je Judovska skupnost Slovenije omenila možnost, da bi ji Moškovićevo vilo vrnili, Tanja Fajon in njeni socialdemokrati ne razmišljajo o tem. SD se razglaša za lastnika vile, saj da so do nje prišli z menjalno pogodbo za premoženje Zveze komunistov Slovenije, katere legalni nasledniki so seveda Socialni demokrati.”

Pri beograjskem medijskem gigantu so odgovorili tudi na tradicionalne odgovore SD – ja, češ, da so vilo odkupili, pri čemer problematizirajo razliko med de iure in de facto in odkrito namigujejo, da je problem že na nivoju tega, kako so do nepremičnine (z nacionalizacijo) prišli komunisti.  :

Ve se, kakšna je bila praksa v tedanjih časih, ko je bila kakšna hiša všeč partizanskim komandantom.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

SDS zahteva obravnavo akta o ustanovitvi preiskovalne komisije na izredni seji DZ

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zahteva sklic izredne seje...