Tako poteka novačenje nevarne ekstremistične skupine, ki privablja mlade Bošnjake!

Datum:

Čeprav nevarna in nezakonita ekstremistična skupina Bosansko gibanje nacionalnega ponosa (BPNP), ki v svoje vrste vabi mlade Bošnjake, deluje že več kot deset let, je o njej, razen da ta sporočila objavlja preko svojih spletnih strani, malo znanega. Znano pa je, da v svoje vrste privabljajo mlade, ki imajo med drugim izrazito antisemitistično držo. 

Do podatkov glede delovanja ekstremističnega gibanja se je dokopal specializiran portal Balkanska preiskovalna mreža (BIRN), s sedežem v Sarajevu. BPNP nacionalsocializem promovira veliko bolj odkrito v primerjavi z drugimi podobnimi organizacijami. Torej v smislu, kot si jih je zamislil Adolf Hitler in v svojem programu delovanja navedel, da želi ustvariti državo, v kateri ne bo prostora za Jude in pripadnike drugih manjšin.

Jedro gibanja naj bi sestavljali ljudje, ki živijo v tujini
Po zamisli tega gibanja bi bila tako Bosna in Hercegovina država, v kateri bi lahko živeli “samo ljudje, ki pripadajo evropski genski in kulturni dediščini, kamor so vključeni tudi Bošnjaki”. Gibanje BPNP ni uradno registrirano, eden izmed članov, ki je skril svojo pravo identiteto, je za BIRN dejal, da so se za to odločili, ker so ugotovili, da pri promociji neonacistične ideologije nikakor ne bodo smeli delovati zakonito. Po mnenju ljudi, ki so bili ali so še vedno člani gibanja, njegovo jedro sestavljajo ljudje, ki živijo v tujini.

“Na nek način so nas financirali,” je dejal član gibanja, ki se je predstavil kot Emir. Povedal je tudi, da promocijski materiali za gibanje prihajajo tudi iz tujine. Svojo propagando širijo predvsem prek spletnega mesta Bosanskinacionalisti.org, ki je bilo ustvarjeno leta 2018, tam pa je med drugim mogoče najti sporočila, da so člani BPNP proti “kompromisu in škodljivemu miru” in so nosilci “novega vala bosanskega nacionalizma, ponosa in tradicionalizma”.

“BPNP je nacionalistična in socialistična organizacija. Iskreno se zavzemamo za nacionalsocialistični pogled na svet,” je mogoče prebrati glede njihovega delovanja. Kot najpomembnejši politični cilj so izpostavili “vrnitev Bosne Bošnjakom”. Član gibanja iz Sarajeva, ki se je predstavil kot Nedim, je pojasnil, da sledijo objavam ali všečkom, ki podpirajo ekstremistična stališča, nato pa se obrnejo na takšne ljudi in jih postopoma vključujejo v svoje dejavnosti. “Raziskal sem idejo nacionalsocializma in mi je bila všeč. Priznam, takrat sem hotel pripadati nečemu,” je pojasnil glede svojih motivov za pridružitev gibanju in zatrdil, da naj ne bi bilo res, da je bilo v holokavstu pobitih 6 milijonov Judov.

Foto: Printscreen

Za zdaj še ni uradno potrjeno, da so člani BPNP organizirali nasilne akcije ali se spopadali s policijo, vendar je bilo mogoče videti, da so se ljudje z njihovimi oznakami pojavljali na javnih shodih, na primer na shodu v spomin na Srebrenico leta 2017, poroča Večernji List. Z ministrstva za notranje zadeve sarajevske županije so za BIRN potrdili, da vedo za obstoj te skupine in da vse informacije o njej posredujejo upravi Ministrstva za notranje zadeve Federacije BiH. Vendar pa ti trdijo, da takih podatkov o BPNP nimajo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...