Tako pritlehno se Minister Židan izmika odgovornosti – obljubil sanacijo vetroloma v 100 dneh, zdaj krivi stroko in vreme!

Datum:

Decembra lani je vetrolom po ocenah izvedencev poškodoval za okoli dva milijona kubičnih metrov drevja, kar predstavlja približno polovico predvidene letne sečnje v Sloveniji. Takrat je minister za kmetijstvo Dejan Židan obljubil, da bodo poškodovana drevesa odstranjena do letošnjega maja. Sanacijo nastale škode je prevzelo podjetje Slovenski državni gozdovi, ki ga je z namenom bolj učinkovitega upravljanja s slovenskimi gozdovi ustanovil ravno minister Židan. Na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo naslovili vprašanja v zvezi s potekom sanacije nastale škode ter kako mislijo ukrepati v primeru, če sanacija ne bo opravljena časovnem okviru, ki so ga sami določili. V odgovor smo dobili kup izmikanja in praznih obljub.

Zanimalo nas je, kako napreduje ministrov načrt sanacije, zato smo nanj naslovili nekaj novinarskih vprašanj v zvezi s potekom sanacije. Odgovor, ki smo ga dobili, je bil vse prej kot navdušujoč. Kup besedne solate, ki je bila sama sebi namen, razkrivala pa je edino nepripravljenost delovanja ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Na vprašanje “Kako poteka sanacija, koliko poškodovanih dreves je že odstranjenih?” minister ni podal odgovora. Začeli so navajati podatke o ekstenzivnosti nastale škoda, a to je samo po sebi nerelevantno. Iz tega lahko sklepamo, da ministrstvo vse od decembra, ko je bila najavljena čim hitrejša sanacija gozdov, sanacije ni niti začelo. V svojo obrambo so zapisali, “da je za sanacijo gozda odgovoren lastnik gozda”, s čimer so želeli krivdo za lastno nedelo prenesti na državljane, ki so glede na to, da je za sanacijo zadolženo državno podjetje, odvisni od volje ministrstva.

Minister se izgovarja na stroko
Glede obljube ministra Židana je bilo prav tako slišati izgovore. “Na podlagi prve okvirne ocene poškodovanosti gozdov so strokovne službe v danem trenutku ministru zagotovile, da je sanacija možna v 100 dneh, kar je minister kasneje večkrat omenil.” Za zavlačevanje s sanacijo so tako krivi vsi drugi, le minister in njegov resor ne. Za to, da minister ni sposoben izpolniti svoje lastne zaveze, so zdaj krive ocene strokovnjakov, vremenske razmere ter potencialna nevarnost v poškodovanih gozdovih. Nekateri bi mu mogoče celo oprostili, a kaj ko je Židan minister tega resorja in bi moral vedeti, kaj govori in kaj obljublja. Izgovori so ravno to – izgovori. Dejstvo je, da se izmika odgovornosti in posledicam svojih lastnih besed.

Posledice vetroloma (vir: twitter)

Po ocenah ministrstva naj bi stroški sanacije vetroloma zaenkrat znašali 3.868.000 evrov. Kar v realnosti pomeni, da bodo še dodatno naraščali, saj “trenutno še poteka dopolnjevanje in postopek sprejema načrta sanacije v poškodovanih gozdov, ki ga pripravlja Zavod za gozdove Slovenije.”

Na ministrstvu so tudi po polnih treh mesecih nedela prepričani, da jim bo uspelo dokončati sanacijo gozdov do sredine maja. Vprašanju, kakšne ukrepe bodo sprejeli, če sanacija do maja letos ne bo končana, so se izognili s trditvami o prizadevanju za čim hitrejšo sanacijo. “V načrtu je še vedno, da se sanacija poškodovanih gozdov po vetrolomu zaključi v predvidenem roku, to je do sredine maja 2018,” so zapisali.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...