ZDF doživel množičen odziv slovenskih gledalcev z opozorili na zavajanja slovenskih levičarjev glede politične situacije v Sloveniji!

Datum:

Slovenski bralci in gledalci so se ostro odzvali na pristransko poročanje nemškega medija ZDF, ki je kot osnovo za svoje kratke prispevke o politično-medijski situaciji vzelo na znanje predvsem pristranska mnenja nekaterih levičarskih medijskih delavcev oziroma strokovnjakov, s čimer je tudi nemški medij objavil propagandne prispevke, ki še najbolj ustrezajo pristranskih pogledom, ki jih zagovarjajo naše leve politične opcije. Je pa medij že vzel na znanje kritike slovenskih bralcev in v svojem pismu skušal pojasniti zakaj je do pristranskega poročanja prišlo. Pri svojem poročanju sicer upoštevajo novinarske standarde, vendar pa nepristranskost velja za program v celoti, ne pa nujno za posamezne oddaje oziroma prispevke. Pri krajših prispevkih je zaradi časovnih omejitev, težko dovolj celovito zaobjeti določeno tematiko, zato so osredotočeni na prioritete. Različne teme sicer poskušajo predstaviti z različnih vidikov. 

Na nemški televiziji ZDF so imeli včeraj ob 17. uri prispevek o Sloveniji, ki je bil dolg 2 minuti in 20 sekund. Desnosredinsko slovensko vlado so primerjali z Viktorjem Orbanom, predvsem so govorili o domnevnem trpljenju in preganjanju pravičnih novinarjev. Predvajali so sicer kratek izsek izjave Janeza Janše, ki je bil dolg 13 sekund, glavno besedo pa so imeli trije: direktor Radia Slovenije Mirko Štular, publicist in študent Soroševe univerze v Budimpešti Luka Lisjak Gabrijelčič in medijski “strokovnjak” Marko Milosavljević.

Štular je novinarjem ZDF povedal, da bo decentralizacija prerazporejanja denarja slovenskim medijem pomenila izgubo mnogih, za “javnost” pomembnih vsebin in povzročila drastično spremembo slovenske medijske pokrajine na slabše. Milosavljević je nemškim novinarjem “zaupal”, da bo decentralizacija prinesla največ koristi medijem in televizijam, ki so blizu “oblasti”. Lisjaka Gabrijelčiča so, ki ima zaradi odnosa Viktorja Orbana do Soroseve univerze še poseben “pik” nanj, uporabili za to, da je “razložil”, da Orban v Sloveniji dela podobno kot je že poprej počel v Severni Makedoniji. Trolist ogroženih, pristranskih in užaljenih.

RTV Slovenija s svojim poročanjem v zadnjem času ne daje videz nepristranskosti in objektivnosti. (Foto: STA)

Oddajo so na spletu opazili tudi številni Slovenci. Gledalka Ana Hmelak je takoj po oddaji v uredništvo poslala kritično pismo in poudarila novinarsko neznanje pri produkciji prispevka. “Sramujte se vaših današnjih poročil in komentarja o političnem položaju v Sloveniji ob 17. uri. Ne vem, ali ima ZDF v Sloveniji kakega svojega novinarja, ki vsaj razume  slovenski jezik  in  ve vsaj nekaj o naši trenutni vladi,” je v pismu uredništvu ZDF zapisala Ana Hmelak in dodala: “Slovenski novinarji, ki vam posredujejo take informacije in ki so bili verjetno nekoč komunisti in so zdaj na primer liberalni socialisti, vam niso sposobni in vam tudi nočejo posredovati pravih in resničnih  informacij o naši vladi.” Oddaja na ZDF sicer nosi naslov “Trenutno v Evropi”.

Vlada želi dati ljudem, ki plačujejo prispevke, zgolj možnost, da se sami odločijo, kateremu mediju jih želijo nameniti
Na pristransko poročanje že omenjene nemške televizije pa so se odzvali tudi nekateri drugi Slovenci, ki spremljajo dogajanje na nemškem medijskem področju. Eden izmed bralcev, je ob tem na nemški medij poslal sporočilo v katerem pravi, da se mora pritožiti nad nestrokovnim in pristranskim prispevkom z naslovom “Slovenska vlada proti medijem” v katerem se skuša predstaviti, da skuša aktualna vlada prerazporediti javni denar k medijem, ki so ji blizu, kar pa ni v skladu z objektivno resnico, saj želi vlada zgolj omogočiti tistim, ki plačujejo prispevke, da se sami odločijo, kateremu mediju jih želijo nameniti.

Janševa vlada pod obstrelom leve nacionalne televizije. (Foto: Nova24tv)

Ob tem bralec še naproša medij, da članek ustrezno popravijo. Bralec ob tem še navaja, da je bil ob branju članka šokiran nad avtorjevim nepoznavanjem medijske in politične situacije pri nas, in da gre za grobo kršitev norm dobrega, nevtralnega in objektivnega novinarstva. Ob tem je še posebej izpostavil nacionalno televizijo, glede na slovenske razmere izredno vplivnega medija, ki ga plačujejo vsa slovenska gospodinjstva, je pa pri njegovem informativnem programu moč zaznati očiten politični aktivizem, ki se je še toliko bolj okrepil ob imenovanju nove Janševe vlade. Ta je vsekakor usmerjen proti slednji, s čimer se močno krši uradne smernice in poslanstvo te televizije. Stvar pa ni presenetljiva, če vemo, da so na nacionalki zaposleni predstavniki bivših vlad, ki vztrajajo pri kontinuiteti in se upirajo demokratičnim političnim spremembam.

Levi mediji postavljajo pod vprašaj vladne ukrepe za zajezitev epidemije, zato je Slovenija v evropskem vrhu po številu okužb
Še posebej škandalozne pa so zanj šarlatanske novice, ki nas prepričujejo, da Covid-19 ni nič hujši od gripe, in da nošenje mask in socialno distanciranje bolj škodi kot ne, vlada pa s pomočjo sledilne aplikacije poskuša zgolj slediti državljanom. Obenem se na televizijo vabi “umetnike”, ki s poškodovanimi maskami na obrazu pozirajo pred kamerami, posledično pa je Slovenija v samem vrhu po številu okužb v Evropi. Bralec medij še poziva, da naj kot objektivni medij ponudi besedo različnim mnenjem ter jih poziva, da naj svoje vire informacij v prihodnje bolj previdno izberejo, da bi si tako ustvarili bolj objektivno podobo.

Trdo leve opozicijske stranke so popolnoma nedržavotvorne, meni ob novem nagajanju levih strank Matej Lahovnik. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Še eden izmed bralcev pa je v svojem pismu zapisal, da je to, kar je tokrat videl na že omenjenem mediju, o slovenski vladi, zgolj navadna zmešnjava in gre za čisto levo ekstremistično propagando. Mediji kot so RTV, POP TV, A Kanal, Mladina, Večer itd., so levičarski mediji, ki  jih podpirajo skrajno levičarske stranke, kot so Levica, SD, SAB in LMŠ, nemški medij pa je poročal točno tako kot so jim te levi ekstremisti naročili, ne da bi si sami ustvarili lastno sliko. Bralec še poziva, da naj pridejo v Slovenijo in si sami ustvarijo predstavo o dejanskem stanju  pri nas ter dodaja, da naj se sramujejo.

Z nemškega medija pa so že sporočili, da so vključili tudi kritiko svojega poročila “Slovenska vlada proti medijem”, v svoji vsakodnevni oceni reakcije javnosti ter se posreduje ustreznemu uredniškemu odboru in širšemu krogu prejemnikov znotraj njihovega podjetja, tudi vodstvu ter je vzeto na znanje pri internih diskusijah o programu. Na ZDF še sporočajo, da se pri oblikovanju njihovega programa upoštevajo novinarski standardi, vendar pa nepristranskost velja za program kot celoto, ne pa nujno za posamezne oddaje ali prispevke. V kratkih prispevkih, in sicer v novicah oziroma člankih v revijah, pa vseh vidikov, zaradi časovnih omejitev, ni mogoče predstaviti dovolj izčrpno, zato se pogosto osredotočajo na prioritete. Poleg tega so po njihovem prepričanju klasifikacije in ocene političnih dogodkov, na primer s komentarjem, del skupnega repertoarja novinarskih oblik poročanja. Vedno znova se lotevajo različnih tem iz različnih vidikov ter skušajo predstaviti raznoliko podobo glede aktualnih družbeno-političnih vprašanj. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....