Česen ima posebno aromo, ki je večini všečna, hkrati pa je zelo zdrav, zato mu upravičeno pravijo najboljši naravni antibiotik.
Slaba stran česna pa je zagotovo neprijeten in intenziven zadah, za katerega se zdi, da ga ne more premagati noben pripravek.
Razlog za značilen česnov vonj je v encimu alicinu, ki se je v organizmu sposoben ohraniti tudi do 24 ur, saj se njegov vonj absorbira v kri in ga nato izdihnemo s pljuči. Česnov vonj se izloča prav tako skozi kožne pore – ravno zato žvečilni gumiji in umivanje zob ne pomagajo pri preprečevanju neprijetnega zadaha.
Kot pišejo v reviji Žena, je edini način, da se znebite vonja česna – limonin sok. Bralcem svetujejo, naj po česnovem obroku popijejo limonado brez sladkorja, za sladico pojedo limonino pito, nato pa okus popravijo še z žvečilnim gumijem z okusom limone.
M. P.