To je milijarder, ki stoji za novim skrajno levim županom Zagreba Tomaševićem

Datum:

Hrvaški medij Dnevno razkriva poslovno omrežje sveže izvoljenega zagrebškega župan Tomislava Tomaševića, tesnega političnega zaveznika stranke Levica. V ozadju zgodbe se pojavljata Tomaševićev sorodnik, igralec Vilim Matula, in eden najbogatejših hrvaških tajkunov Luka Rajić. Ta spada med najbolj vplivne osebe na Hrvaškem. Prav ta krog bo predstavljal ogrodje Tomaševića pri vodenju Zagreba.

Na enem izmed predvolilnih soočenj za zagrebškega župana je kandidat desnice Miroslav Škoro predstavil zanimiv dokument iz preteklosti. Tomaševića je soočil s podatkom, kako je lahko leta 1989 njegov sorodnik Vilim Matula dobil stanovanje v uporabo v Bakačevoju, predelu Zagreba, in ga kasneje odkupil od mestne občine Zagreb. Stanovanje je kupil za takratnih deset tisoč mark, kar je zelo poceni. Kasneje je stanovanje prodal po ceni pet tisoč evrov za kvadratni meter. “To je ogromno denarja,” je še povedal Škoro.

Na besede Škora se je odzval tudi Matula in povedal, da je bilo takrat normalno, da so dobili kulturniki na tak način stanovanje. Veliko bolj je sporna prodaja Matulovega stanovanja hrvaškemu tajkunu Luku Rajiću. Danes gre za enega najbogatejših predstavnikov hrvaške poslovne elite, težkega več kot milijardo evrov. Njegova pot od običajnega voznika Dukatovih izdelkov do kralja mleka in mlečnih proizvodov na Hrvaškem in v regiji je zelo zanimiva. Gre za še eno zgodbo v morju nesrečnih privatizacijskih zgodb na Hrvaškem, ki so ustvarile člane nedotakljive ekonomske elite na Hrvaškem.

Luka Rajić bil v dolgoletni zvezi z Borno Rajić, s katero ima tri otroke
Luka Rajić je bil v preteklosti v zvezi z Borno Rajić, s katero ima tri sinove. Večino svojega časa preživi v Švici, v dvorcu  Château de Choully v vasi Satigny poleg  Ženeve. Tega je kupil od prejšnjih lastnikov v višini 17,7 milijona frankov v gotovini. Sedaj v svojem dvorcu hrvaški kralj mleka prireja elitne zabave za svoje poslovne prijatelje in izbrance. Švicarska finančna revija Bilan je Rajića uvrstila na seznam 300 najbogatejših Švicarjev. Njegovo premoženje so ocenili na 415 milijonov evrov.

Dvorec Luka Rajića v Švici. (Foto: Posnetek zaslona- Bilan)

Najbolj sporna zgodba Rajića je privatizacija Dukata. Leta 2007 mu je uspelo, da je za 280 milijonov evrov prodal Dukat francoskemu Lactalisu. Njegova pot v Dukatu se je začela leta 1984, začel je kot voznik kamiona v zagrebški enoti podjetja. Trgoval je s cementom, avtomobili in hladilniki. Kupil je rabljeni traktor in ustanovil podjetje Ralu.

Ker je bil Dukat v začetku devetdesetih let v težavah, mu dve leti in pol niso izplačevali v gotovini, ampak so mu v zameno dajali delnice. Leta 1992 je za 20 tisoč nemških mark v konverziji na svoje ime vpisal delnice Dukata. Kasneje je še naprej kupoval delnice od hrvaškega sklada za privatizacijo, pa tudi od malih delničarjev. Večinski lastnik je postal leta 1994. Kmalu zatem je kupil Sirelo iz Bjelovara in Mljekaro Zadar ter tako ustanovil skupino Lura. Rajić je kmalu postal nekronani kralj mleka in mlečnih izdelkov ne samo na Hrvaškem, ampak tudi v regiji.

To je le ena izmed prvih zgodb, ki razkriva novodobno poslovno omrežje v Zagrebu. Luka Rajić bo v navezi s Tomaševićem in balkanskim poslovnim krogom LGBT skupnosti postal osrednji igralec odločanja v Zagrebu. Po smrti dolgoletnega župana Miroslava Bandića bo staro elito zamenjala nova.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

V Krško prihajajo kandidati za evropske poslance

Kot na svoji Facebook strani obvešča Mestni odbor SDS...

Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so bili v ponedeljek, 8. aprila 2024,...

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...