To je prvi ruski vojak, ki mu bodo v Kijevu sodili za vojne zločine

Datum:

Vojak Vadim Šišimarin je postal prvi ruski vojak, ki se mu v Kijevu sodi za vojne zločine, odkar se je pred 79 dnevi začela ruska agresija v Ukrajini. Omenjeni je obtožen, da je s strelom v glavo usmrtil neoboroženega 62-letnika.

Pred sodniki se je znašel ujeti pripadnik tankovske enote, ki je obtožen, da je skozi odprto okno avtomobila ustrelil moškega, v severovzhodni vasi Čupahivka, v prvem tednu vojne. Ob tej priložnosti se je v majhni sodni dvorani na okrožnem sodišču Solomjanski v Kijevu zbralo več novinarjev in snemalcev, ki bodo podrobneje spremljali primer proti 21-letniku, ki mu grozi dosmrtni zapor.

Šišimarin je obtožen umora civilista s puško kalašnikov, ko je 28. februarja s štirimi drugimi vojaki bežal v ukradenem avtomobilu v vasi v Sumiju, le nekaj dni po tem, ko je Vladimir Putin 24. februarja ukazal svojim vojakom, da napadejo Ukrajino. Moški je potiskal kolo ob cesti, ko je bil ustreljen v glavo in umrl na kraju nekaj deset metrov od svojega doma. Slišati je bilo mogoče, da je  Šišimarinu nadrejeni ukazal, da ubije civilista, da jih ta ne bi prijavil ukrajinskim branilcem. Preiskovalci so zbrali dokaze o njegovi vpletenosti in ugotovili, da je Šišimarin kršil zakone in vojno pravo s tem, ko je izvršil naklepni umor neoboroženega moškega.

Foto: epa

Varnostna služba ima video s priznanjem Šišimarina
Irina Venediktova, generalna tožilka, je po navedbah Daily Maila dejala: “Šišimarin je dejansko fizično v Ukrajini. Sojenje ne začenjamo v njegovi odsotnosti, ampak neposredno z osebo, ki je ubila civilista, in to je vojni zločin.” Ukrajinska varnostna služba, znana kot SBU, je 4. maja objavila kratek video, na katerem Šišimarin govori pred kamero in na kratko opisuje, kako je ustrelil moškega. SBU je video označila kot eno prvih priznanj sovražnih napadalcev. “Ukazano mi je bilo, da streljam. Ustrelil sem, padel je, mi pa smo nadaljevali pot,” je priznal.

Po poročanju Washington Posta je ukrajinski video bloger Volodimir Zolkin intervjuval Šišimarina. Kar je tudi razvidno iz videoposnetka na YouTubu, objavljenega 19. marca. Na posnetku je domnevni morilec povedal, da so njegovi enoti povedali, da se bodo januarja udeležili vojaških vaj na jugozahodu Rusije. Kasneje so ga ujeli, ko je bila njegova enota obkrožena, medtem ko so poskušali ranjene vojake vrniti v Rusijo. Na posnetku je nato prikazano, kako Šišimarin pokliče svojega očeta in reče: “Tukaj z nami ravnajo dobro.”

Oče nato Zolkinu reče: “On je samo vojak. Mislim, da ni vedel, kam gre. Pravite, da je vdrl, in rečeno nam je, da so branili državo. Ni vedel. Rečeno mu je bilo. Ti slišiš eno, mi pa drugo.” Posnetek se konča tako, da Šišimarin  pozove Ruse, naj se ne pridružijo vojnim prizadevanjem in namesto tega protestirajo. Kijev je sicer rusko vojsko že večkrat obtožil izvajanja grozodejstev, odkar se je 24. februarja začela invazija. Rusko bombe so ciljale na šole in bolnišnice, kar se je odrazilo v smrti velikega števila civilistov. Obstajajo pa tudi obtožbe o množičnih posilstvih, mučenju in usmrtitvah s strani Putinovih sil.

Sodniki in odvetniki v Šišimarinovi zadevi so na kratko razpravljali o postopkovnih zadevah, preden so sodniki zapustili sodno dvorano, nato pa so se vrnili in povedali, da se bo postopek nadaljeval naslednji dan. Odvetnik Victor Ovsjanikov je sicer priznal, da je zadeva zoper vojaka močna, vendar je dejal, da bo končno odločitev o tem, katero dokazno gradivo bo v sojenju dovoljeno, sprejelo sodišče v Kijevu. V naslednjih dneh se obeta tudi začetek sojenja ruskemu vojaku Mihailu Romanovu, obtoženemu posilstva in umora v regiji Brovarskj blizu Kijeva.

Foto: epa

Urad ukrajinske generalne tožilke je sporočil, da preiskuje več kot 10.700 možnih vojnih zločinov, v katere je vpletenih več kot 600 osumljencev, vključno z ruskimi vojaki in vladnimi uradniki. Številna domnevna grozodejstva so prišla na dan prejšnji mesec, potem ko so ruske sile končale svoja prizadevanja za zavzetje Kijeva in se umaknile iz okolice prestolnice. S tem so bila razkrita množična grobišča ter ulice in dvorišča, posuta s trupli v mestih, kot je Buča.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom"...

Iranski režim v lanskem letu usmrtil kar 834 nedolžnih ljudi

V Iranu so lani usmrtili 834 ljudi, kar je...

Znanstveno konferenco Alma Mater Europaea bo odprla komisarka Šuica

Alma Mater Europaea med 8. in 13. marcem 2024...