Trend multinacionalk je uporaba zgolj energije iz obnovljivih virov, med prvimi bo Google

Datum:

Z naslednjim letom napoveduje ameriški tehnološki velikan Google uporabo samo energije iz obnovljivih virov, ki je najbolj v trendu, saj je v zadnjih šestih letih cena elektrike iz vetrnih elektrarn padla za 60 odstotkov, iz sončnih elektrarn pa celo za 80 odstotkov. Za prehod na poslovanje, ki je popolnoma odvisno od obnovljivih virov energije, se je Google začel pripravljati leta 2012, za uvajanje novosti pa so potrebovali pet let zaradi zapletenih postopkov in težav s pogodbami.

Predstavnik podjetja Urs Hölzle je zapisal, da je Google že zdaj največji korporativni kupec elektrike iz obnovljivih virov na svetu. “Z navdušenjem sporočam, da bo Google v letu 2017 dosegel popolno odvisnost od obnovljivih virov za vse globalne operacije, tako za podatkovne centre kot tudi pisarniške prostore. To je dokaz, da obnovljivi viri hitro postajajo cenovno najbolj ugodna izbira,” je še dodal.

V branje vam predlagamo tudi: Če so ameriške sanje mrtve, potem so evropske že dolgo mumificirane

Za svoje poslovanje je do sedaj Google zakupil skupno 2,6 gigavatov zmogljivosti vetrne in sončne energije. “Za doseganje tega cilja bomo kupovali dovolj elektrike iz vetrnih in sončnih elektrarn, da zadostimo celotni potrebi po energiji za naše delovanje po celem svetu. Dodatno pa se osredotočamo na ustvarjanje nove energije iz obnovljivih virov, tako da kupujemo samo od projektov, ki so nastali zaradi naših prejšnjih nakupov.”

Google  nadaljuje  z investiranjem v obnovljive vire energije
Njegove investicije v obnovljive vire energije dosegajo več kot 3,5 milijarde dolarjev, dve tretjini kupijo v ZDA. “Uporabniki na Googlovem iskalniku opravijo več tisoč milijard iskanj vsako leto, vsako minuto pa je na Youtube naloženih več kot 400 ur videov. Vse to zahteva ogromno količino računalniške moči, kar pa  zahteva veliko energije,” je zapisal Hölzle.

Podjetje ni natančno navedlo, koliko elektrike iz obnovljivih virov bo kupilo naslednje leto, je pa  zapisalo, da bo to več kot 5,7 tisoč gigavatnih ur elektrike iz sončnih in vetrnih virov, ki jo je kupilo letos. Google preverja tudi možnosti nakupa elektrike iz vodnih virov, biomase in celo iz jedrskih virov, čeprav so jedrski viri vprašljivi zaradi varnosti. Zaradi pogodb velikih vrednosti ne pristajajo na omejitve, v katere so prisiljena manjša podjetja pri sklepanju pogodb o dobavi energije.

Trend popolne odvisnosti od obnovljivih virov energije je privlačen tudi za druga velika tehnološka podjetja. Apple je letos dosegel že 93-odstotno odvisnost od obnovljivih virov, globalni zavezi za popolno odvisnost od obnovljivih virov energije RE100 pa so se pridružili tudi drugi korporativni velikani, kot so Facebook, Ikea, Microsoft, Philips in Walmart.

A. B., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...

Ni služb: Švarc Pipanova, Škoficeva in Kaja Širok ostajajo na nadomestilih

Robert Golob je ta mesec prejel 6726 bruto ali...