Tretja razvojna os: Nov manever zavlačevanja začetka gradnje

Datum:

Novomeška civilna iniciativa 3ROS-jug je včeraj je na upravno sodišče vložila tožbo zoper izdano gradbeno dovoljenje za začetek gradnje južnega dela tretje razvojne osi Novo mesto vzhod–Osredek. Vložena tožba pomeni zamik začetka gradnje, ki bi se lahko začela že kmalu po novem letu. Po navedbah STA v civilni iniciativi nasprotujejo načrtovani varianti poteka ceste.

Dejstvo pa je, da je državni prostorski načrt (DPN) pravnomočno sprejet, zato ni nikakršnih možnosti njegove spremembe. Ko je državni prostorski načrt sprejet, je trasa (s priključki, objekti in vsem drugim) namreč definirana. To je torej zgolj novo zavlačevanje začetka postopka izgradnje.

Minister Vrtovec je hkrati pozval k odgovornosti in izogibanju zapletov, ki po njegovih besedah postopka ne morejo več preprečiti, lahko pa ga dodatno zavlečejo. Sicer pa želi, da bi gradbeno dovoljenje čim prej postalo pravnomočno in da bi januarja ali februarja lahko začeli graditi, je še pristavil.

Izjave se je udeležil tudi predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak, ki je navedel, da naj bi novomeška petkilometrska cestna etapa po ocenah stala 102,5 milijona evrov, denar pa bo kot investitor zagotovil Dars.

Gradnjo naj bi končali v štirih letih oz. 48 mesecih. Kot novost je navedel, da novomeškega vzhodnega avtocestnega priključka ob gradnji ne bodo popolnoma zaprli, ampak bo promet tam potekal omejeno ter ob polovični cestni zapori. Da bi okolje med gradnjo čim manj obremenili z izpusti, prahom in drugimi vplivi, pa so gradnjo nekoliko podaljšali od načrtovanega, je še povedal Hajdinjak.

Moja-Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...