Tretji najbogatejši človek na svetu je …

Datum:

Milijarder, katerega premoženje ocenjujejo na več kot 65 milijard dolarjev, je po oceni revije Forbes, Jeff Bezos. Gre za lastnika časnika Washington Post in ustanovitelja spletne trgovine Amazon. Bezos ima sicer v lasti 18-odstotni delež te priljubljene spletne trgovine.

                   

Prihodki spletne trgovine Amazona so daleč presegli pričakovanja analitikov, delnice podjetja pa na borzi kotirajo vedno višje. Spletni gigant je imel lani 92 milijonov, letos pa neverjetnih 857 milijonov dolarjev dobička, poroča BBC.

Nad Amazonom navdušeni tudi v Indiji
Kakor kaže je Bezos zadel z glavico na žebljico s Prime članstvom pri Amazonu, ki nudi dodatne storitve, vključno z brezplačnim prevozom za določeno letno pristojbino. Prav ta pogruntavščina mu je namreč omogočila neverjetno mednarodno rast.

Junija so tovrstno članstvo ponudili tudi Indijcem in od takrat delajo “mašine” pri Amazonu kot nore. Prime članom v Indiji je Amazon ponudil med drugim tudi dostop do originalnih Amazonovih serij in filmov, tudi najboljših indijskih ustvarjalcev in talentov.

Podjetje pa žanje največji dobiček na Prime dan, ki se pri Amazonu zgodi enkrat letno. To je dan, ko pri Amazonu kot obsedeni kupujejo ljudje iz vsega sveta, seveda pod bolj ugodnimi pogoji in cenami. V Veliki Britaniji pa je Amazon prepoznan tudi po svoji spletni trgovini z živili.

Jeff Bezos (foto: epa)
Jeff Bezos (foto: epa)

Kdo je Jeff Bezos?

• Rodil se je v Albuquerque, Nova Mehika, 1964.

• Študiral na univerzi Princeton in delal na Wall Streetu.

• Začel pri Amazonu kot spletni prodajalec knjig na drobno; v Seattlu leta 1994.

• Podjetje se je hitro širilo, vendar večjega dobička sprva še ni bilo.

• Leta 2013 je kupil časnik Washington Post.

Jeff Bezos ima tudi zanimiv hobi. Navdušuje ga veseolje, vesoljske ladje in znanstvena fantastika. Je velik ljubitelj in oboževalec serije Star Trek. Med drugim je tudi ustanovitelj podjetja Blue Origin, ki se ukvarja z vesoljskimi poleti.


Bogatejša od Bezosa le še Bill Gates in Amancio Ortega
Po ocenah revije Forbes se pred Bezosom bahata le še ustanovitelj Microsofta Bill Gates, ki je s svojimi 78 milijarda mi dolarji najbogatejši človek na svetu in Amancio Ortega, ustanovitelj Zare, ki “tehta” 73,1 milijard dolarjev.

V. V.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...

Zelenski: “Mirovnega vrha bi se morala udeležiti tudi Rusija”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v okviru priprave drugega...

Hrvaška – cene bencina gor, dizel nespremenjen

Hrvaška vlada je v ponedeljek določila nove cene pogonskih...

[Nova podražitev]: Dizel na Hrvaškem že skoraj 8 centov cenejši kot v Sloveniji

Nov teden, nova podražitev. Globalno gibanje cen naftnih derivatov...