Tretjina angleških bolnišnic zdaj namesto besede “mati” uporablja woke izraze kot “noseči ljudje”

Datum:

Tretjina bolnišnic v angleškem javnem sistemu bolnišnic že uporablja woke besedne zveze, kot sta “noseče osebe”, “ljudje, ki lahko rodijo” in “uporabniki storitev”, da bi opisali svoje porodnice, je razkrila preiskava The Mail on Sunday.

                   

Na desetine bolnišnic je sprejelo tak “vključujoč” jezik v strahu, da ne bi razburili transspolnih aktivistov – in očitno bodo drugi sledili. Raziskava med več kot 120 organizacijami znotraj javne mreže bolnišnic je pokazala, da bolnišnice vse bolj nerade uporabljajo besedo “ženske” ali “matere”, saj takšne izraze odstranjujejo s spletnih mest in drugih sporočil. Nekateri so nosečnice začeli označevati kot “uporabnike storitev”.

Preberite še: Francija napovedala ukrepe proti ‘wokeizmu’ v izobraževalnem sistemu

Vendar ugotovitve kažejo, da se od 1,3 milijona žensk, ki so rodile v Angliji v zadnjih dveh letih, manj kot 50 ni identificiralo kot ženska. Na desetine bolnišnic je sprejelo tak “vključujoč” jezik v strahu, da bi vznemirili transspolne aktiviste – in še več jih bo verjetno sledilo.

Raziskava je želela ugotoviti, kako razširjena je postala transinkluzivna terminologija, ki jo spodbujajo kontroverzne dobrodelne organizacije, kot sta Stonewall in Mermaids.

Ugotovili so, da je 42 bolnišnic – kar predstavlja 34 odstotkov – sprejelo, kar opisujejo kot “dodatne” izraze, kot je “ljudje, ki lahko rodijo” za porodnice. Samo 29 bolnišnic je reklo, da uporabljajo samo besedo “ženske” ali “mati”, ko govorijo o nosečnosti. Petnajst drugih je razmišljalo o uvedbi izraza, kot je “noseče osebe”.

Univerzitetna bolnišnica Epsom in St Helier v Surreyju je povedala: “Institucija trenutno uporablja izraz “ženske in porodnice. Prizadevamo si biti čim bolj vključujoč in reprezentativni za vse ljudi, ki uporabljajo naše storitve.”

Vendar niso znali povedati, ali je ena izmed približno 8000 oseb, ki so jim pomagali pri porodu od aprila 2020, opredeljena kot kaj drugega kot ženska.

Organizacija Liverpool Women’s je dejala, da čeprav je “ženske v naši dokumentaciji vedno omenjala kot del našega vključujočega jezika”, je “od leta 2019 prišlo do prehoda na [uporabo] bolj vključujočega jezika nosečnic v skladu z nacionalnimi smernicami v porodniških storitvah”.  Kljub temu je sklad dejal, da od aprila 2020 od 17.000 žensk, ki so rodile, ni zabeleženo niti ene transspolne pacientke.

Maya Forstater, izvršna direktorica skupine za kampanje Sex Matters, dejala: “Rojstvo je izključno ženska dejavnost. V porodni sobi so lahko babice sočutne in odzivne na posameznike v vseh vrstah nenavadnih situacij, vendar to ni razlog za spremembo jezika in politiko javnih zdravstvenih institucij za vse.”

Več skladov je podatke o materinstvu vneslo v drugo osebo z uporabo izrazov, kot je “vaša nosečnost”, da bi se izognili besedi “ženska”. Bolnišnice v Southamptonu so to začele izvajati, “da zagotovijo vključujoč odnos za vse, in zato je bila uporaba besed “ženska/ženske” nadomeščena z “vi”.

Tiskovna predstavnica ministrstva za zdravje in socialno varstvo je dejala: “Jasno nam je, da je biologija pomembna in da obstajajo različne zdravstvene potrebe med spoloma. Pomembno je, da morajo smernice NHS, čeprav so vključujoče, uporabljati jasne izraze, ki jih ljudje razumejo.”

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...