Trump bi po rezultatih ankete z veliko prednostjo premagal Bidna

Datum:

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump bi prepričljivo premagal sedanjega predsednika Joeja Bidna, razkriva nova anketa družbe McLaughlin & Associates, ki je bila izvedena v sodelovanju z madžarsko fundacijo Századvég.

Anketa, ki je potekala februarja in se je osredotočala na ključne države v volilni bitki, je pokazala, da velika večina – 66 odstotkov – Američanov v teh državah meni, da je država pod Bidnom na napačni poti. Da so zelo nezadovoljni, jih je navedlo 41 odstotkov, teh je bilo tako veliko več kot tistih, ki so le nekoliko nezadovoljni (26 odstotkov).

Samo 34 odstotkov vprašanih je bilo optimističnih, le 9 odstotkov jih je trdilo, da gredo ZDA v pravo smer. Medtem pa je 24 odstotkov izjavilo, da gredo stvari le “nekoliko” dobro, poroča madžarska tiskovna hiša Mandiner, ki je poročala o anketi.

Republikansko naravnani anketiranci so seveda podali še bolj obsojajočo oceno, saj jih je 87 odstotkov dejalo, da so ZDA na napačni poti. Petinšestdeset odstotkov jih pravi, da je država “močno” na napačni poti, 22 odstotkov pa jih je dejalo, da je temu nekoliko tako. Samo 13 odstotkov republikancev je dejalo, da so ZDA na pravi poti (4 odstotkov je prepričanih, da je “zelo dobro”, 10 pa, da je nekoliko dobro).

Anketa je zajela 1600 državljanov v tako imenovanih ključnih državah, kamor spadajo Arizona, Georgia, Michigan, Pensilvanija, Wisconsin in druge, pri čemer so bili vsi anketiranci opredeljeni kot “verjetni volivci”. Te države veljajo za še posebej pomembne zaradi volilnega sistema ZDA. Glede na anketo 56 odstotkov volivcev v omenjenih državah ne odobrava Bidna, pri čemer ga večina močno ne odobrava (42 odstotkov). Podatki so tudi pokazali, da ima o Bidnu ugodno podobo 42 odstotkov vprašanih, večina pa ni bila preveč navdušena. Za 25 odstotkov je imel Biden le “nekoliko” ugodno podobo, medtem ko je le 17 odstotkov dejalo, da imajo o predsedniku zelo ugodno podobo. Druga 2 odstotka nista želela odgovoriti. Neodobravanje je bilo med republikanci izjemno visoko, veliko je bilo namreč razmerje med temi, ki so nenaklonjeni (89 odstotkov vprašanih) in naklonjeni Bidnu (10 odstotkov vprašanih).

Foto: Remix News

Republikanci Trumpu izrazito naklonjeni
Kar zadeva Donalda Trumpa, je njegovo neodobravanje med vsemi vprašanimi 57 odstotkov, 41 odstotkov pa ga povezuje s pozitivno podobo. Med republikanci je kar 70 odstotkov takšnih, ki so naklonjeni nekdanjemu predsedniku, le 29 odstotkov je takšnih, ki nanj gledajo z neodobravanjem.

Vir: Remix News

Kljub temu da ima Trump za 1 odstotek višjo neugodno oceno, pa kaže, da so v neposredni tekmi med Bidnom in Trumpom volivci na volitvah leta 2024 bolj naklonjeni Trumpu. Anketa je pokazala, da bi Donalda Trumpa leta 2024 volilo 48 odstotkov, Joeja Bidna pa le 43 odstotkov. 9 odstotkov jih je bilo neopredeljenih.

Foto: Remix news

Anketa je tudi pokazala, da so Trumpovi podporniki nekoliko bolj odločeni glasovati za svojega kandidata, saj jih je 33 odstotkov izjavilo, da so odločni glede izbire, v primerjavi z 31 odstotki med volivci demokratov. Kot kaže ima republikanska stranka v primerjavi z demokrati več volivcev, ki pravijo, da bodo “zagotovo” glasovali za republikance (31 odstotkov v primerjavi s 27 odstotki).

Zdi se, da med republikanci obstaja nekaj razhajanj glede tega, kdo naj kandidira na republikanski listi. Med republikanci jih 51 odstotkov pravi, da bi volilo Trumpa, Rona DeSantisa pa 41 odstotkov volivcevNeopredeljenih je še 7 odstotkov. Druge ankete so pokazale, da ima Trump večjo prednost v republikanskih primarnih bojih, vendar je anketa McLaughlin & Associates in Századvég Foundation vključevala le oba kandidata in izpustila druge potencialne kandidate, kot je denimo Nikki Haley. Za DeSantisa velja, da ima med republikanci večinoma pozitivno podobo, saj jih 70 odstotkov pravi, da na guvernerja Floride gledajo pozitivno. 14 odstotkov je bilo takih, ki so dejali, da ga ne odobravajo. 10 odstotkov volivcev pravi, da o njem nimajo mnenja, 6 odstotkov pa jih je dejalo, da sploh ne vedo, kdo je.

Foto: Remix News

Zdi se tudi, da volivci verjamejo, da je Trump bolj primeren za boj proti Bidnu. Ko so anketarji povprašali, kdo je leta 2024 sposoben premagati Joeja Bidna, je 57 odstotkov vprašanih odgovorilo, da je to Trump, 42 odstotkov pa, da “nekdo drug”.

Z namenom, da bi ugotovili, kakšna je miselnost ameriške javnosti, so anketirance vprašali naslednje: “Odkar je bil Biden izvoljen za predsednika, ste v boljšem ali slabšem položaju?” Rezultati so pokazali, da je 48 odstotkov vseh vprašanih menilo, da so na slabšem, medtem ko jih je 32 odstotkov dejalo, da ne čutijo sprememb, 20 odstotkov pa jih je menilo, da so na boljšem kot prej. Slabši so bili rezultati pri republikancih, saj jih je 79 odstotkov menilo, da so na slabšem, 15 odstotkov, da so na enakem, slabih 6 odstotkov pa, da so na boljšem. Naslednje vprašanje je bilo: “Ali se ZDA od leta 2020 premikajo naprej ali nazaj?” Tu so bili rezultati še bolj negativni, saj jih 65 odstotkov pravi, da gredo ZDA nazaj, ne naprej, medtem ko jih le 35 odstotkov meni, da gredo naprej. Rezultat med republikanci je še posebej kritičen, 90 odstotkov jih namreč pravi, da se ZDA pomikajo nazaj, le 11 odstotkov pa, da naprej.

Podatki tudi kažejo, da mnogi Američani psihično niso v najboljšem položaju: 42 odstotkov ljudi čuti jezo, frustracijo in obup, 39 odstotkov čuti strah in zaskrbljenost, le 19 odstotkov jih čuti ponos in domoljubje. Republikanski volivci so bolj nesrečni kot demokrati, 53 odstotkov jih pravi, da so jezni, razočarani in obupani; 38 odstotkov je anksioznih, le 9 odstotkov pa jih čuti ponos in domoljubje. Za volivce je inflacija še vedno najpomembnejša skrb, navaja Remix News.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...