Trump bo izpustil republikansko debato in bo raje podprl stavkajoče avtomobilske delavce

Datum:

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump se kot kaže 27. septembra zopet ne bo pojavil na republikanski predsedniški debati v Kaliforniji, ampak bo namesto tega raje v Detroitu spregovoril pred množico sindikalno organiziranih avtomobilskih delavcev.

V televizijskem govoru v najbolj gledanem terminu se bo Donald Trump, ki ostro kritizira politiko predsednika Joeja Bidna, usmerjeno v razvoj industrije električnih avtomobilov, zapletel v spor med stavkajočimi delavci in vodilnimi ameriškimi proizvajalci avtomobilov. Trump je avtomobilske delavce pozval, naj podprejo njegovo kandidaturo.

To bo že drugič, da bo Trump ignoriral republikansko predsedniško razpravo. Navkljub številnim pravnim težavam Trump po zadnjih javnomnenjskih raziskavah vodi pred svojim najbližjim tekmecem za skoraj 50 odstotnih točk. Tematike Trumpovih govorov kažejo, da se njegova ekipa prizadeva za osredotočenje na vprašanja, ki presegajo tekmo za strankino predsedniško nominacijo v ZDA, in s tem na verjeten ponovni dvoboj z Bidnom na splošnih predsedniških volitvah novembra prihodnje leto.

Združeni sindikat avtomobilskih delavcev (UAW) je prejšnji teden začel stavkati proti trem največjim ameriškim proizvajalcem avtomobilov zaradi plač in drugih ugodnosti, delovni spor pa bi lahko predstavljal veliko politično grožnjo Bidnu. Govor pred člani sindikata bo del intenzivne Trumpove kampanje, da bi pridobil nazaj nekaj volivcev delavskega razreda, ki so prebegnili k Bidnu in omogočili njegovo zmago proti Trumpu leta 2020.

Medtem ko je Biden desetletja hvalil podporo sindikatov, je med nekaterimi avtomobilskimi delavci prisotna jeza, da ni storil dovolj, da bi se zoperstavil velesilam avtomobilske industrije v njihovi tekmi za velike dobičke. Trump bo tako sedaj skušal avtomobilske delavce in druge člane sindikatov prepričati, da bo na njihovi strani, če ponovno postane ameriški predsednik.

Foto: epa

V ponedeljek je bilo mogoče iz Bidnovega štaba slišati kritike na račun Trumpove predsedniške politike. “Namesto da bi stal ob strani delavcev, je Trump znižal davke super bogatim, medtem ko so avtomobilska podjetja zaprla svoje tovarne in preselila ‘ameriška’ delovna mesta v tujino,” je po poročanju Indexa v izjavi namreč dejal tiskovni predstavnik Bidnove kampanje Ammar Moussa“Noben samovšečni nastop ne more izbrisati Trumpovih štirih let, ko je obračal hrbet sindikalnim delavcem in se postavljal na stran ultra bogatih prijateljev,” je še ob tem dodal.

Stavka bi lahko imela velik vpliv na volitve
Trump je pred kratkim dejal, da Biden “bije vojno” proti avtomobilski industriji s spodbujanjem programa razvoja električnih vozil, in pozval avtomobilske delavce, naj podprejo njegovo kandidaturo.

Stavka bi lahko močno vplivala na predsedniške volitve prihodnje leto, saj je veliko prizadetih delavcev v treh ključnih zveznih državah Srednjega zahoda – Michiganu, Pensilvaniji in Wisconsinu – ki bi lahko odločile o izidu predsedniških volitev.

Trump je prejšnji mesec preskočil prvo republikansko predsedniško debato v Wisconsinu. Druga debata se bo odvila 27. septembra v Simi Valleyju v Kaliforniji.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...