Trump izbral obrambnega sekretarja “norega psa” Jamesa Matissa in pridobil nova delovna mesta

Datum:

Novoizvoljeni kandidat za ameriškega predsednika Donald Trump je že zdavnaj zavihal rokave. V torek je na političnem zborovanju v Severni Karolini množici predstavil upokojenega generala marincev Jamesa Mattisa kot prihodnjega obrambnega sekretarja. Mattis se je leta 2013 upokojil, pred tem pa je bil poveljnik centralnega poveljstva. Zaenkrat ne more pričeti s funkcijo, saj nekdanjim vojakom ni dovoljeno služiti na čelu Pentagona najmanj sedem let po upokojitvi.

Republikanci bodo predlog obravnavali in izvedli glasovanje o spremembi za Mattisa skupaj s predlogom o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vlade, a demokrati temu nasprotujejo in želijo razpravo,  a zaradi manjšine v obeh domovih kongresa razprave ne morejo zahtevati. Zakon o začasnem podaljšanju financiranja dela vlade poteče v petek, do takrat je treba sprejeti nov podaljšek, saj se o proračunu, ki bi ga morali potrditi že do 1. oktobra, še niso uspeli dogovoriti. Podaljšek naj bi veljal do 28. aprila.

Še v času Obamove administracije morajo potrditi proračun za zagotavljanje varnosti Trumpa in njegove družine, saj Melanija s sinom zaradi šolanja sina  ostaja v New Yorku. Politični nasprotniki seveda objavljajo strošek varovanja, da bi vplivali na javnost. S tem pa postaja Trumpova stolpnica na 5. aveniji ena najbolj varovanih zgradb v New Yorku, kar daje objektu dodano vrednost pri prodaji stanovanj.

Trump v poslovnem slogu znižuje stroške in pridobiva delovna mesta
Trump se  je pred odhodom na srečanje v Severno Karolino v torek pogajal s proizvajalcem letal Boeing, da bo odpovedal pogodbo za izdelavo dveh novih predsedniških letal Air Force One zaradi previsokih stroškov, ker naj bi dosegli do štiri milijarde dolarjev. Sprejel je tudi japonskega kolega milijarderja Masayoshija Sona, ki je obljubil 50 milijard dolarjev investicij v ameriško gospodarstvo in najmanj 50.000 novih delovnih mest, sicer pa njegovo podjetje SoftBank že sodeluje z ameriškim mobilnim operaterjem.

Air Force (Foto: epa).
Air Force (Foto: epa).

Trump naklonjen zaveznikom Čehom
S češkim predsednikom Milošem Zemanom se je Trump dogovoril za aprilski obisk Bele hiše ter potrdil, da bo tudi sam obiskal Češko. Trumpova prva soproga Ivana je češkega rodu in se je že ponudila, da bo veleposlanica v svoji nekdanji domovini, sicer pa je bil češki predsednik eden redkih, ki je Trumpa podpiral v času volilne kampanje.

Trumpova hči Ivanka je bila na srečanju z japonskim premierjem, zet Jared Kushner naj bi posredoval v sporu med Palestinci in Izraelci, drugi otroci bi reševali problem Sirije s pomočjo Rusov. Neimenovani  diplomati pa vihajo nos nad pogovorom Trumpa s predsednico Tajvana Tsai Ing Wen, saj ne marajo, da bi predsednik ušel z njihovih vajeti.

A. B., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...