Trump si ogleduje prototip zidu, ki bo varoval ameriško mejo z Mehiko: “Brez zidu ni države”

Datum:

Ameriški predsednik Trump je v torek obiskal mejo z Mehiko in si ogledal osem končanih prototipov za gradnjo obljubljenega zidu na meji med Mehiko in ZDA.

To je bil prvi obisk ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Kaliforniji, odkar je prevzel krmilo ZDA. Na obisk v Kalifornijo je prišel komaj nekaj dni zatem, ko je ameriško ministrstvo za pravosodje po poročanju Breitbarta vložilo tožbo proti zvezni državi Kaliforniji v Sacramentu, kjer izpodbijajo ustavnost tako imenovanih “zakloniščnih” zakonov v zvezni državi.

Trump je novinarjem povedal, da so mu ljubši prototipi, ki imajo možnosti gledanja skozi, zato ker omogočajo obmejnim patruljam, da lahko vidijo, kaj, kje in kdo se nahaja na drugi strani. “Morate vedeti, kaj je na drugi strani zidu … Lahko bi bili dva čevlja stran od kartela in sploh ne bi vedeli, da je tam.”

Brez zidu ni države
Od osmih predstavljenih prototipov imata samo dva spodnji del iz železnih rešetk. Trump je povedal, da žičnata ograja sama po sebi ne zadostuje, saj jo lahko enostavno prerežejo. “Imamo na stotine izrezanih in pokrpanih lukenj,” je povedal Trump o trenutni ograji. “Če ne bomo imeli sistema zidu, ne bomo imeli države.”

Trump je poudaril koristi, ki jih zid predstavlja za lokalno ekonomijo in družbo. “V San Diegu so ponovno vzpostavili zakon in red, potem ko so postavili zid. In to ni najboljši zid – je slab zid. Ampak je zid.” Ob tem se je Trump obregnil tudi ob delo kalifornijskega guvernerja Jerryja Browna, ki je predsedniku v ponedeljek poslal pismo, v katerem ga je prosil, naj ne gradi zidov, temveč mostove.

“Guverner slabo opravlja svoje delo,” je povedal Trump. Kot razlog za tako oceno guvernerjevega dela je navedel visoke davke, ilegalno priseljevanje in eksodus davkoplačevalcev iz zvezne države. Ravno tako je izpostavil županjo Oaklanda Libby Schaaf zaradi njenih opozoril ilegalnim priseljencem v februarju o preiskavah, ki jih je v severni Kaliforniji nameravala izvesti imigracijska in carinska agencija (ICE).

Prototipi Trumpovega zidu na meji z Mehiko (vir: twitter)

Najboljši ni nujno tudi najdražji
Na tiskovni konferenci je Trump obljubil, da bo zid reševal življenja in prihranil denar “z zmanjšanjem zločina, pretoka prepovedanih drog, goljufij socialnega sistema in bremena v šolah in bolnišnicah”, ter pozval kongres, naj v celoti financira gradnjo zidu, ne glede na to, kateri prototip oziroma koliko prototipov bo na koncu izbrano. “Ni nujno, da so tisti, ki se najbolje obnesejo, tudi najdražji. Všeč mi je, kako to zveni,” je Trump komentiral izbiro prototipa za gradnjo zidu.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...