Tudi nemška bonitetna agencija Creditreform Rating Sloveniji dala odlično oceno AA-

Datum:

V petek je bonitetna agencija Creditreform Rating potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije za slovenski državni dolg AA- s stabilnimi obeti na podlagi raznolikega gospodarstva, trenda rasti in fleksibilnega trga dela. Pričakujejo, da bo gospodarska rast višja od rasti v evroobmočju, pozdravljajo sprejeto reformo dolgotrajne oskrbe, načrt zniževanja javnega dolga in ugodno stanje na področju zunanje trgovine. Opozarjajo pa na možno nestabilnost ob prihajajočih volitvah in na nepravočasno uvedbo reform na področju demografskih sprememb in zdravstva.

Agencija Creditreform Rating je med glavnimi razlogi za pozitivno oceno AA- s stabilnimi obeti navedla izjemno raznoliko gospodarstvo, ki se ponaša z močnim trendom rasti in fleksibilnim trgom dela. Agencija pričakuje, da bo gospodarska rast še naprej višja od rasti v evroobmočju.

V nadaljevanju agencija poudarja obete konstruktivne srednjeročne rasti, ki pa jo na dolgi rok lahko ogrozi nepravočasna uvedba reform na področju demografskih sprememb in zdravstva. Ob tem agencija poudarja, da je bil viden napredek na področju reforme dolgotrajne oskrbe že narejen, kar je uspeh trenutne vlade. K visoki bonitetni oceni prispeva tudi članstvo Slovenije v Evropski uniji oziroma v ekonomsko monetarni uniji.

Foto: Pixabay

Pomemben dejavnik visoke bonitetne ocene Slovenije Credireform Rating vidijo tudi v napovedih znižanja javnega dolga v naslednjih letih. “Preudarno upravljanje z dolgom, ugoden obseg likvidnostne rezerve in visoka dostopnost virov financiranja znižujejo fiskalna tveganja,” so zapisali. Po besedah ministrstva za finance bo javni dolg konec leta nižji od pričakovanega, in sicer naj bi znašal 77,5 odstotka BDP, kar je za odstotno točko manj od prejšnjih ocen, kar je nižje od povprečnega dolga v državah članicah Evropske unije.

Zunanjetrgovinska tveganja so obvladljiva
Zunanjetrgovinska tveganja, povezana z majhnim in odprtim gospodarstvom, agencija vidi kot obvladljiva, saj so podprta s presežkom tekočega računa plačilne bilance in ugodno mednarodno investicijsko pozicijo. Uvoz in izvoz sta višja od povprečnih vrednosti v letu 2019, v enajstih mesecih leta 2021 pa je Slovenija izvozila za 19,3 odstotka več kot v istem obdobju leta 2020, uvozila pa je za 30 odstotkov več kot v istem obdobju leta 2020.

Volitve ob politični razdrobljenosti lahko prinesejo negotovost
Agencija še ocenjuje, da bližajoče volitve ob politični razdrobljenosti prinašajo nekoliko negotovosti glede politične stabilnosti in reformnega napredka. Bonitetne ocene Republike Slovenije so v zadnjih dveh letih ohranjale stabilnost, dobre oceno pa so potrdile tudi agencija Fitch (z oceno A) in agenciji S&P Global (AA- s stabilnimi obeti) in DBRS Morningstar (A high).

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...

Ni služb: Švarc Pipanova, Škoficeva in Kaja Širok ostajajo na nadomestilih

Robert Golob je ta mesec prejel 6726 bruto ali...