Tudi poslanko Jeraj zanima, kaj se je zgodilo z davčnimi dolgovi družbe Providentia

Datum:

V medijih smo lahko zasledili primer družbe Providentia, d. o. o., ki ji je Furs odblokiral slovenski transakcijski račun, ki so ga davčni inšpektorji blokirali januarja letos zaradi nakopičenih davčnih dolgov v znesku okoli 300 tisoč evrov. Je družba Providentia d.o.o. poplačala svoje davčne obveznosti? Poslanka SDS Alenka Jeraj je na ministra za finance Klemna Boštjančiča naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z odblokiranjem računa družbi Providentia, d.o.o.

Po poročanju Požareporta se je zgodilo pričakovano – potem ko je oblast prevzela vlada Roberta Goloba in se je posledično zgodila tudi zamenjava na vrhu finančne uprave, so izpuhteli tudi davčni dolgovi Providentie, družbe, ki se ji je v času izdajanja portala Necenzurirano nabralo za okoli 300 tisoč evrov davčnih dolgov. Davčni inšpektorji so iz tega razloga transakcijski račun te družbe blokirali januarja letos, kot je razvidno iz javno dostopnih podatkov, pa so ga sedaj odblokirali. Kot že rečeno, je bilo to – sploh po političnem “outiranju” novinarjev portala Necenzurirano, Primoža Cirmana, Vesne Vuković in Tomaža Modica – za marsikoga pričakovano. Možno je sicer tudi, da so novinarji portala Necenzurirano celotni davčni dolg poravnali, vendar pa je ta scenarij malo verjeten, Požareport navaja, da so lani njihovi prihodki iz neznanih virov znašali dobrih 134 tisoč evrov.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je na ministra za finance Klemna Boštjančiča naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z odblokiranjem računa družbi Providentia, d.o.o. Kot je zapisala, je zakonito in pravočasno izpolnjevanje in plačevanje davčnih obveznosti osnovna obveznost in odgovornost strank v davčnih postopkih. Kljub načelni obveznosti plačila davka v rokih, določenih z zakonom ali akti na podlagi zakona, imajo davčni zavezanci, ki so v finančni stiski, pravico do obročnega odplačevanja, odloga ali celo odpisa davka. V medijih smo lahko zasledili primer družbe Providentia, d. o. o. Furs je 20. julija, kot je razvidno iz javno dostopnih podatkov, odblokiral slovenski transakcijski račun družbe Providentia, d. o. o., odprt pri Novi Ljubljanski banki, ki so ga davčni inšpektorji blokirali januarja letos, zaradi nakopičenih davčnih dolgov Providentie v znesku okoli 300 tisoč evrov. Spomnila je še, da je bila takrat ta družba uradno še izdajatelj portala Necenzurirano. Postavlja se torej vprašanje, kaj se je po šestih mesecih davčnih blokad zgodilo, da ima družba odblokiran račun.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je v svojem poslanskem vprašanju zastavila naslednja vprašanja:

1. Je družba Providentia, d.o.o. poplačala svoje davčne obveznosti?

2. Ali se je družba v primeru, da ni poplačala dolga, dogovorila za obročno odplačilo davka?

3. Je bil morda uporabljen kakšen drug postopek (odlog za določeno obdobje, umik izvršbe)?

Spomnimo, po javnem razkritju davčnih dolgov portala Necenzurirano je dejanski lastnik tega portala, medijsko-smetarski tajkun Martin Odlazek, izdajateljstvo portala na hitro prepisal na eno od podjetij svoje nekdanje žene, poslovanje portala Necenzurirano pa je prenesel v Litvo (Revolut Payments UAB). Po državnozborskih volitvah in Golobovi zmagi, je Vukovićeva postal piarovka Gibanja Svoboda, Modic je na predlog Gibanja Svoboda postal zunanji pogodbeni svetovalec državnega zbora oziroma posebne parlamentarne preiskovalne komisije, ki pod vodstvom poslanke Mojce Pašek Šetinc preiskuje določene medije, Cirman pa čaka, da ga novo vodstvo Telekoma Slovenije postavi za odgovornega urednika spletnega portal Siol.net. Njegova žena, nekdanja novinarka RTV Slovenija, je medtem sicer že postala direktorica Ukoma. Kar lepo se jim je izplačalo delo na portalu, ki je bil ustvarjen ob nastopu vlade Janeza Janše in je služil zgolj enemu namenu, mar ne?

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...