Učenje digitalnih veščin in odpravljanje digitalne neenakosti sta absolutni prioriteti ministra Andrijaniča

Datum:

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je danes udeležil otvoritve potujoče mobilne učilnice na štirih kolesih Simbioza Mobiln@. Gre za najnovejšo pridobitev, ki bo prek najsodobnejših digitalnih izobraževalnih pobud in iniciativ približala uporabo IKT orodij starejšim občanom, ki si želijo naučiti uporabe računalnika in pametnih telefonov. Dogodka so se poleg ministra za digitalno preobrazbo udeležili tudi predsednik države Borut Pahor, mag. Melita Zorec, direktorica Doma starejših občanov Vič-Rudnik (enota Bokalce), Ana Pleško, soustanoviteljica Simbioze, in Metka Svetlin, predstavnica Marketing Manager Google Adriatic.

                   

Ob otvoritvi je minister Andrijanič dejal, da lahko danes skupaj praznujemo nov mejnik pri digitalnem opismenjevanju Slovenije. Ob tem je poudaril, da digitalizacija ne sme biti sama sebi namen, saj so digitalna orodja tukaj zato, da poenostavijo naša življenja. Videti jih moramo kot priložnost, čeprav nas morda vse, kar je novo, pogosto zbega. Slovenija je na področju digitalizacije pod povprečjem EU. Po podatkih Evropske komisije ima namreč le dobra polovica prebivalcev v starosti od 16 do 74 let vsaj osnovne digitalne spretnosti in znanja. Prav zato je, kot je poudaril minister, Simbioza tako pomembna za Slovenijo. “Gre za pionirsko pobudo, ki že celo desetletje krepi digitalne veščine ranljivih skupin s pomočjo medgeneracijskega sodelovanja. In vse to počne na simpatičen, inovativen in povezovalen način.”

Za starejše je napredek v razvoju informacijsko-komunikacijske tehnologije lahko tudi zelo velik izziv. Toda digitalne veščine so stvar celotne družbe in zato ne smemo pustiti nikogar v ozadju. Tudi zato bosta po besedah ministra Andrijaniča vseživljenjsko učenje digitalnih veščin in odpravljanje digitalne neenakosti absolutni prioriteti nove vladne službe za digitalno preobrazbo. Ob tem je napovedal tudi, da si bo prizadeval za uvedbo digitalnega bona, ki ga bodo starejši in drugi lahko izkoristili za tečaje digitalnih veščin.

Image

“Ves strah pred digitalizacijo je odveč. Svet namreč ni eden, svetova sta dva. To pomeni, da bomo ohranili tradicionalne načine opravljanja upravnih in drugih storitev. Še vedno boste lahko naročili novo osebno izkaznico prek okenca na upravni enoti, prav tako se boste lahko še naprej naročali za obisk zdravnika prek telefona,” je sklenil minister.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...