Udba likvidirala še leta 1986! Danica Glavaš, ki je preživela napad komunistov: “Najprej so me poskušali z nožem zabosti v usta, nato so me v obraz”

Datum:

Danica Glavaš, rojena 27. marca 1947 v Drinovcih pri Grudi, je bila članica uredništva časopisa Hrvatica, ki je bil namenjen predvsem hrvaškim izseljenkam. V četrtek, 9. januarja 1986, okrog 10.30 zjutraj, je pred vrata stavbe v Chicagu, kjer je imela družina Glavaš najet apartma, prišel neznan mlad moški. Danica mu je odprla vrata, on pa jo je po nekaj besedah napadel!

                   

Kaj se je nato dogajalo, je napadena Danica Glavaš razkrila za spletno stran Komunistički zločini: “Sledili so vbodi z nožem: najprej so me poskušali vbosti v usta, kako sem se tresla, zarezal mi je v jezik. Potem me je porezal po obrazu in spet poskusil zarezati v moja usta. Spet sem se mu izmaknila in me je samo porezal po ustnicah. Takrat mi je z desno roko uspelo odpreti vrata, z levo roko pa sem si zaščitila srce. Tretji vbod bi bil kmalu smrtonosen, saj me je zabodel v trebuh tik pod srcem. Potem je napadalec pobegnil s hitrostjo strele.” Zahvaljujoč pomoči soseda in hitremu zdravniškemu posredovanju je Danica Glavaš preživela kljub več hudim vbodnim ranam po celem telesu.

“Danica je na hišnem pragu izgubila 4/5 krvi, imela je ranjen jezik, vbod nad ustnico, poškodovano vranico, črevesje in žile, a je zaradi hitre zdravniške pomoči preživela ta zločin, vendar s hudimi telesnimi poškodbami, katerih posledice čuti še danes,” je razkril njen soprog.

Razkrit “Udba vzorec” – smrtonosne trojke
Leta 2014 pa se je oglasil tudi Daničin mož Vlado, ki je razkril, da je bil napad sprva uperjen proti njemu ter da ga je Udba pripravljala več mesecev. “Na ta usodni dan, 9. januarja 1986, sem moral nepričakovano iz poslovnih razlogov odpotovati. Od doma sem odšel že okrog 7. ure dopoldne, udbaši pa so prišli malo čez 10. uro. Vse se je dogajalo po vzorcu Udbe. Eden – Hrvat iz Drniša je potrkal na vrata našega stanovanja, drugi – kosovski Albanec je kot patrulja čakal na vhodu v stavbo, tretji – musliman iz Sandžaka pa je čakal v prižganem avtomobilu.” Povedal je, da je njegova žena že po nekaj besedah prepoznala, da je moški, s katerim je govorila, pripadnik Udbe. “Da ga je prepoznala, je spoznal tudi on, zato se je naglo odločil, da se znebi priče. Nemudoma je izvlekel nož z namenom, da ubije mojo ženo. Samo božji pomoči in njenemu obvladanju borilnih veščin, kot tudi sosedu in zdravnikom gre zahvala, da udbaš ni dokončal svoje namere.” Istega dne pa je poskus umora postal stroga skrivnost, ki jo še danes varuje FBI.

Foto: Nova24TV

Omenjeni spletni portal še razkriva, da je od sredine 60-ih let pa vse do zgodnjih 90-ih let, ko je Jugoslavija začela razpadati, Udba na Zahodu ubila na stotine ljudi. 12 umorov se je zgodilo v ZDA, a niti eden ni bil rešen. O tem se je odločil napisati knjigo John Schindler, v kateri namerava ta problem podrobneje opisati.

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...