Ukrajinci osvobajajo vzhod, Rusi pa osvajajo zahod

Datum:

Ukrajinci skušajo bojevanje s protiofenzivo premakniti na jug in tako preprečiti rusko vdiranje prek Donbasa proti zahodu države, medtem pa so Rusi še naprej agresivni po vsej državi. Evropska unija je v vprašanju Kaliningrada podlegla ruskim grožnjam, v Turčiji pa so se Ukrajinci in Rusi pogovarjali o izvozu ukrajinskega žita.

Ruske čete so v Donbasu že zajele celotno regijo Lugansk in začenjajo z agresivnim delovanjem proti reki Dneper. Ukrajinci skušajo v južnem Hersonu spremeniti tok vojne in s pomočjo zahodnega orožja sprožiti protiofenzivo ter prevzeti pobudo na bojišču kakor tudi spremeniti lokacijo bojevanja. V prejšnjem tednu so slednji uspešno uničili več skladišč orožja in goriva ter zadali hujši udarec ruskim silam na jugu države. Ampak Rusi so hitro odgovorili z valom bombardiranj v Donbaški regiji pa tudi drugje po državi.

Ruska vojska. (Foto: epa)

Preberite še: Stoltenberg: Rusija predstavlja neposredno grožnjo varnosti držav Nata
[/color-box]

Okrepili so tudi pritisk na drugo največje mesto v državi Harkov. V raketnem napadu so ruske čete razdejale tudi mesto Vinica, ki je oddaljeno dobrih sto kilometrov od meje z Moldavijo. V napadu je bilo vsaj dvajset mrtvih, mnogi so pogrešani in več kot devetdeset ljudi je bilo ranjenih. Ob tem napadu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ostro obsodil ruski napad in ga primerjal s terorizmom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. (Foto: epa)

“Vsak dan Rusija uničuje civilno prebivalstvo, ubija ukrajinske otroke, usmerja rakete na civilne objekte, kjer ni nič vojaškega. Kaj je to, če ne odprto teroristično dejanje.” Podobni raketni napadi potekajo tudi v Donecku, kjer se Ukrajinci soočajo s kritično nalogo zustavljanja njihovega prodora v notranjost države. Začenjajo se namreč širiti govorice o tem, da bi Zahod lahko svojo pozornost preusmeril k diplomatski rešitvi konflikta, če s strani Kijeva v bližnji prihodnosti ne bi dobili vtisa, da oboroževanje Ukrajine daje želeni učinek.

EU podlegla ruskim grožnjam

Medtem pa je Evropska unija podlegla pritiskom Rusije in njenim grožnjam ter izdala nove smernice litovski vladi v zvezi z blokado ruskega transporta v rusko eksklavo Kaliningrad. Te smernice navajajo, da se sankcije ne aplicirajo na prevoz blaga v Kaliningrad in mora zato Litva spustiti blago na rusko ozemlje. Litovska predsednica vlade Ingrida Šimonyte je sporočila, da bo Litva nove evropske smernice spoštovala in jih uvedla, takoj ko ugotovijo, kako ta določila udejaniti. Šimonytejeva časovnice o tem, kdaj se bo to zgodilo, ni podala.

Blizu dogovora o izvozu žita

V Turčiji sta se sešli ukrajinska in ruska delegacija z namenom razrešitve trenutne “žitne krize”, ki pustoši živilski trg in veča lakoto po svetu. Dogovor naj bi bil po izjavah ukrajinske delegacije blizu, a pred zeleno lučjo z obeh strani čaka tako ene kot druge še veliko dela.

Ukrajinci problematizirajo rusko zahtevo po pravici pregledovanja vsake pošiljke, ki izpluje iz Ukrajine, medtem ko Rusom ne ustreza spremstvo ukrajinskih tovornih ladij skozi Črno morje, ki bi ga izvajala vojaška plovila zahodnih sil. Kot problem se pojavlja tudi množično plenjenje ukrajinskega žita po državi. Sodeč po slikah, ki jih je pridobila ameriška vesoljska agencija NASA, so ruske sile med vojno zasedle že skoraj četrtino vseh žitnih polj v Ukrajini.

Arian Sajovic

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...