Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Datum:

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest ruskih letal. Ruske zračne sile pa so od februarja 2022 izgubile že 95 letal. Podatki navajajo, kako zelo pomembna je zahodna protizračna obramba.

Ukrajinci redko zapravijo raketo. Ko jo sprožijo, običajno ne zgrešijo, navaja Forbes. Tudi tekom moledovanja in pogajanja za več streliva jim je denimo uspelo v pičlih treh dneh sestreliti kar šest ruskih bojnih letal. To je stopnja izgub, ki je ruske zračne sile ne morejo dolgo vzdrževati.

“Ruska letala še naprej padajo!” se je v ponedeljek pohvalilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Trdijo, da sta med sestreljenimi bojnimi letali štiri tipa Su-34 in dva tipa Su-35. Letala Suhoj Su-34 sicer veljajo za najboljša nadzvočna reaktivna letala ruskih zračnih sil. V zadnjem času večinoma letijo na podporne misije – hitro poletijo na fronto in odvržejo natančne drsne bombe KAB z razdalje 40 kilometrov, sledijo pa jim letala Su-35.

Ukrajinci so prva tri letala sestrelili v soboto, 90 kilometrov vzhodno od Avdejivke, ko naj bi se letala pripravljala na bombardiranje ukrajinskih enot, ki so se umikale iz ruševin mesta. Ukrajinska vojska trdi, da je v nedeljo nad Azovskim morjem na jugu sestrelila četrto letalo, v ponedeljek pa še dve.

Možno je, morda celo verjetno, da je za vsa strmoglavljena odgovoren protiletalski raketni sistem Patriot. Ukrajinsko letalstvo je poslalo en sistem v Kijev, po enega pa na jug in sever države.

V primeru nadaljevanja trenda bi bile izgube za Rusijo katastrofalne
Ruskim zračnim silam še ne bo kmalu zmanjkalo tovrstnih bojnih letal. Podatki Oryxa namreč kažejo, da so v skoraj dveh letih hudih bojev Rusi izgubili 25 od skupno 150 letal tipa Su-34 in šest od skupno 120 letal tipa Su-35. A ta stopnja izgub šestih letal v samo treh dneh ni vzdržna, če se bo seveda trend v prihodnje nadaljeval s takšnim tempom.

Foto: epa

Ruske zračne sile so od februarja 2022 izgubile 95 letal. To je štiri na mesec. V zadnjem tednu je stopnja izgub letal narasla celo na 60 mesečno. Za letalske sile, ki imajo samo tisoč hitrih letal, bi bile izgube 60 mesečno katastrofalne. Sodeč na podlagi nedavnega poročila londonskega inštituta RUSI bi bilo še slabše s tako hitrostjo izgubiti izkušene letalske posadke. Ruske zračne operacije so “omejene zaradi razpoložljivosti pilotov z dovolj izkušnjami za opravljanje ključnih nalog”, sta poudarila analitika inštituta RUSI Jack Watling in Nick Reynolds.

Vendar pa je malo verjetno, da bodo ukrajinske zračne sile lahko še naprej sestreljevale ruska letala s hitrostjo približno dveh na dan. Štiri mesece po tem, ko so proruski republikanci v ameriškem kongresu začeli blokirati ameriško pomoč Ukrajini, so ukrajinske zaloge raket Patriot začele padati na kritično raven, pravi Anton Keraščenko, nekdanji svetovalec ukrajinskega notranjega ministrstva.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...