Ukrajinska protiofenziva uspešna: Na jugu osvobojenih večje število naselij

Datum:

Ukrajina je v okviru protiofenzive na jugu države osvobodila večje število naselij v provinci Herson. Iz južnega operativnega poveljstva ukrajinske vojske so sporočili, da so na območju takoj po osvoboditvi pričeli z odstranjevanjem min. Vojaški spopadi še vedno potekajo na severovzhodu province. Glede na nepotrjene vesti, ki prihajajo z ruske strani, so Ukrajinci dosegli znaten napredek na območju mesta Balakliya, kakšnih 90 kilometrov jugovzhodno od Harkova. 

Namen Ukrajinske vojske je obkoliti ruske vojaške enote, ki so še vedno v Hersonu, zato skušajo napredovati predvsem na območjih severno in zahodno od centra mesta, ki se nahaja na desnem bregu reke Dneper.

Medtem ko se Ukrajinci v prvi vrsti osredotočajo na osvoboditev juga Ukrajine, pa se Rusija osredotoča na vzhod države, natančneje na vzhodni del regije Doneck. Glede na obveščevalna sporočila, ki prihajajo iz Združenega kraljestva (vesti te narave so iz ukrajinske strani precej omejene), ruski cilj še vedno ostaja popolno zavzetje celotne regije Doneck.

Ne glede na želje in cilje ruske strani pa je njihovo napredovanje precej omejeno. Edini napredek, ki so ga v preteklem tednu zabeležili, je kilometer osvojenega ozemlja na vzhodu Ukrajine v smeri mesta Bakmut, medtem ko Ukrajinci poročajo o tem, da so uspeli odbiti napad v bližini mest Dolnya, Soledar, Avdiivka in Marinka.

Obstreljevaje gosto naseljenih področjih je dnevni pojav. (Vir: epa)

Rusija še vedno uporablja taktiko popolnega uničenja
Rusija se pri svojih vojaških operacijah še vedno zanaša na zastarelo tehnologijo in taktiko, ki temelji na težkem obstreljevanju območjih z minometi, topništvom in kasnejšim napredovanjem pehote, ki se nato z nasprotnikom spopade za ozemlje med porušeno infrastrukturo. Tarča takšnega tipa vojskovanja je trenutno regija Doneck. Po podatkih ukrajinskega vojaškega poveljstva je obstreljevanje civilnih naselij dnevni pojav.

Ruska raketa s-300 (Vir: epa)

V vmesnem času se še vedno uporabljajo rakete tipa S-300. Številne priletijo na gosto naseljena območja. Zaradi nočnega napada na civilno območje z omenjenim orožjem je včeraj prišlo do nove smrtne žrtve. Umrla je ženska, saj je izstrelek zadel njeno stanovanje.

Andrej Žitnik

 

Sorodno

Zadnji prispevki

So latvijski Muzej okupacije poškodovali ruski agenti?

"V noči na 28. februar je neznanec odvrgel molotovko...

Gre Svoboda po poti SD? Leto je končala z 868 tisočaki minusa in upadanjem članstva

Gibanje Svoboda v finančnem smislu postaja vse bolj podobno...

SDS: Vlada naj uskladi pokojnine, ker je upokojence spet prikrajšala

"Po skoraj dveh letih vladanja Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov...