Ukrajinski predsednik v Bruslju za več sodobnega orožja

Datum:

Ukrajinski voditelj je prispel v Bruselj, po tem ko je voditelje Francije, Nemčije in Združenega kraljestva pozval, naj zagotovijo bojna letala za vojno proti Rusiji. Volodimir Zelenski je na svojem drugem potovanju v tujino po invaziji februarja lani lobiral na vrhu voditeljev EU in nagovoril Evropski parlament. Francoz Emmanuel Macron in Olaf Scholz sta v Parizu ponovila, da Rusija ne sme zmagati v vojni. Evropa in ZDA bodo podpirale Ukrajino v vojni proti Rusiji, dokler bo potrebno, je v sredo dejal nemški kancler in dodal, da Ukrajina pripada evropski družini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da imata Francija in Nemčija potencial, da “spremenita igro”. Pohvalil je evropsko enotnost in dejal, da prej ko bo Ukrajina prejela težko orožje dolgega dosega in sodobna letala, “hitreje se bo ta ruska agresija končala”. Pred tem je nagovoril skupno sejo britanskega parlamenta v Westminster Hallu in ponovno prosil za bojna letala: “Svoboda bo zmagala – vemo, da bo Rusija izgubila.” Premier Rishi Sunak mu je dejal, da ni nič na mizi. Iz Sunakovega urada so sicer potrdili, da bo Združeno kraljestvo po novem usposabljalo tudi ukrajinske pilote bojnih letal in marince.

Ukrajinski predsednik je danes začel obisk v Bruslju, kjer bo najprej nagovoril Evropski parlament, nato pa se bo udeležil še zasedanja voditeljev držav članic EU. V Evropskem parlamentu ga je že sprejela predsednica te institucije Roberta Metsola. Dobrodošlico sta Zelenskemu ob prihodu v Bruselj izrekla predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, poroča STA. “Dobrodošel doma, dobrodošel v EU,” je tvitnil Michel. Predsednica von der Leyen pa je obisk Zelenskega v Bruslju pospremila z zapisom: “Srce evropske družine, v katero sodi Ukrajina. Podpirali bomo Ukrajino na vsakem koraku na poti do naše unije.”

Zelenski je v četrtek odletel v Bruselj s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, potem ko je francoski voditelj obljubil, da lahko Ukrajina računa na njegovo podporo, pri čemer je Francija “odločena pomagati Ukrajini do zmage in ponovne vzpostavitve njenih legitimnih pravic”. Kancler Olaf Scholz je dodal: “Stališče je nespremenjeno: Rusija ne sme zmagati v tej vojni.” Čeprav je predsednik Macron že prej nakazal določeno pripravljenost za zagotavljanje bojnih letal, Scholz tega ni storil. Uradniki EU vedo, da bo sporočilo ukrajinskega voditelja v četrtek močno osredotočeno na hitro dostavo že obljubljenega orožja, pa tudi na zahodna letala, za katera se zdaj močno zavzema.

Zelenski redko zapusti svojo državo, dejal je, da kadar potuje, je to zato, da bi pridobil rezultate. Vendar pa četrtkov vrh voditeljev EU ni forum za obljube o orožju, ampak priložnost za ukrajinskega predsednika, da se sestane z vsemi 27 voditelji EU. Pravi, da so bojna letala in rakete dolgega dosega pomembna poleg tankov leopard 2, ki so se jim zahodne države pred kratkim zavezale, da jih bodo dobavile. Medtem ko je Zelenski dejal, da je v Parizu razpravljal o vprašanju bojnih letal, je opozoril, da je “zelo malo časa” za zagotovitev prepotrebnega orožja, poročajo tuji mediji.

Foto: epa

Tako francoski predsednik kot nemški kancler sta bila že deležna kritik, da sta prepočasna pri podpori Ukrajini. Zelenski je v preteklosti izrazil razočaranje nad Macronom, ki je po invaziji še naprej po telefonu govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Toda ukrajinski predsednik je francoskemu časopisu Le Figaro povedal, da verjame, da se je Macron spremenil. Dejal je, da to kaže njegova zavezanost podpiranju Ukrajine pri zmagi in dejstvo, da je prejšnji mesec “odprl vrata” dobavi tankov. Rusko veleposlaništvo v Londonu je pred tem posvarilo Združeno kraljestvo pred dobavo bojnih letal, kar je označilo za korak, ki bi imel posledice za ves svet. Moskva je Zahod od začetka vojne večkrat posvarila pred dobavami orožja in pogosto grozila z maščevanjem na “provokacije”. Downing Street je dejal, da obrambni minister Združenega kraljestva Ben Wallace preiskuje, katera letala bi lahko ponudili, vendar je poudaril, da je to “dolgoročna rešitev” in da bi lahko usposabljanje pilotov trajalo leta.

Pomembno je pospešiti dobavo orožja Ukrajini
Nemški kancler se je danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju zavzel za usklajeno pomoč Ukrajini ter zagotovil, da si bo Nemčija prizadevala za hitro dobavo tankov. Za pospešitev dobav orožja Ukrajini se je ob prihodu na vrh med drugim zavzela estonska premierka Kaja Kallas, poroča STA. Voditelji EU bodo danes izrazili solidarnost in enotnost pri podpori Ukrajini, je dejal Scholz, ki je napovedal nadaljnjo podporo Ukrajini, tudi vojaško, pri obrambi njene neodvisnosti pred rusko agresijo. Pri tem pa je poudaril, da mora ta pomoč potekati usklajeno. Nemčija je država, ki Ukrajini zagotavlja največjo podporo, tudi vojaško, je dejal. Dodal je, da si zdaj prizadevajo zagotoviti, da bi druge države, ki so napovedale sodelovanje pri tej podpori, te napovedi podkrepile z dejanji. Estonska premierka pa je v izjavi ob prihodu na vrh poudarila, da je pomembno pospešiti dobavo orožja Ukrajini. “Storiti moramo več,” je dejala. Menila je, da je treba dati jasen signal evropski vojaški industriji, da pospeši proizvodnjo. Glede dobave bojnih letal Ukrajini, k čemur sedaj poziva Kijev, pa je Kallas dejala, da morajo odločitev sprejeti tiste države, ki takšna letala imajo. Zavzela se je tudi za vzpostavitev mednarodnega sodišča za pregon zločinov zaradi ruske agresije, pri čemer ne podpira t. i. hibridnega sodišča, ker bi se s tem po njenem ruski predsednik Vladimir Putin izognil odgovornosti za invazijo, ki jo je ukazal. Nizozemski premier Mark Rutte je poudaril pomen obiska Zelenskega na vrhu EU. “To, da je tukaj, ima veliko simbolno vrednost,” je ob prihodu na vrh dejal Rutte. “Vsi smo nenehno navdušeni nad tem, kar on, njegova ekipa, ukrajinski narod, ukrajinska vojska počnejo v boju proti ruski agresiji,” je povedal.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...