Ukrajinski predsednik vlade se je Sloveniji zahvalil za pobudo, ki bo omogočala nemoteno komuniciranje Ukrajincev s svetom

Datum:

Slovenija je dala pobudo za zbiranje vseh razpoložljivih Starlinkovih satelitskih internetnih postaj v Evropski uniji, in sicer z namenom, da jih pošlje Ukrajini. Pričakuje se, da jih bo nabralo vse do 5 tisoč. Predsednik ukrajinske vlade Denis Šmigal se je na Twitterju zahvalil slovenskemu premierju Janezu Janši za njegovo pobudo in pomoč Ukrajini. Starlink je satelitsko internetno omrežje, ki ga upravlja podjetje Elona Muska SpaceX.

Ukrajina je za tovrstno pomoč že pred dnevi prosila tudi glavnega izvršnega direktorja družbe SpaceX, milijarderja Elona Muska, minuli ponedeljek pa so tudi sporočili, da so prejeli podarjene satelitske internetne terminale. Musku se je zahvalil podpredsednik ukrajinske vlade Mihajlo Fedorov. Musk je sporočil, da Starlink zdaj deluje tudi v Ukrajini, tja pa je poslal tudi terminale, ki so pogoj za dostop do Starlinkove storitve. To naj bi zagotovilo, da Rusi s sabotažami telekomunikacijske infrastrukture Ukrajincem ne bodo več mogli onemogočiti komunikacije s svetom – Starlink je satelitsko internetno omrežje, ki ga upravlja Muskovo podjetje SpaceX, ki sicer izdeluje vesoljska plovila.

Predsednik ukrajinske vlade Denis Šmigal se je na Twitterju zahvalil slovenskemu premierju Janezu Janši za njegovo pobudo in pomoč Ukrajini Evropska unija bo namreč zbrala vse razpoložljive Starlinkove satelitske internetne postaje in jih poslala v Ukrajino. Po poročanju Reutersa so terminali videti kot antene za domačo satelitsko televizijo in lahko zagotavljajo razmeroma hitro internetno storitev, povežejo se s floto satelitov v nizki orbiti. John Scott-Railton, višji raziskovalec na projektu Citizen Lab Univerze v Torontu, je sicer opozoril, da bi terminali lahko postali ruske tarče: “Če Vladimir Putin nadzoruje zrak nad Ukrajino, lahko prenosi uporabnikov te povezave postanejo svetilniki … za zračne napade,” je tvitnil.

John Scott-Railton je tudi opozoril, da ima Rusija desetletja izkušenj, da po ljudeh udari s ciljanjem na njihove satelitske komunikacije. Po njegovih besedah naj bi leta 1996 kljub previdnosti čečenskega predsednika Džoharja Dudajeva rusko letalo našlo njegov telefonski klic in ga ubilo z raketnim napadom. Eden od izzivov je namestitev terminalov za končne uporabnike, ki za povezavo s Starlinkom zahtevajo jasen pogled v nebo, je dejal Tim Farrar, svetovalec za satelitske komunikacije. Ker lahko stolpnice blokirajo storitev, je treba iti na vrh najvišje stavbe v bližini, da bi postavili anteno, je dejal. “To je precej ranljiv kraj,” je dejal.

Način delovanja satelitskega sistema Starlink.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...