Ukrepi za zajezitev virusa učinkujejo, bližamo se normalizaciji stanja na večini področij

Datum:

Od 30. aprila dalje smo pričeli z zmanjševanjem omejevalnih ukrepom proti koronavirusu. Strokovnjaki pravijo, če bodo razmere s koronavirusom potekale dobro, se bodo lahko še ublažili nekateri drugi ukrepi, to pa nas bo vrnilo počasi v normalno življenje.

                   

Četrti maj je prinesel vnovični zagon nekaterih dejavnosti, prekinjenih zaradi epidemije novega koronavirusa. Med drugim je znova dovoljena strežba na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov, odprle so se lahko določene trgovine, spet obratujejo frizerski saloni. Vrnile so se tudi maše z verniki. Ob sproščanju ukrepov, ki so bili v državi uvedeni zaradi novega koronavirusa, postopoma odpirajo vrata tudi slovenska zdravilišča, Škocjanske jame, ambulante za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu in zobozdravniki. Pošte so začele ponovno vzpostavljati običajno poslovanje, ponovno se lahko izvajajo pripravništva in specializacije, v lokalih pa lahko na terasi sedijo tudi tisti, ki niso člani istega gospodinjstva. S tem tednom se je vrnil potniški promet, ki je obstal 16. marca, z današnjim dnem pa bo znova dovoljen potniški letalski promet tako iz držav EU, kakor iz tretjih držav na mednarodna letališča v Sloveniji. Prepoved letenja iz tujine na lokalna letališča pa bo veljala še do 12. junija, je odločila vlada. Naslednji teden pa se bo nazaj v šolske klopi vrnil tudi del otrok.

O strategiji izhoda iz sedanjih razmer in možnosti ublažitve nekaterih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije bo danes popoldan razpravljala vlada v ožji sestavi na Brdu pri Kranju, je na današnji tiskovni konferenci sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Po zadnjih podatkih je bila včeraj ugotovljena samo ena okužba s koronavirusom, kot pa kaže trend, se število okužb ni dvignilo nad šest v zadnjih enajstih dneh. Tudi vodja skupine za obvladovanje epidemije koronavirusa Bojana Beović pravi, da se stanje z epidemijo umirja,  to pomeni, da tisti, ki je okužen, naprej okuži manj kot enega novega bolnika.

Nizko število okužb zaradi učinkovitih ukrepov
Nizko število okužb je po njenih besedah pozitivna posledica sorazmerno majhnega števila okuženih v populaciji, saj so bili sprejeti učinkoviti ukrepi za zmanjšanje virusa ob pravem času. Temu je botrovalo tudi uspešno raziskovanje terenskih epidemiologov, ki vsak primer raziščejo in zamejijo s karantenami stikov. Večinoma zbolijo tisti, ki imajo kontakt z znanimi osebami, okuženi brez znanega kontakta pa običajno pridejo iz tujine. Za ohranjanje nizkega števila okužb je zelo pomembno, pravi Beovićeva: “Ne dihajte v sogovornika brez maske, ne kašljajte v drugega človeka, ne prenašajte virusa z umazanimi rokami. Vsako našo dejavnost, delovno ali prostočasno, organizirajmo tako, da prenos ne bo mogoč.” V primeru, da se nam zgodi nenadno povečano število okužb, se bomo še vedno spopadali s težavo kapacitete zdravstva, pri čemer ne gre toliko za opremo, ampak za fizični prostor v močno zastarelih zgradbah in primanjkovanje kadra.

Foto: epa

Velik izziv bo sedaj kako odpirati meje med državami. Po mnenju Beovićeve bi se morale meje odpirati sočasno samo z državami s primerljivim tveganjem, saj kot je pojasnila: “Tveganje za okužbo z novim koronavirusom pa se ne odraža samo v številu obolelih, ampak tudi v tem, kako posamezna država epidemijo obvladuje.” Slovencem najbolj pomembno pa je vprašanje, kdaj bodo lahko šli na sosednjo Hrvaško. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) se trenutno pogovarja s sorodno hrvaško institucijo o tveganju za ponovno širjenje okužb v primeru odprtja mej, kjer se bodo odločali o tveganju in ukrepih, ki jih bo potrebno implementirati. Dogovor, ki bo dosežen, bo moral biti še potrjen s strani obeh vlad, nakar bodo izdali navodila za izvajanje, policiji na obeh straneh. Sedaj še vedno velja sedemdnevna karantena za vse potnike iz tujine, ki so po preteku enega tedna testirani na koronavirus, en teden pa naj bi bil zadosten čas za prepoznavo virusa in dodaja: “Če je to potovanje želja posameznika, je razumljivo, da je ta test po zaključku njegova odgovornost in strošek.” 

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...