Umrl je nekdanji stražar v Auschwitzu, ki je bil spoznan za krivega sodelovanja pri 170.000 umorih!

Datum:

Reinhold Hanning, nekdanji nacistični stražar v Auschwitzu, je bil lani obsojen zaradi sodelovanja pri kar 170 tisoč umorih. Več kot 70 let po koncu druge svetovne vojne je bil spoznan za krivega zaradi svoje vloge pri pobojih in obsojen na pet let zapora. Po letu dni od obsodbe ga je prehitela smrt. Star je bil 95 let.

Daily Mail piše, da je bila kazen 5 let zapora enakovredna za vsakih 15 minut, ko je nadziral uboj posameznikov v Auschwitzu, a ker se je nad razsodbo pritožil, za rešetkami ni preživel niti dneva. Hanningu so sicer očitali, da je pomagal pri umorih v več kot 170 tisoč primerih, ker je pomagal “prevzeti nacistični morilski stroj“. Nacisti so v tem taborišču smrti sicer umorili več kot 1,1 milijona ljudi, večinoma Judov. V Auscwitzu je delovalo kar 6500 zaposlenih, le 29 pa so po vojni v Nemčiji tudi sodili .

Hanning se je za SS-ovca javil, ko je bil star 18 let, v Auschwitzu pa je služil od januarja 1942 do junija 1944. Na sojenju je ves čas trdil, da ni bil vpleten v poboje v taborišču na Poljskem. Sodilo mu je državno sodišče v Detmoldu. Toda izvedenec tretjega rajha je pričal, da je bil verjetno Hanning tisti, ki je deloval na razvpiti ploščadi  kraju, kjer so bili zaporniki bodisi nemudoma ubiti ali pa jim je bilo dovoljeno živeti kot delavcem v suženjstvu. Nekdanji vodja ekipe SS se je tudi soočil s prav tako 95-letnim Leonom Schwarzbaumom, ki je preživel Auschwitz. Ta je priznal: “Starejši, kot postajam, bolj mislim na to, kaj se je dogajalo v Auschwitzu. Zakaj si ne očistiš duše in poveš resnice, kaj ste vi in tovariši delali v Auschwitzu?”

Obsojenega pozval, naj pove, kaj so on in njegovi tovariši storili v Auschwitzu
Schwarzbaumovi starši so bili v tem taborišču umorjeni, preživeli pa je pripovedoval, kakšnega stradanja in stalnega strahu pred umiranjem je bil deležen. Tisti, ki so poskušali pobegniti, so jih raztrgali psi, njihova trupla pa so tam pustili v opozorilo drugim. Prav tako je dejal, kako so redne usmrtitve v plinskih komorah ves čas sejale strah v ljudeh, kdaj bodo na vrsti tudi oni … “Ves čas sem bil v strahu – če ne zaradi lakote pa zato, kdaj bom izbran (za plinsko celico). Hrana je bila strašna, bilo jo je premalo. To sploh ni bil krompir, ampak krompirjevi olupki, nemogoče … niso zadoščali za trdo delo.” Najbolj grozljive spomine pa ima na “dimnike, ki so bruhali ogenj … in vonj skurjenega človeškega mesa. Bilo je tako nemogoče, da se je bilo težko zadržati.” Dodal je še, kako si ne želi, da gre Hanning v zapor, ter je vesel, da se je opravičil, vendar je upal, da bo v javnost prišlo več podrobnosti o njegovem času Auschwitza zavoljo izobraževanja mlajših generacij. “Zgodovinska resnica je pomembna. Spregovorite, kaj ste vi in vaši tovariši storili,” je pozval nacističnega morilca.

K SS-ovcem ga je pregovorila mačeha
Hanning se je sicer pridružil Hitlerjevi mladini leta 1935, ko je bil star 13 let, SS-ovcem pa se je pridružil nekaj let kasneje na prigovarjanje svoje mačehe. Boril se je v več bitkah druge svetovne vojne, nato pa so ga v nogo in glavo v enem izmed napetih bojev v Kijevu leta 1941 zadeli drobci granate. Ko so se mu rane zacelile, je poveljnika prosil, naj ga pošlje nazaj v boj, vendar je le-ta odločil, da ni več sposoben za delo na terenu, zato ga je poslal v Auschwitz. Med sojenjem pa je ves čas trdil, da ni nikoli nikogar osebno ubil ali pretepel.

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...