Umrl odvetnik in borec za slovensko pomlad Drago Demšar

Datum:

Danes je v slovenski javnosti odjeknila novica, da je umrl odvetnik Drago Demšar, znan tudi kot borec za slovensko pomlad, saj je leta 1988 pomagal obtožencem v znamenitem procesu proti četverici JBTZ.

                   

Drago Demšar se je rodil 16. februarja 1942 v Ljubljani. Osnovno šolo in klasično gimnazijo je končal v Mariboru, leta 1960 pa se je vpisal na ljubljansko pravno fakulteto in diplomiral leta 1964. V prvi polovici šestdesetih let je bil član uredništva Tribune. V drugi polovici šestdesetih let je bil po diplomi najprej sodniški pripravnik (pravosodni izpit je opravil 1968) in nato odvetniški pripravnik. Od leta 1969 je bil asistent na katedri za kazensko pravo na pravni fakulteti v Ljubljani. Leta 1973 je magistriral na pravni fakulteti v Zagrebu.

Bil je član kolegija Odbora za varstvo človekovih pravic
Po koncu študija je bil zaradi prekrška kaznovan na zaporno kazen dvajset dni, ker se je nedostojno izrazil o kipih, ki krasijo portal slovenske skupščine. Leta 1984 je branil prvoobtoženega v beograjskem procesu, Vlada Mijanovića, takrat je bil Demšar zaradi aktivne obrambe kaznovan z denarno kaznijo in odstranitvijo iz dvorane.

Kasneje pa je kot odvetnik sodeloval v več najodmevnejših kazenskih zadevah v SFRJ. V osemdesetih letih je v ključnih kazenskih zadevah branil Mladino, Katedro in novinarje. Leta 1988 je postal član kolegija Odbora za varstvo človekovih pravic. Kot odvetnik pri obrambi je pomagal Franciju Zavrlu, vendar je v absurdnem sojenju, kjer obtoženci niso imeli možnosti imeti civilnega odvetnika, pomagal vsem obtoženim. Jeseni 1988 je vodil kolokvij pravnikov, na katerem je bila zbrana pravna argumentacija za pripravo pritožb obsojene četverice.

Drago Demšar je bil več let tudi predsednik Jurčičevega sklada, ki je podeljeval Jurčičeve nagrade za novinarsko in publicistično dejavnost. V času afere Patria je bil zelo kritičen do ravnanja pravosodja, saj je menil, da mora biti v kazenskem pravu izrecno izražena volja, torej se mora nekdo izraziti, da sprejema obljubo. V izreku obtožbe v omenjeni zadevi pa ni bilo zapisano, kako naj bi Janša to obljubo sprejel, je takrat dejal Demšar.

Demokracija.si

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...